Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| REUTERS/G20

Ο «τσάρος» έφυγε νύχτα από τους G20

O Βλαντίμιρ Πούτιν έφυγε... νύχτα από τη σύνοδο κορυφής του G20, της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, επικαλούμενος μάλιστα ως αιτία της πρόωρης αναχώρησής του την «έλλειψη ύπνου». Επισήμως, ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε τα προσχήματα χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις πληροφορίες για έντονους διαλόγους και ανταλλαγή ψυχροπολεμικών απειλών με τους ηγέτες των δυτικών χωρών. «Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση.

Ο πραγματικός λόγος, όμως, για το φευγιό του Πούτιν, προτού καν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν, και τη μετατροπή τού G20 σε... G19, ήταν οι ισχυρότατες πιέσεις που δέχτηκε από τους περισσότερους άλλους ηγέτες για τη συνεχιζόμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Πιέσεις που βέβαια δεν απέδωσαν, καθώς ο Πούτιν υποστήριξε τις γνωστές θέσεις του για την Ουκρανία, επιμένοντας ότι ο οικονομικός αποκλεισμός της ανατολικής Ουκρανίας από το Κίεβο -το τελευταίο «στρατήγημα» των Ουκρανών, που το Σάββατο έδωσαν εντολή να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων- αποτελεί «μεγάλο λάθος», αλλά «όχι μοιραίο».

Ηδη από την Παρασκευή το πρωί, προτού καν φτάσει στους αντίποδες ο Ρώσος «τσάρος», ήταν φανερό πως η σύνοδος μύριζε... ουκρανικό μπαρούτι! Μάλιστα όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι ο Πούτιν ετοιμάστηκε να μπει στο «Ιλιούσιν» του και να εγκαταλείψει την Αυστραλία ήδη από το πρωί του Σαββάτου, αλλά πείστηκε τελικά να κάτσει ακόμη μερικές ώρες αφενός για να μην τινάξει τη σύνοδο στον αέρα και αφετέρου για να μη χάσει το κρίσιμο διμερές «τετ α τετ» με την Ανγκελα Μέρκελ, που τελικά κράτησε πάνω από τρεις ώρες! Η Μέρκελ είχε μάλιστα φροντίσει να «προετοιμάσει» τον Ρώσο ηγέτη δηλώνοντας -πριν από τη συνάντησή τους- ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση σκέφτεται πλέον σοβαρά την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στους Ρώσους δημοσιογράφους ότι στη σύνοδο δέχτηκε «άδικες επικρίσεις για γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει» ο ίδιος. Και όλα δείχνουν ότι κατά τις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου δέχτηκε πραγματική ομοβροντία - όχι μόνο από τους συνήθεις ύποπτους Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον και Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και από τον Αυστραλό «οικοδεσπότη» Τόνι Αμποτ, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος μάλιστα είπε ευθέως στον Πούτιν «να φύγει από την Ουκρανία», την ώρα που του έσφιγγε το χέρι!

Τον «τσάρο» εξόργισαν όμως και οι προσπάθειες των ηγετών της Δύσης να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία του G20 για να ανακινήσουν το γνωστό «σίριαλ» για τον ρόλο που... ίσως έπαιξε η Ρωσία στην υπόθεση της κατάρριψης της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines, μια τραγωδία με 298 νεκρούς που παρά τις βαριές κατηγορίες παραμένει το ίδιο «ορφανή» και μυστηριώδης μετά από πέντε ολόκληρους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των συντριμμιών από το σημείο της συντριβής, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή Ολλανδοί αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στην Ολλανδία για να εξεταστούν και να αποδειχτεί ει δυνατόν τι τύπος βλήματος κατέρριψε τελικά το μοιραίο Μπόινγκ. Η πρόσβαση στο σημείο της συντριβής ήταν περιορισμένη εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων των φιλορώσων αυτονομιστών με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο γερμανικό κανάλι ARD, ο Πούτιν κατηγόρησε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για μεροληπτική κάλυψη της ουκρανικής κρίσης. «Το σημαντικότερο είναι κάποιος να μην έχει μονόπλευρη άποψη του προβλήματος» είπε ο Πούτιν. «Σήμερα σημειώνονται συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, η ουκρανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα εκεί. Εχουν εκτοξευθεί και πύραυλοι, αλλά αναφέρεται αυτό; Ούτε λέξη δεν έχει μεταδοθεί... Αυτό σημαίνει ότι εσείς (τα δυτικά μέσα ενημέρωσης) θέλετε η ουκρανική κυβέρνηση να καταστρέψει τα πάντα εκεί, περιλαμβανομένων όλων των πολιτικών αντιπάλων και εχθρών της. Αυτό επιθυμείτε; Δεν είναι αυτό που θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πράγματι, μόνο το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν άλλοι επτά Ουκρανοί στρατιώτες στα ανατολικά, ενώ τη ζωή τους έχασαν και πέντε ρωσόφωνοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά, και τραυματίστηκαν δώδεκα ακόμη πολίτες από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού εναντίον του ρωσόφωνου χωριού Γκορλίφκα.

Κατερρίφθη η MH17;

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η ρωσική τηλεόραση παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία που απεικονίζει ένα ουκρανικό (;) πολεμικό αεροσκάφος να εκτοξεύει πύραυλο αέρος–αέρος, που πλήττει το κόκπιτ. Η επίσημη εκδοχή για την προέλευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας -ανεξαρτήτως της γνησιότητας της– είναι πως προέρχεται από αμερικανικό δορυφόρο και πως έφτασε στα χέρια τους από τη Δύση με... μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου!

Ο κόμης... Γιούνκερ στο στόχαστρο

Μπορεί η Ουκρανία να μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο Μπρισμπέιν, αλλά η ατζέντα της συνόδου ήταν κυρίως οικονομική. Κι έτσι, εκτός από τα πυρά κατά του Πούτιν, δεν έλειψαν και οι επικριτικές αναφορές στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το σκάνδαλο συστηματικής φοροαποφυγής LuxLeaks. Μάλιστα ένας από τους «θεσμικούς» ακτιβιστές που παραβρέθηκαν στη σύνοδο, ο Τιμ Κοστέλο της ΜΚΟ «Civil Society 20», έκανε αίσθηση συγκρίνοντας τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον... κόμη Δράκουλα: «Ο κόσμος ρωτάει πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο. Για πολλούς, αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος»!

Ο Γιούνκερ, που παρέστη στο Μπρίσμπειν, έχει δηλώσει ότι «δεν είναι ο αρχιτέκτονας» της φοροαποφυγής και φέρει μόνο «την πολιτική ευθύνη» ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Οταν ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε και πάλι να απαντήσει ευθέως...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο «τσάρος» έφυγε νύχτα από τους G20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας