Τα... ύστερα του κόσμου. Αυτό θα πρέπει να σκέφτηκαν οι περισσότεροι όταν διάβασαν αποσπάσματα της τελευταίας συνέντευξης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios, στην οποία κατά κάποιον τρόπο τείνει κλάδο ελαίας στον Βενεζουελάνο ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο, ενώ δεν εκφράζεται «θερμά» για τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γουαϊδό.
«Θα συναντούσα τον Μαδούρο μόνο για να συζητήσουμε ένα πράγμα: μια ειρηνική έξοδό του από την εξουσία!», έγραψε χθες στο τουίτερ «επεξηγώντας» τις δηλώσεις του. Οσα είπε πάντως στο Axios έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Θα το σκεφτόμουν», είπε όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Ο Μαδούρο θα ήθελε συνάντηση. Κι εγώ ποτέ δεν λέω όχι στις συναντήσεις», συνέχισε, αν και σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης που προδημοσίευσε το Axios, μέχρι στιγμής απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο. Κατά τον ιστότοπο μάλιστα, η κυβέρνηση Μαδούρο ζήτησε τουλάχιστον δύο φορές συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οσο για τον Γουαϊδό, που το κανονικό του αξίωμα είναι πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, αλλά έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από τις ΗΠΑ και καμιά 60αριά άλλες χώρες, ο Τραμπ δεν είπε και τα καλύτερα: «Τον Γουαϊδό τον εξέλεξαν. Εγώ πιστεύω πως δεν θα ήμουν απαραίτητα υπέρ του, όμως σε κάποιους άρεσε και σε άλλους όχι. Εγώ δεν είχα πρόβλημα. Δεν θεωρώ πως ούτως ή άλλως (ο Γουαϊδό) ήταν ιδιαίτερα σημαντικός».
Σύμφωνα με το Axios, οι δηλώσεις Τραμπ «κουμπώνουν» με όσα γράφει στο υπό κυκλοφορία βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί «αδύναμο» τον Χουάν Γουαϊδό. Το ότι ο «αυτοανακηρυχθείς» δεν είναι πια το αγαπημένο παιδί της Ουάσινγκτον ήταν φανερό από πέρυσι, μετά το πραξικόπημα-οπερέτα κατά του Μαδούρο τον Απρίλιο του 2019. Πρόσφατα μάλιστα, όταν έγινε γνωστό ένα άλλο φιάσκο, με απόβαση μισθοφόρων στη Βενεζουέλα και στόχο την απαγωγή του προέδρου, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη. Το ίδιο και ο Γουαϊδό, παρότι στενοί συνεργάτες του βρέθηκαν να εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση.
Το ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτή η προφορική, έστω, μεταστροφή της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει με κάθε τρόπο το εμπάργκο προς τη Βενεζουέλα. Να πρόκειται για προεκλογικό κλείσιμο ματιού προς την ισπανόφωνη κοινότητα η οποία, με εξαίρεση μια σκληροπυρηνική ομάδα Κουβανοαμερικανών στη Φλόριντα, δεν έχει ως μοναδική της έγνοια τον Μαδούρο και σίγουρα δεν θα έβλεπε θετικά τυχόν βίαιη ανατροπή στη Βενεζουέλα με αμερικανική χείρα βοηθείας; Να είναι ένα από τα συνήθη πυροτεχνήματα του Ντόναλντ Τραμπ; Φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνεται ξανά πως σε ό,τι αφορά τον Γουαϊδό, η Ουάσινγκτον πόνταρε σε κουτσό άλογο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας