ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Santi Palacios

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο

Συνολικά 2.074 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη εντοπίστηκαν σε μια σειρά δραματικών διασώσεων από 16 λαστιχένιες λέμβους και τρία μικρά ξύλινα σκάφη, σύμφωνα με αξιωματούχους και μάρτυρες.

Ωστόσο, ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός κατά τις 19 επιχειρήσεις διάσωσης από την ακτοφυλακή ή από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής.

Πρόκειται για έναν έφηβο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός πάνω σε λαστιχένια λέμβο οι επιβάτες της οποίας διασώθηκαν από το σκάφος Aquarius.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανέφεραν πως δύο σκάφη τους, το Aquarius και το Prudence, διέσωσαν περίπου 1.000 ανθρώπους που επέβαιναν σε εννέα πλεούμενα.

Πρόσφυγες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιπλεύσουν αφού εγκατέλειψαν τη λαστιχένια λέμβο τους στη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης από το σκάφος Phoenix της ομάδας διάσωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Βίντεο δείχνουν διασώστες να πηδούν στη θάλασσα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης για να τους βοηθήσουν.

«Στα 19 χρόνια που καλύπτω τη μετανάστευση, δεν έχω δε ποτέ κάτι παρόμοιο με το σημερινό», δήλωσε ο φωτογράφος του Reuters Ντάριν Ζάμιτ Λούπι, ο οποίος επέβαινε στο Phoenix.

Το Phoenix διέσωσε 134 ανθρώπους, όλοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι διασωθέντες από σκάφη του MOAS και των MSF μεταφέρθηκαν σε πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, που είχε διασώσει άλλους μετανάστες, ώστε να μεταφερθούν σε ιταλικά λιμάνια.

1 στους 30 πεθαίνει καθ 'οδόν

Όμως, «η θάλασσα εξακολουθεί να είναι νεκροταφείο», όπως ανέφεραν σε μήνυμα στο Twitter οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Περισσότεροι από 650 άνθρωποι πνίγηκαν ή αγνοούνται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο Economist σημείωσε χθες σε δημοσίευμά του ότι ένας στους 30 πρόσφυγες και μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο πλέον πεθαίνει καθ 'οδόν.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ιστορία ενός 16χρονου, ο οποίος έμμεινε σε δεξαμενή καυσίμων ενός πλοίου ανοιχτά στη θάλασσα και αυτό θα τον στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ήταν ο μόνος επιζών ανάμεσα σε περισσότερα από 140 άτομα που εγκατέλειψαν το λιβυκό λιμάνι της Sabratha με ένα μεγάλο φουσκωτό σκάφος στις 26 Μαρτίου ή την 27η.

Το πλεούμενο άρχισε να παίρνει νερό από λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε ο ίδιος σε αξιωματούχους του ΟΗΕ από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες από ναυάγια στην κεντρική Μεσόγειο είναι συχνά αποσπασματικές και ορισμένες φορές ανεπιβεβαίωτες.

Η οργάνωση «Ερυθρά Ημισέληνος» ανέφερε ότι δεν είχαν βρεθεί πτώματα από την καταστροφή που αφηγήθηκε ο νεαρός.

Αλλά είναι σαφές από τα υπάρχοντα στοιχεία πως οι αριθμοί των νεκρών αυξάνονται στο ταξίδι από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 24.513 άνθρωποι είχαν αποβιβαστεί στην Ιταλία φέτος από 2 Απριλίου.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 30% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπολογίζει ότι το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100 αφίξεις αυξήθηκε από 1,8 το 2015 σε 3,4 στους πρώτους τρεις μήνες του 2017. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πάνω από 2.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας