Η επόμενη μέρα βρίσκει την Τουρκία βαθιά διχασμένη και το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί -με το οριακό 51,4%- να μετατρέψει το πολίτευμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακύρωση του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Κομισιόν: Έρευνα για τις εκλογικές παρατυπίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος εκπλήρωσε, μέσω του δημοψηφίσματος, τη μακροχρόνια φιλοδοξία του να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά η επιτυχία δεν ήρθε χωρίς κόστος.
Η νίκη του άφησε τη χώρα βαθιά διχασμένη και αντιμέτωπη με αυξανόμενες εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, την ώρα που διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνουν λόγο για πολυάριθμες εκλογικές παρατυπίες και η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και σαφή παραβίαση του νόμου για την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να δεχτεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα.
«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν», δήλωσε ο Άλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής και μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι οι... ατασθαλίες θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας, κατέθεσε σήμερα προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί -με το οριακό 51,4% και ενώ το «όχι» κυριάρχησε στα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα - Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη - αλλά και στα νοτιοανατολικά της χώρας, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αλλαγές που θα μετατρέψουν το πολίτευμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να «ξεκινήσει διαφανή έρευνα» για τις καταγγελίες και κάλεσε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Εκατοντάδες υποστηρικτές τού «όχι» ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας «κλέφτη, δολοφόνε Ερντογάν» και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια.
«Διαμαρτυρόμαστε γιατί τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι τα πραγματικά. Ενώ κέρδισε το “όχι”, ανακοίνωσαν ότι επικράτησε το “ναι”», λέει ο 35χρονος δικηγόρος Damla Atalay.
Ωστόσο, η κριτική εναντίον του δεν πτοεί τον Ερντογάν που αυτοπαρουσιάζεται ως θριαμβευτής, επιμένει ότι το δημοψήφισμα είναι η πιο δημοκρατική διαδικασία που έχει πραγματοποιηθεί σε δυτική χώρα(!) και επιτίθεται σε όσους αμφισβητούν το αποτέλεσμα.
«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε τη θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε ούτε τις βλέπουμε, ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας», είπε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.
Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που δήλωσε ότι οι καταγγελίες για νοθεία είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά του.
«Η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτησε έληξε. Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε ο ίδιος.
Ωστόσο, η αυξανόμενη πόλωση της τουρκικής κοινωνίας, η εμβάθυνση των κοινωνικών διαιρέσεων, η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος συνηγορούν ότι η Τουρκία όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια.
Ο Ερντογάν θα είναι ο απόλυτος άρχων έως το 2019, θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη διορίζοντας δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, να διορίζει απευθείας δημόσιους λειτουργούς (μεταξύ των οποίων υπουργούς και αντιπροέδρους της κυβέρνησης), να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όποτε το κρίνει σκόπιμο και βέβαια να αποκτήσει άμεσα πάλι την κομματική του ταυτότητα, αφού η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει και γι' αυτό...
Όπως εκτιμά ο Fadi Hakura, ειδικός σε τουρκικά θέματα, η ισχνή πλειοψηφία θα καταστήσει ακόμη πιο ισχυρό τον Ερντογάν και ακόμη πιο δύσκολο το να αντιμετωπιστεί η πολιτική του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας