Η Βουλή των Κοινοτήτων, στην τελική συζήτηση για το ιστορικό νομοσχέδιο του Brexit, όπως αναμενόταν, απέρριψε τις δύο τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή των Λόρδων και έτσι η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.
Οι Λόρδοι, με τα πολλά, αποφάσισαν με τη σειρά τους να μην επιμείνουν στις τροπολογίες, καθώς διαφορετικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα.
Η πρώτη τροπολογία αφορούσε τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Η Ανω Βουλή ήθελε αυτά να εξασφαλιστούν πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Η δεύτερη νομική δέσμευση που επιθυμούσαν οι Λόρδοι ήταν να έχει το βρετανικό Κοινοβούλιο ουσιαστικό λόγο στην έγκριση της τελικής συμφωνίας που θα υπογράψει η χώρα με την Ε.Ε. όταν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι από σήμερα εξουσιοδοτημένη να ζητήσει επίσημα από τις Βρυξέλλες την αποχώρηση της χώρας της από την Ε.Ε.
Αν και η πλειονότητα των Βρετανών αναλυτών εκτιμούσε ότι η Τερέζα Μέι θα το έκανε αυτό όσο πιο γρήγορα μπορούσε, «εντός της εβδομάδας» όπως υπογράμμιζαν οι περισσότεροι, τελικά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα αλλά κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος του μήνα.
Πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι τώρα πια η 27η Μαρτίου ή εν πάση περιπτώσει μια κοντινή μέρα πριν ξεκινήσει ο Απρίλιος.
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί η πρωθυπουργός του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, διαμήνυσε ότι θα επιδιώξει την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας.
Την επομένη εβδομάδα θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο τοπικό Κοινοβούλιο της χώρας της και αν περάσει, θα ξεκινήσει τις δικές της διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ. Οπως επισήμανε «τα δεδομένα πια έχουν αλλάξει για τους Σκοτσέζους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε.
Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί Σκοτσέζοι ψήφισαν «όχι» στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014, βασικά γιατί δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμια που τους δίνει η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε.
Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει μια σειρά από αντιδράσεις: Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε αμέσως τη Σκοτία πως η στάση της θα δημιουργήσει τρομερή ανασφάλεια στις αγορές και συνεπώς προβλήματα στη βρετανική οικονομία.
Από τη μεριά του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι είναι εναντίον του ενδεχομένου ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα της Σκοτίας θα αντιπαραταχθεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Νίκολα Στέρτζον αρχικά ήταν αντίθετη να ζητήσει τόσο άμεσα ένα νέο δημοψήφισμα για τη Σκοτία, αλλά πιέστηκε από κορυφαία στελέχη του κόμματός της, SNP, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και μέντοράς της, Αλεξ Σάλμοντ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας