Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και πρώην δικηγόρος, πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ, κατάφερε να τον ανατρέψει σε εσωκομματική ψηφοφορία και ετοιμάζεται τώρα να γίνει ο πέμπτος πρωθυπουργός της Αυστραλία σε μια πενταετία.
Μετά από μια ημέρα πολιτικού δράματος στην Καμπέρα, τα μέλη του κυβερνώντος φιλελεύθερου κόμματος ψήφισαν υπέρ του Τέρνμπουλ, 54 έναντι 44 και έδωσαν έτσι τέλος στην πολύμηνη πολιτική αναταραχή, που πολλοί υποστηρίζουν ότι επηρέασε και την εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία της χώρας.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιτύχει στην οικονομική διακυβέρνηση που χρειαζόμαστε» είπε ο Τέρνμπουλ ζητώντας την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών με το επιχείρημα ότι το κόμμα αιμορραγεί τους τελευταίους μήνες χάνοντας διαρκώς οπαδούς από τα πολιτικά παραπατήματα και τις γκάφες του Τόνι Αμποτ.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα βρίσκεται συνεχώς εδώ και ένα χρόνο, μπροστά στις δημοσκοπήσεις, σπέρνοντας τον πανικό μεταξύ των Φιλελευθέρων ότι θα χάσουν τις έδρες τους στις προγραμματισμένες για το 2016 εκλογές. Ωστόσο ακόμα και μετά από αυτή την αλλαγή ηγεσίας, οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η μικρή διαφορά στις ψήφους μεταξύ του Τέρνμπουλ και του Αμποτ δείχνει τον βαθύ διχασμό μέσα στο κόμμα και ότι η πολιτική αστάθεια θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα.
Κυκλοφορούσαν επί μήνες φήμες ότι ο Μάλκομ Τερνμπουλ θα διεκδικήσει την ηγεσία και του κόμματος και της χώρας παρά τις υποσχέσεις των Φιλελευθέρων ότι δεν θα ακολουθήσουν τα βήματα των αντιπάλων τους Εργατικών που ανέτρεψαν με τον ίδιο τρόπο δυο πρωθυπουργούς: τον Κέβιν Ράντ και την Τζούλια Γκίλαρντ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας