Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Όλαφ Σολτς και Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο | Yao Dawei/Xinhua via AP

Ο Σολτς υπερασπίστηκε το ταξίδι στην Κίνα, εξασφάλισε αδειοδότηση στην BioNTech

Την απόφασή του να ταξιδέψει στην Κίνα υπερασπίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος λίγο πριν επιστρέψει στο Βερολίνο τόνισε ότι αυτό έπρεπε να κάνει υπό το φως του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της θέσης της Κίνα στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Το ταξίδι του στο Πεκίνο, το πρώτο Δυτικού ηγέτη από την επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της Κίνας, γίνεται παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7, από την οποία ο Ζοζέφ Μπορέλ έκανε ένα άνοιγμα προς την Κίνα -στην οποία κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών, κατά συνέπεια και των γερμανικών εξαγωγών- λέγοντας ότι παρά τα προβλήματα, δεν μπορεί να εξομοιώνεται με τη Ρωσία.

Ο Όλαφ Σολτς, που είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για το ταξίδι στο Πεκίνο, τόσο λόγω της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, αλλά και λόγω των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, δήλωσε: «Είναι σωστό που βρίσκομαι σήμερα εδώ». Όπως είπε, στις επαφές του με την κινεζική ηγεσία έθεσε και όλα τα «αμφιλεγόμενα» ζητήματα, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις με την Ταϊβάν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι έθεσε τα ζητήματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα και στα οποία οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές απόψεις, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει να σιωπούμε όταν βλέπουμε παραβιάσεις».

«Ήταν σωστό να γίνουν τώρα αυτές οι συνομιλίες. Η επίσκεψη ήταν σωστή και έγινε στη σωστή στιγμή», είπε. «Η κατάσταση (σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία) είναι επικίνδυνη για όλον τον κόσμο -και για την Ευρώπη- και εδώ στην Κίνα γνωρίζει ο καθένας ότι μια κλιμάκωση του πολέμου μέσω της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων θα έχει συνέπειες για όλους. Ήταν σημαντικό να πούμε σήμερα ότι η χρήση πυρηνικών αποκλείεται και χαίρομαι που καταλήξαμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθούν μαζί την Κίνα, ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη είχε ήδη προγραμματιστεί με τον τρόπο που έγινε, ενώ ήταν απαραίτητη πριν καταστεί εφικτό να υπάρχουν ομαλές τακτικές διαβουλεύσεις.

Συμφωνία για την BioNTech

Ο Όλαφ Σολτς συνοδευόταν στο ταξίδι του από κορυφαία στελέχη δώδεκα μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Φέρεται να ζήτησε ανταγωνισμό με ίσους όρους για τους Ευρωπαίους επενδυτές και ανέφερε ότι συγκεκριμένα για τη φαρμακευτική εταιρία BioNTech, η οποία επιδιώκει την εγκατάστασή της στην Κίνα, δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στη γερμανική εταιρεία να διαθέτει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού σε ξένους οι οποίοι ζουν στην Κίνα. 

Σι: Εύκολο να καταστραφεί η πολιτική εμπιστοσύνη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισήμανε την ανάγκη να προστατεύσουν την πολιτική εμπιστοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι εύκολο να καταστραφεί, αλλά δύσκολο να ανοικοδομηθεί. Ο Σι είπε επίσης στον Σολτς ότι η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν για τα βασικά συμφέροντα η μία της άλλης, ενώ ζήτησε οι δύο χώρες να συνεργάζονται στενότερα σε διεθνή ζητήματα.

«Ως μεγάλες χώρες με επιρροή, σε καιρούς αλλαγών και αναταραχής η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργάζονται ακόμη περισσότερο, να συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτήν τη στιγμή, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και ασταθής».

Σολτς: Πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος, από την άλλη, κάλεσε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Σι κι εγώ συμφωνούμε ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Με τη χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα περνούσε τη γραμμή που χαράσσεται από κοινού με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ. 

Όπως είπε, η Κίνα είναι «μεγάλη χώρα» και «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο». Όπως είπε, τόνισε στον Σι Τζινπίνγκ ότι «είναι σημαντικό για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Σολτς υπερασπίστηκε το ταξίδι στην Κίνα, εξασφάλισε αδειοδότηση στην BioNTech

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας