Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η Μέγερς (αριστερά) με τον Βανς και τη σύζυγό του στη Γριλανδία πριν λίγες μέρες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Μέγερς (αριστερά) με τον Βανς και τη σύζυγό του στη Γριλανδία πριν λίγες μέρες | AP PHOTO

Διαφώνησε με τον Βανς; Απολύστε την!

Από την αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γριλανδία, απευθείας... σπίτι της θα πάει η συνταγματάρχης Σουζάνα Μέγερς, τιμωρούμενη επειδή διαφώνησε με τη... φαεινή ιδέα για προσάρτηση του νησιού στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δεν σηκώνει αντιρρήσεις για τίποτα και από κανέναν. Το απέδειξε χθες για ακόμα μία φορά με την απόλυση της διοικήτριας της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Γριλανδία, της συνταγματάρχη Σουζάνα Μέγερς, η οποία έκανε το σφάλμα να διαφωνήσει δημοσίως με όσα είπε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς κατά την πρόσφατη επίμαχη επίσκεψή του στο νησί μαζί με τη σύζυγό του, Ούσα.

«Οι στρατιωτικοί διοικητές οφείλουν να ακολουθούν τους αυστηρότερους κανόνες συμπεριφοράς, κυρίως σε ό,τι αφορά την αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρχηγείου της Space Force των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ έγραψε στο τουίτερ (Χ) ότι «οι ενέργειες που έχουν στόχο να διαταράξουν τη διοικητική ιεραρχία και να τορπιλίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ δεν θα γίνουν ανεκτές στο υπουργείο Αμυνας».

Ας ανατρέξουμε περίπου δύο εβδομάδες πίσω. Είναι γνωστή η πρόθεση του Τραμπ να προσαρτήσει «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» τη Γριλανδία, το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με μόλις 57.000 κατοίκους, αλλά με σημαντικό ορυκτό πλούτο και καίρια γεωστρατηγική θέση μεταξύ Αρκτικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Τα καουμποϊλίκια του έχουν εξοργίσει τόσο τους ντόπιους όσο και τη Δανία στην οποία ανήκει διοικητικά η Γριλανδία τα τελευταία περίπου 300 χρόνια.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μόλις πάτησε το πόδι του στη στρατιωτική βάση του Πίτουφικ που δημιουργήθηκε το 1951 κατόπιν διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας, κατηγόρησε τη Δανία ότι «δεν δαπανά αρκετά χρήματα για την ασφάλεια στην περιοχή» καθώς και ότι «δεν έχει κάνει αρκετά για τους Γριλανδούς».

Η απάντηση από πλευράς Δανίας ήταν μια τριήμερη επίσκεψη της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν στις αρχές Απριλίου. «Δεν μπορείς να προσαρτήσεις μια άλλη χώρα, ούτε καν με το επιχείρημα της ασφάλειας», ήταν το μήνυμά της προς τον πρόεδρο Τραμπ, προσθέτοντας μεταξύ πολλών άλλων πως «αν οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την ασφάλεια στην Αρκτική, ας το επιχειρήσουμε μαζί».

«Δεν έχουμε ίδιους προβληματισμούς»

«Δεν ισχυρίζομαι ότι καταλαβαίνω τη σημερινή πολιτική, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι προβληματισμοί της αμερικανικής κυβέρνησης που συζητήθηκαν από τον αντιπρόεδρο Βανς δεν συμπίπτουν με τους προβληματισμούς της αεροπορικής βάσης του Πίτουφικ», έγραψε η συνταγματάρχης Μέγερς σε μέιλ που έστειλε στο προσωπικό της αμερικανικής βάσης με ημερομηνία Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.

«Πέρασα το Σαββατοκύριακο σκεπτόμενη όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου την Παρασκευή. Οσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν, το πώς όλα αυτά πρέπει να έχουν επηρεάσει όλους σας», αναφέρει.

Αυτό το μέιλ, το κείμενο του οποίου αναπαράχθηκε από το στρατιωτικό σάιτ military.com, φαίνεται πως της στοίχισε τη θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί μόλις πέρυσι τον Ιούλιο. Η απόλυσή της είναι το τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι το ύστατο επεισόδιο στο μακροχρόνιο, όπως προβλέπεται, μπρα ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας με μήλον της Εριδος τη Γριλανδία.

Τι λένε όμως για όλα αυτά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Γριλανδοί; Στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιθυμούν την ανεξαρτησία από τη Δανία και ταυτόχρονα δεν θέλουν να γίνουν αμερικανική Πολιτεία. Τα πέντε από τα έξι μεγαλύτερα κόμματα του τόπου τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, διαφωνούν όμως ως προς τον τρόπο για την επίτευξή της.

«Οχι» και από τους Αμερικανούς

Τον Μάρτιο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Βανς, έγιναν βουλευτικές εκλογές και προέκυψε κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκράτες το οποίο υποστηρίζει μια σταδιακή προσέγγιση για την ανεξαρτησία. Το εθνικιστικό κόμμα Naleraq το οποίο τάσσεται υπέρ της άμεσης ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αποκλείστηκε από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

«Οχι» λένε και οι Αμερικανοί. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης (Yahoo News/YouGov) έδειξε ότι μόλις το 19% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της προσάρτησης της Γριλανδίας, με το 49% να τίθεται εναντίον αυτής της προοπτικής και το 32% να μην εκφράζει γνώμη.

Με αυτά και με αυτά, ο Τραμπ ενδέχεται να σπρώξει τελικά τις πολιτικές δυνάμεις του απέραντου παγωμένου νησιού πιο κοντά στη Δανία. Αυτό υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές όπως ο Πέτερ Βίγκο Γιάκομπσεν. «Ο Τραμπ έχει τρομοκρατήσει τους περισσότερους Γριλανδούς», σημειώνει στο Associated Press, «απομακρύνοντάς τους από την ιδέα μιας στενότερης προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι δεν τον εμπιστεύονται».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαφώνησε με τον Βανς; Απολύστε την!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας