«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!». Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης φέρει το όνομα της φυλακισμένης Ιρανής δημοσιογράφου και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών, Ναργκίς Μοχαμαντί, και μήνυμα σαφές.
Τη στήριξη του -πνιγμένου στο αίμα από την άγρια καταστολή- κινήματος υπέρ του εκδημοκρατισμού στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και της μάχης υπέρ «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», όπως υπογραμμίζει στη χθεσινή σχετική ανακοίνωσή της η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.
Αφότου ξέσπασαν προ έτους οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο θεοκρατικό Ιράν -με θρυαλλίδα τη βάρβαρη δολοφονία της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί από την «αστυνομία ηθών» για χαλαρή χρήση της χιτζάμπ, της ισλαμικής μαντίλας που καλύπτει κεφάλι και λαιμό- περισσότεροι από 500 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, οι 71 ανήλικοι.
Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι. Χιλιάδες οι συλληφθέντες. Τουλάχιστον επτά έχουν καταδικαστεί και εκτελεστεί για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που το Ιράν αποδίδει βολικά σε ξένο «δάκτυλο» και σε «εθνικούς προδότες».
Με 30ετή ακτιβιστική δράση και βαρύ τίμημα, η 51χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές από τις ιρανικές αρχές για την ακτιβιστική δράση της. Εχει καταδικαστεί πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα.
Η διεθνής διάκρισή της τη βρίσκει σε κελί της διαβόητης φυλακής Εβίν της Τεχεράνης, που είναι γεμάτη με πολιτικούς κρατούμενους και κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με τη Δύση.
Γίνεται η 19η γυναίκα και η δεύτερη Ιρανή που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης, μετά τη δικηγόρο, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέντορά της, Σιρίν Εμπατί (Νόμπελ Ειρήνης 2003), της οποίας είναι στενή συνεργάτις.
Μητέρα δύο 16χρονων διδύμων, η Μοχαμαντί έχει να δει τα παιδιά της οκτώ χρόνια. Ζουν μαζί με τον σύζυγό της και πατέρα τους -επίσης δημοσιογράφο και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα- αυτοεξόριστοι Γαλλία.
Τη βράβευσή της επισκιάζει η πρακτική «καρότο και μαστίγιο» που εφαρμόζει απέναντι στην Τεχεράνη η Δύση. Από τη μια με τις σκληρές κυρώσεις που πλήττουν κυρίως τον μέσο Ιρανό. Από την άλλη με πολύμηνες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με το θεοκρατικό καθεστώς, με επίκεντρο την αναβίωση της πολυεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και φόντο γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε όλο τον πλανήτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας