Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει το κέντρο του Σίδνεϊ μετά την εισβολή ενόπλου σε κεντρικό καφέ, κρατώντας προσωπικό και πελάτες ομήρους και υποχρεώνοντάς τους να επιδείξουν σε εμφανές σημείο ισλαμική σημαία. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμα εάν ο δράστης είναι μόνος του ή εάν υπάρχουν συνεργοί. Την επικοινωνία μαζί του έχουν αναλάβει ειδικοί διαπραγματευτές, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στα γύρω κτίρια και ελικόπτερα υπερίπτανται, στην προσπάθεια των αρχών να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια για την ασφάλεια της χώρας.
Τουλάχιστον πέντε όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι ή κατάφεραν να διαφύγουν από τότε που ξεκίνησε η περιπέτειά τους -περίπου πριν από 12 ώρες- ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι περίπου 15 παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι μέσα στο καφέ. Όπως είπε εργαζόμενος σε γειτονικό γραφείο στο πρακτορείο Reuters, «ο ένοπλος αναγκάζει τους ομήρους να στέκονται εναλλάξ στα παράθυρα, μερικές φορές συνεχώς για δύο ώρες».
Ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, που είχε προειδοποιήσει ότι σχεδιάζονται χτυπήματα στην Αυστραλία, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα. «Αντιμετωπίζουμε το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Νέα Νότια Ουαλία, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στο πιθανό κίνητρο του δράστη εάν έχει συνεργούς ή όχι και πόσοι ακριβώς είναι οι όμηροι.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν ομήρους να κρατούν μια ασπρόμαυρη σημαία με τη shahada - τη δήλωση πίστης των μουσουλμάνων. Η σημαία αυτή, σημειώνει το Reuters, είναι δημοφιλής μεταξύ των εξτρεμιστών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.
Η ομηρία εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, περίπου δέκα το πρωί στην Αυστραλία, σε μια περιοχή που είναι το οικονομικό κέντρο του Σίδνεϊ, εκεί όπου βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και κοντά στην έδρα του τοπικού Κοινοβουλίου. Θολές εικόνες που μετέδωσε η τοπική τηλεόραση δείχνει ένα «μεσήλικα» φορώντας μαντίλι στο κεφάλι και λευκό πουκάμισο. Πολλά γύρω κτίρια έχουν εκκενωθεί, όπως το κοντινό αμερικανικό προξενείο και η Οπερα, ενώ σε άλλα έχουν κλείσει οι πόρτες και οι εργαζόμενοι έχουν κλειδωθεί μέσα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι όμηροι επικοινώνησαν μαζί τους για να τους μεταφέρουν αιτήματα του ενόπλου και να τους ενημερώσουν ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά στο κτίριο και σε άλλα σημεία της πόλης. Η αστυνομία είπε ότι γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες αλλά εκτιμά ότι «το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη σε μία μόνο περιοχή».
Έκκληση για ψυχραιμία κάνουν οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας καταδικάζοντας «την εγκληματική πράξη απερίφραστα» σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον μεγάλο μουφτή της Αυστραλίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας