Η επόμενη ημέρα του ηχηρού γαλλικού «όχι» στον φόβο, στη μισαλλοδοξία και στον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, που βροντοφώναξαν τα πλήθη στο Παρίσι, βρήκε την Ευρώπη σε κατάσταση τρομο-συναγερμού και τις κυβερνήσεις της σε πλήρη ετοιμότητα να λάβουν νέα μέτρα τύπου «Μεγάλου Αδελφού», όπου στον «βωμό» της εσωτερικής ασφάλειας πρέπει να «θυσιαστούν» πολλές ελευθερίες...
Τον «δρόμο» άνοιξε ήδη κατά πώς φαίνεται η διυπουργική σύνοδος ΗΠΑ και 11 χωρών της Ε.Ε. που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της κατά τα λοιπά ιστορικής «Πορείας για τη Δημοκρατία». Σε αυτήν μετείχαν ως καθ’ ύλην αρμόδιοι ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Ευρωπαίος συντονιστής σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ. Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η διατλαντική συνεργασία για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Αυτή «σφράγισε» με μια ευρεία συναίνεση για εντατικοποίηση των ελέγχων επί των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν –ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι δεν απαιτείται νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία– αλλά και για την «επείγουσα ανάγκη» συλλογής προσωπικών δεδομένων, αφενός από τους παρόχους Ιντερνετ, αφετέρου από τις αεροπορικές εταιρίες για επιβάτες πτήσεων από και προς την Ευρώπη.
Ασφυκτικές πιέσεις
«Οι πυροβολισμοί στο Παρίσι επισκιάζουν την ολομέλεια στο Στρασβούργο», έγραφε χθες ο ευρωπαϊκός ιστότοπος «European Voice», αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη για το 2015 συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η πίεση στα μέλη του είναι πλέον ασφυκτική, επισημαίνει. Ζητούμενο είναι να υιοθετήσουν άμεσα την επίμαχη πρόταση για τη δημιουργία ενός μητρώου επιβατών (PNR), την οποία έχουν απορρίψει από το 2011, κρίνοντας ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου. Η λύση, όπως, άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα μπορούσε τώρα να δοθεί με την κατάθεση τροποποιημένης πρότασης της Ευρωπαϊκής, οσονούπω...
Στο μεσοδιάστημα, τα κυοφορούμενα νέα σχέδια αναμένεται να πάρουν σχήμα και μορφή μέσα από μια σειρά υψηλόβαθμων συναντήσεων –ήδη ο υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Λετονίας, προανήγγειλε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εντός της εβδομάδας– που θα προλειάνουν το «έδαφος» για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 12 Φεβρουαρίου (έξι ημέρες πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη κατά της Τρομοκρατίας που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ). Σύμφωνα με την «Telegraph», οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» αναμένεται να εξετάσουν ένα σχέδιο πέντε σημείων, που θα περιλαμβάνει:
νέο ρόλο για το Κέντρο Ανάλυσης Πληροφοριών της Ε.Ε. (INTCENT) με έδρα τις Βρυξέλλες, που θα συνεπικουρείται από μία «μυστική μόνιμη επιτροπή» ανώτατων αξιωματούχων στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, γνωστής ως «Cosi»,
τη δημιουργία ενός πιο συγκεντρωτικού συστήματος πληροφοριών, με «εφαλτήριο» τις αυξημένες αρμοδιότητες της Europol στη συλλογή δεδομένων ακόμη και για Ευρωπαίους πολίτες που έχουν «λευκό» ποινικό μητρώο,
σύνδεση της «τράπεζας δεδομένων» των συνοριακών ελέγχων με το PNR (με πληροφορίες που θα κυμαίνονται από τις κινήσεις πιστωτικών καρτών και τα δρομολόγια των πτήσεων έως τις διατροφικές επιλογές στις πτήσεις), ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες μητρώο προσωπικών στοιχείων.
«Ελεγχος και εποπτεία»
«[Απαιτείται] πιο δομημένη και πιο ομοιογενής χρήση των βάσεων δεδομένων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία στις κινήσεις πιθανών ξένων μαχητών», αναγράφεται σε σχετικό απόρρητο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας. Στο ίδιο πλαίσιο, συμπληρώνει ο EUobserver, προωθείται η ενεργοποίηση της λεγόμενης συμβουλευτικής ομάδας «SCCAT», που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και έχει αποστολή «τη συνδρομή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
«Η απάντηση της Ε.Ε. είναι πανικόβλητη, όσο και προβλέψιμη» καταγγέλλει η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών «Statewatch», τονίζοντας πως τα νέα μέτρα όχι μόνον είναι νομικά αμφιλεγόμενα αλλά και ότι «δεν θα συνεισφέρουν το παραμικρό στην αποτροπή αποτρόπαιων επιθέσεων», όπως αυτές που συγκλόνισαν το Παρίσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας