Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπρoσώπων προχώρησε το Πεκίνο, με αφορμή το ταξίδι της στην Ταϊβάν, που έγινε η αιτία για την κλιμακούμενη κρίση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Επίσης, ανακοίνωσε ότι διακόπτει ή ακυρώνει τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, για μια σειρά από τομείς συνεργασίας.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σχεδιάζει να επίσκεψη στην Ταϊπέι.
Οι κυρώσεις αφορούν τόσο τη Νάνσι Πελόζι όσο και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς της, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενέργειες της Αμερικανίδας αξιωματούχους ήταν «μοχθηρές» και «προκλητικές».
«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ή αναστέλλει τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά ζητημάτων, από την κλιματική αλλαγή έως τις στρατιωτικές σχέσεις και τις προσπάθειες αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών ως αντίποινα για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ των περιφερειακών διοικητών των ΗΠΑ και της Κίνας και των επικεφαλής των τμημάτων Άμυνας θα ακυρωθεί, μαζί με συνομιλίες για τη στρατιωτική ασφάλεια στη θάλασσα. Η συνεργασία για την επιστροφή παράνομων μεταναστών, τις ποινικές έρευνες, το διεθνικό έγκλημα, τα παράνομα ναρκωτικά και την κλιματική αλλαγή θα ανασταλεί, πρόσθεσε.
Η Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Είναι η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια και η Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων την Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.
Κλήση του Κινέζου πρέσβη στον Λευκό Οίκο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Τζιν Γκανγκ, για να καταγγείλει την κλιμάκωση της έντασης κατά της Ταϊβάν και να επαναλάβει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την πρόκληση κρίσης στην περιοχή.
«Έπειτα από τις ενέργειες της Κίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλέσαμε τον πρεσβευτή Τσιν Γκανγκ στον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθούμε για τις προκλητικές ενέργειες της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στην εφημερίδα.
Μπλίνκεν: Κινεζικές προκλήσεις που κλιμακώνουν την ένταση
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλήσεις που συνιστούν σημαντική κλιμάκωση της έντασης».
«Οι προκλήσεις αυτές συνιστούν σημαντική κλιμάκωση. Έχετε διαπιστώσει πώς το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να αλλάξει το status quo για την Ταϊβάν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα... Τώρα προχωρούν σε επικίνδυνες ενέργειες σε άλλο επίπεδο», δήλωσε από την Πνομ Πενχ, στην Καμπότζη, όπου διεξάγεται η σύνοδος της ASEAN.
«Η Κίνα επέλεξε να υπεραντιδράσει και να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της κ. Πελόζι ως πρόσχημα. Γεγονός είναι ότι η επίσκεψή της ήταν ειρηνική. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ακραία, δυσανάλογη αυτή στρατιωτική απάντηση, η οποία τροφοδοτεί την κλιμάκωση. Είχαμε προβλέψει ότι η Κίνα θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, είχαμε περιγράψει αυτό ακριβώς το σενάριο», πρόσθεσε.
Καταδικάζει και η Αυστραλία
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν εξέδωσε και η Αυστραλία, χαρακτηρίζοντάς τα «δυσανάλογα και αποσταθεροποιητικά».
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Ουόνγκ, επίσης από την Καμπότζη, δήλωσε ότι η Αυστραλία είναι «βαθιά ανήσυχη από την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από την Κίνα στα ύδατα γύρω από τις ακτές της Ταϊβάν» και πως «συμμερίζεται τις ανησυχίες της περιοχής γι' αυτή την κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας και ειδικά για τον κίνδυνο λάθους υπολογισμού».
«Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και σε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Καμπέρα «δεν επιθυμεί καμία αλλαγή στο στάτους κβο στο Στενό της Ταϊβάν», σημειώνοντας ότι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πλειονότητα των χωρών, αναγνωρίζει παρά μόνο μια κινεζική κυβέρνηση, εκείνη του Πεκίνου.
Επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Bundestag
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν στο τέλος Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ. Όπως διευκρινίζεται, το ταξίδι είχε προγραμματιστεί πριν από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Οκτωβρίου και στην αποστολή αναμένεται να συμμετάσχουν μέλη και άλλων επιτροπών της Bundestag. Σύμφωνα με τον ειδικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μίχαελ Μπραντ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αποστολή, ενδεχόμενες αντιδράσεις του Πεκίνου «δεν αποτελούν λόγο ακύρωσης» της συμμετοχής του ή της επίσκεψης. «Η κινεζική ηγεσία πρέπει να προσέξει ώστε να μην εξελιχθεί απλώς σε έναν δράκο, ο οποίος εκτοξεύει απειλές στη διεθνή σκηνή. Χρειάζεται λίγη περισσότερη ασιατική πειθαρχία», δήλωσε ο κ. Μπραντ.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προγραμματίσει και το 2020 επίσκεψη στην Ταϊβάν, αλλά χρειάστηκε να την ακυρώσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας