Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι εκτελεστές επί το έργον (από κάμερα)

Η σύσκεψη πνίγηκε στο αίμα

Διεθνές σοκ και ομόφωνη καταδίκη από τους πολιτικούς ηγέτες προκάλεσε η τραγωδία της επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», που είχε πολυάριθμα θύματα και βύθισε σε πένθος τη Γαλλία. Δύο ή τρεις ισλαμιστές, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, φορούσαν μαύρα ρούχα και ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, εισέβαλαν στο κτίριο, μπήκαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν σύσκεψη του δημοσιογραφικού επιτελείου και άνοιξαν πυρ. Πέντε λεπτά χρειάστηκαν για την τρομερή αιματοχυσία που είχε χαρακτήρα εκτέλεσης.

Δώδεκα νεκροί και είκοσι τραυματίες, πέντε από τους οποίους σοβαρά , είναι ο απολογισμός του μακελειού.

Την ζωή τους έχασαν δέκα εργαζόμενοι στην εφημερίδα και δύο αστυνομικοί. Στα θύματα περιλαμβάνονται τέσσερις διάσημοι σκιτσογράφοι, οι Καμπί, Τιγνιούς, Βολινσκί και o Στεφαν Σαρμπονιέ ή Σαρμπ, ο οποίος ήταν διευθυντής τής «Charlie Hebdo». Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες φαίνεται πως γνώριζαν ότι χθες το πρωί γινόταν η εβδομαδιαία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συντάκτες και έδρασαν προμελετημένα.

Μετά το μακελειό οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης έφυγαν τρέχοντας από το κτίριο φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», «εκδικούμαστε για τον προφήτη» ενώ άνοιξαν πυρ και έξω από το κτίριο της εφημερίδας. Επιβαίνοντας σε μαύρο αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικό αυτοκίνητο. Εκλεψαν ύστερα ένα άλλο όχημα βγάζοντας έξω τον οδηγό του. Αναπτύσσοντας ταχύτητα τραυμάτισαν έναν περαστικό. Γιγάντια αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους. Οι έρευνες καλύπτονται με μυστικότητα, αλλά φαίνεται ότι η αστυνομία έχει αρκετές ενδείξεις για τους «σεσημασμένους» και «πεπειραμένους» δράστες. Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί η ασφάλεια στη γαλλική πρωτεύουσα. Ενισχύονται τα μέτρα επιτήρησης στο Παρίσι με επιπλέον 500 αστυνόμους και χωροφύλακες για περιπολίες σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσα ενημέρωσης, αεροδρόμια και μεταφορικά μέσα.

Ο πρόεδρος Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας και κατήγγειλε «μια τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» η οποία «πραγματοποιήθηκε κατά μίας εφημερίδας, κατά δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούν να ενεργούν στη Γαλλία για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Υπήρχε αστυνομική προστασία για την ασφάλειά τους, αλλά δολοφονήθηκαν άνανδρα».

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους σε δύο έκτακτα κυβερνητικά συμβούλια στο προεδρικό μέγαρο. Εκτίμησε ότι «η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή» και ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφάλειας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πολυάριθμα συνδικάτα, οργανώσεις, ΜΜΕ και κόμματα κάλεσαν το κοινό να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις «για τον αγώνα κατά της βαρβαρότητας και για την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης». Συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι και σε αρκετές πόλεις. ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση και έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης .

Στην Κεντροδεξιά ομόφωνη είναι η καταδίκη της επίθεσης, «η οποία συνιστά εμπόλεμη επίθεση» κατά της Γαλλίας. Ολοι οι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη επίδειξης εθνικής ενότητας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος UMP, Νικόλα Σαρκοζί, δήλωσε ότι «η επίθεση αποτελεί χτύπημα στην ελευθερία της έκφρασης. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν με τη μέγιστη αυστηρότητα. Η απόλυτη αποφασιστικότητα πρέπει να είναι η μόνη απάντηση. Γιατί πρέπει να λέμε αυτά που θέλουμε και να ζούμε όπως ζούσαμε και πριν. Καλώ τους Γάλλους να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία. Το κόμμα μου θα υποστηρίξει τις ενέργειες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ετοιμότητας απέναντι σε τέτοιες δράσεις».

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν εκτίμησε ότι πρόκειται «για τρομοκρατική δράση της οποίας οι δράστες είναι ισλαμιστές φονταμενταλιστές», τονίζοντας ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τη σοβαρότητα των απειλών και να επανεξετάσουμε τα μέσα που έχουν κινητοποιηθεί ενάντια σε αυτές τις απειλές».

Τα γαλλικά ΜΜΕ τονίζουν ότι στη Γαλλία δημιουργείται κλίμα ανησυχίας για κύμα ισλαμικών επιθέσεων. Το περιοδικό «Charie Hebdo» είχε δημοσιεύσει σατιρικά καρτούν με στόχο τον Μωάμεθ. Tρία αιματηρά περιστατικά στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εντείνει τους φόβους για δράση φονταμενταλιστών στη χώρα. Η χθεσινή επίθεση είναι η πιο θανατηφόρα που διαπράχθηκε στη Γαλλία μετά το κύμα των επιθέσεων ισλαμιστών στο Παρίσι το 1986 και το 1995.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η σύσκεψη πνίγηκε στο αίμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας