Οι Ιάπωνες τίμησαν σήμερα τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.
Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.
Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15 (τοπική ώρα), το Ενόλα Γκέι, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα «Λιτλ Μπόι».
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα –ακόμη και μήνες ή χρόνια– από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια.
Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000.
Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι. Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.
Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες τήρησαν ενός λεπτού σιγή, στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων.
Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι υπενθύμισε στην ομιλία του την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «την απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη βαθύτατη επιθυμία» της πόλης του «να μην ανεχτεί το απόλυτο κακό».
Ζήτησε επίσης από όλον τον κόσμο να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων τα οποία χαρακτήρισε «βαρβαρότητα ακραίας μορφής».
Μετά την κατάθεση στεφάνων ο πρωθυπουργός Άμπε επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.
«Είμαι πεπεισμένος ότι (η επίσκεψη του Ομπάμα) έφερε μεγάλες ελπίδες στην Ιαπωνία, στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», είπε.
Τον Μάιο, όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, ο Ομπάμα έσφιξε το χέρι ενός επιζώντος και αγκάλιασε έναν άλλον. «Πριν από 71 χρόνια ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε", είπε στην ομιλία του.
Ωστόσο, δεν ζήτησε επισήμως συγγνώμη και δεν θέλησε να πάρει θέση σχετικά με την απόφαση που έλαβε εκείνη την εποχή ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.
Πολλοί στην Ιαπωνία θεωρούν την καταστροφή των δύο πόλεων έγκλημα πολέμου, ωστόσο πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί επέσπευσαν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές άλλες ζωές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας