Θερμαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με επίκεντρο τη διαπάλη για την επιρροή στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού και διακύβευμα την παγκόσμια ηγεμονία, μετά τη χθεσινή ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο το Πεκίνο ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της διεθνούς τάξης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, ο οποίος τονίζει ότι η ομιλία Μπλίνκεν στοχοποιεί τη χώρα του σε μία εκστρατεία συκοφάντησης των ΗΠΑ, προκειμένου να διαφυλάξει τα αμερικανικά συμφέροντα εις βάρος της κινεζικής ανάπτυξης.
Η ομιλία αυτή «διέδωσε ψευδείς πληροφορίες, υπερέβαλε την κινεζική απειλή, αποτέλεσε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και συκοφάντησε την εσωτερική, όπως και την εξωτερική πολιτική της», κατήγγειλε ο Ουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Η Κίνα γνωστοποιεί την ισχυρή δυσαρέσκειά της και την κατηγορηματική αντίθεσή της», πρόσθεσε.
Ο στόχος αυτής της ομιλίας ήταν «να περιστείλει και να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας και να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία και ισχύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.
Η ομιλία του Μπλίνκεν συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης περιοδείας του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών σε χώρες του Ειρηνικού, ένα μέτωπο αυξανόμενης έντασης σε έναν ανταγωνισμό για επιρροή ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες το Πεκίνο είχε κατηγορήσει την ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της για εκστρατεία σαμποτάζ των διεθνών σχέσεων της Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα.
Τα «καυτά» σημεία της ομιλίας Μπλίνκεν
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη σε έναν σφοδρό ανταγωνισμό με το Πεκίνο με στόχο τη διαφύλαξη της παγκόσμιας τάξης, όμως ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο «ψυχρό πόλεμο», με «ιδεολογικές αγκυλώσεις» του 20ου αιώνα.
Με την παρέμβασή του, ο Μπλίνκεν έβαλε την Κίνα στο κέντρο των γεωπολιτικών ανησυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από μήνες που τις είχε μονοπωλήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη όσο και ολοένα και περισσότερο τα μέσα για να το πράξει σε οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός.
«Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομάκρυνε από τις παγκόσμιες αξίες που στήριξαν πολλές προόδους του κόσμου τα 75 τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για τη διατήρηση και, εξίσου σημαντικό, την αναζωογόνηση της διεθνούς τάξης με έναν τρόπο που θα προστατεύει βασικές αρχές που επέτρεψαν την ειρήνη και την ευημερία επί δεκαετίες», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ στην πολιτική αντιμετώπισης της Κίνας, ενώ ο Μπάιντεν δήλωσε πριν μερικές μέρες πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά, αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν. Ο ίδιος και οι σύμβουλοί του είπαν αργότερα ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν αντανακλούν μια αλλαγή πολιτικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας