Με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να είναι προ των πυλών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε την Κυριακή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε στην τηλεφωνική συνομιλία στον Μπάιντεν ότι η Στοκχόλμη έχει λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος σε αντιτρομοκρατικό νόμο που ψήφισε η Σουηδία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν ήταν χρήσιμα, καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ) και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα», σύμφωνα με την Άγκυρα.
Τα F-16 και η Αθήνα
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Οι ΗΠΑ φέρεται να συνδέουν τα F-16 με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας, σε ένα γενικότερο «παζάρι» μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.
Μάλιστα, ο Μπάιντεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενέπλεξε και την Ελλάδα στο όλο θέμα, λέγοντας: «Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (σ.σ.: Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία».
Ουσιαστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά την ανοχή της Αθήνας για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, ώστε ο Ερντογάν να ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία.
→ Σημειώνεται ότι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα κάνει μια νέα προσπάθεια να αλλάξει τη γνώμη της Τουρκίας, στη συνάντηση που θα έχει στο Βίλνιους με τον Ερντογάν, ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ευρώπη τις επόμενες πέντε ημέρες, με το Λονδίνο να αποτελεί τον πρώτο σταθμό της ολιγοήμερης περιοδείας του. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τον βασικό προορισμό του ταξιδιού του, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, ενώ τέλος, θα επισκεφθεί το Ελνσίκι για να υποδεχθεί στη Συμμαχία, το νεότερο μέλος της Συμμαχίας, τη Φινλανδία.
Επίκεντρο της συζήτησης, φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επικαιροποίηση του σχεδίου οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της χώρας, η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (με στόχο την ένταξη Σουηδίας και Ουκρανίας) και η περικύκλωση της Ρωσίας, την ώρα που η γεωπολιτική αντιπαράθεση έχει μπει σε νέα φάση όξυνσης.
Στη διήμερη σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί το ζήτημα της έγκρισης ή μη της αποστολής αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς στο Κίεβο. Ο σύμβουλός του Μπάιντεν για την εθνική ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι το ταξίδι θα «αναδείξει την ηγετική θέση του προέδρου στην παγκόσμια σκηνή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας