Η χθεσινή επέτειος ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς και οι στρατιωτικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό συνιστούν και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ : Το Ισραήλ συμπληρώνει ένα χρόνο από την επίθεση της Χαμάς» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο σχεδόν 400 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα. Αναφέρει ότι καθώς οι συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν στο χώρο του φεστιβάλ για να θρηνήσουν τα θύματα της επίθεσης, την ίδια ώρα ακούγονταν συνεχή πυρά πυροβολικού και αυτόματων πολεμικών όπλων των ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Για τις εξελίξεις στο μεσανατολικό οι Times έχουν τίτλο : «Νετανιάχου : Θα πολεμήσουμε σαν λιοντάρια για τα παιδιά μας». Για το ίδιο θέμα ο Independent γράφει ότι «ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και κυρίως γιατί εξόπλισε την Χαμάς να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, μία επίθεση που άλλαξε το τοπίο στη Μέση Ανατολή έκτοτε».
Στη Γαλλία η Le Monde στην ειδική της έκδοση έχει τίτλο : «Η Γάζα συνθλίβεται από τον ένα χρόνο πολέμου και το χάος» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στα κιμπούτς και το φεστιβάλ σούπερ νόβα ο παλαιστινιακός θύλακας είναι πλέον «ερείπια και δυστυχία». Τονίζει ότι εκτός από τον βαρύ απολογισμό (42.000 νεκροί και 100.000 τραυματίες Παλαιστίνιοι) έρχεται να προστεθεί η καταστροφή των υποδομών και τα βαθιά ψυχικά τραύματα στους επιζώντες Παλαιστινίους. Αναφέρει ακόμη ότι στη Γάζα ένα τμήμα του πληθυσμού κατηγορεί την Χαμάς ότι τον εγκατέλειψε για να βοηθήσει πρώτα τα μέλη της, ενώ τονίζει ότι η περιοχή έχει καταρρεύσει πλήρως οικονομικά .
Στη Γερμανία η ΤΑΖ γράφει για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς : «Η Χαμάς εκθειάζει τον θάνατο, όχι μόνο των αντιπάλων, αλλά και των μαχητών της» και παρατηρεί: Οι άνδρες της Χαμάς εισέβαλαν στα κιμπούτς δολοφόνησαν, βίασαν, και κατέστρεψαν και σε πολλά μέρη έμειναν επί τόπου περιμένοντας τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Γιατί όμως θέλησαν να δώσουν μια μάχη που δεν μπορούσαν να κερδίσουν; διερωτάται το δημοσίευμα. Σημειώνει ότι πιθανώς όπως δείχνουν οι συνεντεύξεις με τους επιζώντες ομήρους για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο θάνατο και καταστροφή μπορούσαν πριν οι ίδιοι σκοτωθούν. Ο στόχος ήταν να σκορπίσουν σοκ και χάος στην ισραηλινή κοινωνία με αυτό το αιματηρό όργιο ολοκληρωτικής καταστροφής».
Στις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει τίτλο : «Ακόμη σε πόλεμο το Ισραήλ παίρνει χρόνο για να θρηνήσει» και σημειώνει ότι η Χαμάς εξαπέλυσε χθες τέσσερις ρουκέτες στα κιμπούτς όπου έγινε η σφαγή των Ισραηλινών πριν από ένα χρόνο, ενώ ρουκέτες που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη καταστράφηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας