Τα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ανθρώπινη ιστορία τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χιροσίμα στη λήξη της συνόδου της G7.
Η τελετή στην οποία παρέστη και μίλησε είχε έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα, διότι, παρά το γεγονός ότι δεν ζήτησε συγγνώμη για την πυρηνική βόμβα, πλησίασε επιζήσαντες της καταστροφής, σε άλλους έσφιξε το χέρι και άλλους του αγκάλιασε.
Βασικό σημείο της ομιλίας του, στο μνημείο των νεκρών, η έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
Όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα την 6η Αυγούστου του 1945, «πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό».
Και συνέχισε: Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος «άλλαξε για πάντα», γιατί αυτή η βόμβα «απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της».
Η αντινομία στην ανθρώπινη φύση
Η εικόνα του πυρηνικού μανιταριού «που υψώθηκε στον ουρανό μας υπενθυμίζει τη βασική αντινομία στην ανθρώπινη φύση: πώς αυτή η σπίθα που μα κάνει ανθρώπους -η σκέψη, η φαντασία, η γλώσσα, η ικανότητα να φτιάχνουμε εργαλεία και να απομακρυνόμαστε από τη φύση υποτάσσοντάς την στη βούλησή μας- αυτή η ίδια μας δίνει την ικανότητα να προκαλούμε ανυπολόγιστη καταστροφή», τόνισε.
«Η τεχνολογική πρόοδος χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορεί να αποβεί μοιραία για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Και θέτοντας μόνος του το ερώτημα γιατί βρίσκεται στη Χιροσίμα, απάντησε: «Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας».
«Να διδαχθούμε»
Και αφού έφερε ως παράδειγμα πώς η Ευρώπη κατόρθωσε να ενωθεί ενώ είχε ζήσει τη φρίκη των παγκοσμίων πολέμων, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε:
«Αυτό που κάνει το είδος μας μοναδικό είναι ότι δεν είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Μπορούμε να διδαχθούμε, μπορούμε να επιλέξουμε. Μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας μια άλλη ιστορία, αυτήν που περιγράφει μια ανθρωπότητα κοινή για όλους, μία ανθρωπότητα που κάνει λιγότερο πιθανούς τους πολέμους και που δεν θα αποδέχεται τη βιαιότητα».
«Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα. «Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά», επισήμανε.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου σηματοδοτεί και τη προσπάθεια μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας να περάσουν σε μια φάση συμφιλίωσης και μεγαλύτερων δεσμών. Τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έπεφταν πάντα σαν σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών.
Επιπλέον, σύμφωνα με συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα, κύριος στόχος του είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.
Ωστόσο, δεν ζήτησε συγγνώμη -όπως άλλωστε είχε πει- για τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Τίμησε στην ομιλία του όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Ευρωπαίους, Ιάπωνες και Αμερικανούς, στρατιώτες και αμάχους.
Οι Αμερικανοί στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διάσωση του πληθυσμού. Άποψη με την οποία δεν συμφωνούν όλοι οι ιστορικοί. Οι περισσότεροι Ιάπωνες, από την πλευρά, πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας