Ημέρα κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων η Παρασκευή, καθώς δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές για το κλίμα θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Όπως επισημαίνουν, ο πλανήτης συνεχίζει να υπερθερμαίνεται, οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν δραματικές αλλαγές και η ζέστη σπάει το ένα ρεκόρ μετά ο άλλο.
Τις κινητοποιήσεις διοργανώνουν ομάδες και οργανώσεις για το κλίμα, τοπικές και διεθνείς, όπως το κίνημα «Παρασκευές για το Κλίμα» της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι εκδηλώσεις και διαδηλώσεις θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις και χώρες σε όλο τον πλανήτη σήμερα Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μεγάλο συλλαλητήριο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, για να συμπέσει με την Εβδομάδα για το Κλίμα της πόλης και τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Στις Φιλιππίνες η πρώτη κινητοποίηση του τριημέρου. Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κεζόν και οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο έδαφος μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, από τον άνθρακα έως το φυσικό αέριο.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο από εμφανείς. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούσαν ότι οι χώρες απέχουν πολύ από τον στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, στόχος που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015. Και σημείωνε ότι η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί τουλάχιστον 1,1 βαθμούς Κελσίου (2 βαθμούς Φαρενάιτ) από τότε.
Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, η Γη έσπασε το ημερήσιο μέσο ρεκόρ της θερμοκρασίας αρκετές φορές σύμφωνα με μετρήσεις, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία και το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν επίσης το θερμότερο που έχει καταγραφεί. Επιπλέον, είναι δεκάδες τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη, από τον τυφώνα Idalia στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες έως τις καταρρακτώδεις πλημμύρες στο Δελχί στην Ινδία, τους ακραίους καύσωνες και τις πλημμύρες στην Ελλάδα και τη Λιβύη, μόνο την τελευταία χρονιά, που πιστεύεται ότι επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας