Με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο στο Αιγαίο, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων μέσα στο 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, έως τις 23 Απριλίου 2017 43.204 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, ενώ 1.089 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 80% μεταναστών και προσφύγων έφτασαν στην Ιταλία και το υπόλοιπο 20% σε Ελλάδα και Ισπανία. Στο ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή από την αρχή του έτους και έως τις 19 Απριλίου 2016 οι αφίξεις έφταναν συνολικά τις 205.613.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυάγιο, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι με τον αριθμό των νεκρών που προστίθενται στη λίστα, τριπλασιάζεται ο αριθμός (από 14 σε 37) των αντρών, γυναικών και παιδιών που έχουν χαθεί στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου για το 2017.
Πρόκειται για το 10% των συνολικών καταγεγραμμένων θανάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν 376 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά την ίδια περίοδοπέρυσι ήταν κατά πολύ υψηλότερες: 179.585 ήταν οι αφίξεις έως και τις 23 Απριλίου σε σύγκριση με 4.843 για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το συνολικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές ανέρχεται σε 1.089, με το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη να συνεχίζει να είναι η πιο θανάσιμη μεταναστευτική οδός στον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΔΟΜ κατέγραψε τον θάνατο 100 και πλέον μεταναστών και προσφύγων στην προσπάθειά τους να περάσουν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας ή Ισπανίας.
Παγκοσμίως, σύμφωνα με το Missing Migrants Project του ΔΟΜ, το σύνολο των θανάτων έως και τις 23 Απριλίου 2017 ανέρχεται σε 1.616.
Στην περιοχή της Μεσογείου καταγράφονται κατ’ αναλογία οι περισσότεροι – περίπου τα 2/3 των θανάτων παγκοσμίως.
Εντούτοις, έχουν σημειωθεί 637 λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016.
Ωστόσο, σημειώνει ο οργανισμός, στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία από Βόρεια Αφρική και Κέρας της Αφρικής, δύο μεταναστευτικές οδούς όπου οι συλλογή στοιχείων τείνει να είναι πιο αργή σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας