Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε ισόβια κάθειρξη, μόνιμη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και κατάσχεση της περιουσίας του τον 72χρονο πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, Ζου Γιονγκάνγκ.
Ο άλλοτε πανίσχυρος αξιωματούχος κρίθηκε ένοχος έπειτα από μια μυστική δίκη με κατηγορίες για δωροδοκία, διαρροή κρατικών απορρήτων και κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο του πιο συνταρακτικού σκανδάλου διαφθοράς που έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα.
Οι δραστηριότητες του Ζου άρχισαν να ερευνώνται το 2013, ένα χρόνο μετά τη συνταξιοδότησή του στο πλαίσιο της καμπάνιας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία αποτέλεσε τη βασική δέσμευση Σι Τζινπινγκ πριν από την εκλογή του στην προεδρία της χώρας.
Οπως διαπίστωσαν οι δικαστές, η γυναίκα και ο γιος τού Ζου έλαβαν συνολικά μίζες ύψους 20,78 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρήματα και ακίνητα και στη συνέχεια το είπαν στον Ζου, αφού είχαν ήδη πάρει τα χρήματα.
Μαζί με τον Ζου δικάστηκε κατηγορούμενος για διαφθορά ο Τζιανγκ, πρώην στενός συνεργάτης του Ζου, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ανακοινωθεί η ποινή του.
Ο Ζου δικάστηκε στις 22 Μαΐου στην πόλη Τιαντζίν: εκεί παραδέχθηκε την ενοχή του και δεν εφεσίβαλε την ετυμηγορία.
Η αναγγελία της ποινής μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, σε αντίθεση με την ακροαματική διαδικασία, που τελικά καλύφθηκε από απόλυτη μυστικότητα, αν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου είχε υποσχεθεί ότι η δίκη του Ζου θα ήταν ανοικτή στο κοινό, σε αντίθεση με προβεβλημένη δίκη ενός άλλου κομματικού «μανδαρίνου», του Μπο Σιλάι έγινε με απόλυτη μυστικότητα, αντικατοπτρίζοντας, όπως επισημαίνουν ειρωνικά την ίδια την προσωπικότητα του Ζου: δηλαδή μυστικοπαθή και απρόσιτη...
Τα αδικήματα του Ζου διαπράχθηκαν τις περιόδους κατά τις οποίες είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας (CNPC), επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Σετσουάν, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σύμφωνα ωστόσο με το Ρόιτερς, ο Σι ήταν αποφασισμένος να παύσει τον Ζου επειδή ο τελευταίος προχωρούσε σε διορισμούς δικών του ανθρώπων προκειμένου να να ενισχύσει την επιρροή του πριν από το 18ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 2012 στο οποίο ο Σι ανέλαβε την κομματική ηγεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν διέταξε την έρευνα σε βάρος του Ζου, ο σημερινός πρόεδρος της χώρας παραβίασε τον άγραφο κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε, σύμφωνα με τον οποίο μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου δεν ελέγχονταν για αξιόποινες πράξεις μετά τη συνταξιοδότησή τους...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας