Μεγάλης κλίμακας και έντασης πυρκαγιές σημειώθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της γης κατά το πρώτο μισό του καλοκαιριού και το τέλος της άνοιξης, μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες καπνού και αυξάνοντας τις εκπομπές άνθρακα σε όλη την Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (Cams), πολλές φωτιές καίνε στον Καναδά, την Αλάσκα και την ανατολική Ρωσία, οι οποίες προκαλούνται από την παρατεταμένη ζέστη και την ξηρασία σε περιοχές με υψηλή βλάστηση. Ο καπνός έχει επίσης αρχίσει να επεκτείνεται πολύ βορειότερα, φτάνοντας πέρα από τον Αρκτικό Ωκεανό στην υψηλή Αρκτική.
Οι εκπομπές από τις ρωσικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν υψηλότερες από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ οι πυρκαγιές στην περιοχή της περιφέρειας Αμούρ οδήγησαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην απελευθέρωση 17,2 μεγατόνων άνθρακα για το δίμηνο, την υψηλότερη των τελευταίων 22 ετών.
Στον Καναδά καταγράφεται επίσης το σοβαρότερο πρόβλημα στα χρονικά με εκπομπές άνθρακα 11,1 μεγατόνων και 13,2 μεγατόνων για τη Βρετανική Κολομβία και την Αλμπέρτα, αντίστοιχα, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Ο Μαρκ Πάρινγκτον, ερευνητής στην Υπηρεσία Cams, δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα ακραίες εκπομπές πυρκαγιών αλλά και επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυρίως στον Καναδά, την ανατολική Ρωσία και την Αρκτική».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Ρωσία, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών φέτος έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά η καμένη έκταση είναι 50% μεγαλύτερη, γεγονός που αναδεικνύει την ένταση των πυρκαγιών.
Οι αυξημένες εκπομπές έχουν οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές για την υγεία.
«Βραχυπρόθεσμα, οι επιπλοκές αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για άτομα που πάσχουν από υποκείμενες παθήσεις όπως το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις και οι πνευμονοπάθειες», λέει η Μαρίνα Ρομανέλο, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του UCL.
«Ωστόσο, καθώς η συχνότητα των πυρκαγιών αυξάνεται, οι άνθρωποι εκτίθενται επανειλημμένα σε οξέα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με τις πυρκαγιές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος».
Εξήγησε επίσης πως «τα σωματίδια PM2.5 είναι ... ικανά να εισέλθουν πολύ βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας αυτά τα υψηλά επίπεδα εκπομπών καπνού ιδιαίτερα ανησυχητικά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας