Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, στους περίπου 60 ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του να συμμετάσχουν στην ιστορική πορεία ενότητας υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το άνευ προηγουμένου πλήθος ξεπέρασε τους 1.700.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, ενώ συνολικά στη Γαλλία οι διαδηλωτές έφτασαν τα 3.700.000! Κάτι που είχε να γίνει από την ημέρα της απελευθέρωσης της Πόλης του Φωτός από τους ναζί, το 1944.
Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με θωρακισμένο λεωφορείο στον τόπο της συγκέντρωσης. Επικεφαλής της πορείας ήταν οι οικογένειες των θυμάτων. Ακολουθούσε η ομάδα των ξένων ηγετών. Σε τρίτη σειρά οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς, της Κεντροδεξιάς, συνδικάτων, οργανώσεων.
Ολάντ και ξένοι ηγέτες
Στην πρώτη γραμμή της μεγαλειώδους συγκέντρωσης βρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, που είχε στο πλευρό του τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ματέο Ρέντσι, τον Μαριάνο Ραχόι. Στην ίδια ομάδα περπατούσαν σε απόσταση λίγων μέτρων οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Σαρλ Μισέλ, η Χέλεν Τόρινγκ-Σμιτ, ο πρόεδρος του Μάλι Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κέιντα, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας Αμπντάλα και Ράνια, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βουλγαρίας Εντι Ράμα και Μπόικο Μπορίσοφ και οκτώ πρόεδροι αφρικανικών χωρών. Στη διεθνή ομάδα ηγετών είχαν ενταχθεί ο Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του Σταύρο Παπασταύρου και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στη διάρκεια της πορείας τους σε απόσταση 400 μέτρων, οι διεθνείς ηγέτες επευφημήθηκαν από το κοινό που βρισκόταν στα μπαλκόνια. Τους χειροκροτούσαν θερμά και φώναζαν «μπράβο» για την ενωτική προσπάθεια προσωπικοτήτων από όλο το πολιτικό φάσμα που ξεπέρασαν τις διαφορές τους για να υποστηρίξουν από κοινού τις δημοκρατικές αξίες.
Η πορεία έγινε σε κεντρικό δρόμο, σε μήκος τριών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Εθνους. Τα συνθήματα ήταν εύλογα: «Είμαι Σαρλί», «Είμαι ελεύθερος», «Καλύτερος ο θάνατος παρά να γονατίσω», «Η αγάπη είναι πιο δυνατή από το μίσος», «Δεν συμφωνώ μαζί σου αλλά θα αγωνιστώ για να μπορείς να πεις αυτά που θέλεις», «Χωρίς φόβο απέναντι στο μίσος», «Οχι στη βαρβαρότητα».
Η Μαρίν Λεπέν δεν συμμετείχε στη «δημοκρατική πορεία στο Παρίσι, αλλά σε μια διαδήλωση στην πόλη Μποσέρ, στην οποία έχει εκλεγεί δήμαρχος από το Εθνικό Μέτωπο. «Αν το να είσαι “Σαρλί” σημαίνει ότι υπερασπίζεσαι την ελευθερία της έκφρασης διαρκώς, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνους που διαφωνούν μαζί σου, τότε και εγώ είμαι Σαρλί», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου σε υπαινιγμό για την παρισινή εκδήλωση, από την οποία εκτιμά ότι το Εθνικό Μέτωπο «αποκλείστηκε».
Ειδικά μέτρα
Πήρε έτσι αποστάσεις από τον πατέρα της και ιδρυτή του Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, που δήλωσε προχτές σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο: «Λυπάμαι, εγώ δεν είμαι Σαρλί... Εγώ δεν πρόκειται να αγωνιστώ προκειμένου να υπερασπιστώ το πνεύμα της Σαρλί Εμπντό που είναι ένα αναρχο-τροτσκιστικό πνεύμα σε απόλυτη αντίθεση με την πολιτική ηθική».
Με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τη βελτίωση της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ειδικά μέτρα που θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αφορούν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μητρώου των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών (PNR), που παρεμποδίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ο Αμερικανός υπουργός Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε την οργάνωση μιας διεθνούς συνόδου κατά της τρομοκρατίας στην Ουάσινγκτον στις 18 Ιανουαρίου.
Συγκεντρώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο
Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στο μίσος και υπέρ της ελευθερίας πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε Μαδρίτη, Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Λισαβόνα, Στοκχόλμη, Βαρσοβία, αλλά και στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Λωρίδα της Γάζας, την Ιερουσαλήμ, τη Βηρυτό και σε δεκάδες ακόμη πρωτεύουσες και πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στη Μαδρίτη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι τη «Μασσαλιώτιδα», ενώ στο Λονδίνο το πλήθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατούσε γαλλικές σημαίες. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη. Παντού το ίδιο σύνθημα: «Είμαι κι εγώ Σαρλί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας