Είναι γεγονός πως αυτό το καλοκαίρι τα ναύλα για τα περισσότερα νησιά μας έχουν στην κυριολεξία εκτιναχθεί. Aν μάλιστα συνυπολογίσεις το απίστευτο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα, παροχές και υπηρεσίες, μια οικογένεια θα πρέπει πριν μπει στο καράβι να έχει κάνει έναν πολύ σφιχτό προϋπολογισμό.
Η επιλογή κοντινών νησιών και πλοίων παλαιού τύπου, τα οποία μπορεί να είναι πιο αργά, αλλά είναι σαφώς πιο οικονομικά, είναι μια συνετή επιλογή για να αποσυμπιεστεί κάπως το κόστος της μετάβασης.
Ετσι λοιπόν το εισιτήριο για τη Σίφνο ξεκινά από 43 ευρώ για τον επιβάτη και από 74 ευρώ για το αυτοκίνητο και με τις τιμές αυτές -χωρίς βέβαια να είναι γενικά χαμηλές- μάλλον συγκαταλέγεται στα πιο οικονομικά νησιά των Κυκλάδων – εξαιρουμένων βέβαια των κοντινών στα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.
Γιατί να επιλέξω τη Σίφνο
Τα μικρά μεγέθη, που συνεπάγονται λιγότερες και πιο οικονομικές μετακινήσεις, σε συνδυασμό με τη συμπυκνωμένη, μεστή ομορφιά της κυκλαδίτικης ενδοχώρας, τα γραφικά χωριά και τους πανέμορφους αιγαιοπελαγίτικους οικισμούς διαμορφώνουν τα δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νησιού. Επιπλέον διαθέτει πολυάριθμες μικρές και μεγάλες παραλίες, μερικές μάλιστα από αυτές είναι προστατευμένες και από το μελτέμι. Η Σίφνος φυσικά και ξεχωρίζει για το υπέροχο φαγητό της καθώς είναι γνωστό ότι είναι τόπος καταγωγής του εθνικού μας μάγειρα, του πασίγνωστου Τσελεμεντέ.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επισκεπτών παρατηρούνται κυρίως στις Καμάρες, στην Απολλώνια, στον Αρτεμώνα, στη Χρυσοπηγή και στον Πλατύ Γιαλό. Το υπόλοιπο νησί, χωρίς να είναι ερημικό, διατηρεί ακόμα και τον Αύγουστο χαμηλούς τόνους και ήπιους ρυθμούς. Μην ξεχνάμε ότι η Σίφνος είναι ιδιαίτερα προσφιλής τόπος διακοπών στους Ευρωπαίους τουρίστες, κυρίως Γάλλους και Σκανδιναβούς, που αγαπούν να περιπλανώνται στην ξερική γη των Κυκλάδων και αποζητούν για τις βουτιές τους τις πιο ήσυχες ακρογιαλιές.
🔹 Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα μιας από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις του Αιγαίου που χρονολογούνται από τον 12ο αι. π.Χ. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι άριστα διαμορφωμένος και επισκέψιμος, μάλιστα έχει βραβευτεί από την ευρωπαϊκή οργάνωση «Europa Nostra» ως «Εξαιρετικό δείγμα ανάδειξης και προβολής αρχαιολογικών ευρημάτων»! Πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Ανδρέα στο τηλ. 22840 31488
Καμάρες: παραμένει ένα όμορφο κυκλαδίτικο λιμάνι
Το λιμάνι στις Καμάρες είναι από τα ομορφότερα των Κυκλάδων. Βέβαια και εδώ, ιδίως κατά την άφιξη και αναχώρηση των πλοίων, παρατηρείται όπως είναι φυσικό αρκετός συνωστισμός οχημάτων και ανθρώπων με ό,τι αυτός επιφέρει.
Μπροστά από το μικρό λιμάνι αναπτύσσεται μια θαυμάσια παραλία και σε μικρή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφέ.
Γενικά οι Καμάρες είναι ένα βολικό μέρος για να μείνεις, ιδίως αν έχεις οικογένεια, αφού με λίγη τύχη μπορεί να βρεις ένα καλό κατάλυμα κοντά στη θάλασσα και να περιορίσεις με τον τρόπο αυτό τις μετακινήσεις σου. Ωστόσο οπωσδήποτε αξίζει να ακολουθήσεις τον ασφάλτινο, αλλά φιδωτό δρόμο μέχρι το καστρομονάστηρο του Αγ. Συμεών, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή του λόφου να αγναντεύει το πέλαγο και το λιμάνι. Ενα όμορφο και ήπιο περιπατητικό μονοπάτι θα σας φέρει στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που δεσπόζει επάνω στον βράχο, στο βόρειο μέρος του κόλπου.
στην Απολλωνία και στον Αρτεμώνα
Η πρωτεύουσα της Σίφνου απέχει από τις Καμάρες 5,5 χλμ. και βρίσκεται στην καρδιά του νησιού. Η Απολλωνία και οι κοντινοί οικισμοί Εξάμπελλα και Αρτεμώνας εντυπωσιάζουν με τη λευκή, νοικοκυρεμένη παρουσία τους.
Η Απολλωνία είναι μια μικρή, ξεχωριστή κυκλαδίτικη Χώρα που αν βιαστείς να την προσπεράσεις είναι σίγουρο ότι θα χάσεις κάτι σημαντικό. Βέβαια υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης των οχημάτων, καθώς στην καρδιά του καλοκαιριού δύσκολα θα βρεις να αφήσεις το αυτοκίνητο σε κάποιο ασφαλές σημείο.
Ακολουθώντας το κεντρικό σοκάκι από την πλατεία Ηρώων θα δείτε δεξιά και αριστερά, παραταγμένα σε σειρά, τα μικρά καταστήματα με τα είδη δώρων, τις πολυάριθμες ταβέρνες και τα χρωματιστά καφέ. Αξίζει να αφήσετε πίσω το πολύβουο κέντρο και να ανηφορίσετε για τα πιο ψηλά σημεία του οικισμού όπου το σουλάτσο των τουριστών καταλαγιάζει και οι νησιώτικες γειτονιές αποκαλύπτουν την ανεπιτήδευτη γοητεία τους.
Κάστρο: στα καντούνια του Μεσαίωνα
Και να θέλεις να αγνοήσεις το Κάστρο, δηλαδή την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, δεν γίνεται. Αναμφίβολα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου καθώς θα το βλέπεις να ποζάρει στο βάθος του ορίζοντα με φόντο το απέραντο πέλαγο. Το Κάστρο, ακόμη και σήμερα, είναι άβατο για τα οχήματα. Ετσι αν θέλετε να περιηγηθείτε στις μεσαιωνικές του γειτονιές θα πρέπει να είστε αποφασισμένοι για γερό ποδαρόδρομο.
Τα οικήματα του Κάστρου είναι κτισμένα ασφυχτικά το ένα δίπλα στ’ άλλο δημιουργώντας ένα πολύπλοκο πολεοδομικό σύμπλεγμα που χαίρεσαι να το περπατάς. Σε κάθε σου βήμα και ένας μαρμάρινος θυρεός, μια εντοιχισμένη αρχαιοελληνική κολόνα στο σώμα κάποιου μεσαιωνικού σπιτικού. Παντού γαλάζιες πόρτες και παράθυρα, μπουμπουκιασμένες μπουκαμβίλιες και πίσω από τις αψιδωτές καμάρες ποζάρει διάφανος ο γαλάζιος ορίζοντας.
Θα περπατήσετε ώς το εκκλησάκι Εφταμάρτυρες που κουρνιάζει στα ριζά του βράχου, σε σημείο με θαυμάσια θέα στο πέλαγος και στον οικισμό. Για τις βουτιές σας θα κατεβείτε στη λιλιπούτεια παραλία Σεράλια.
Παραλίες για πολλούς αλλά και για… λίγους
Από την Απολλωνία εύκολα θα κατηφορίσετε για τον θερινό οικισμό του Φάρου και το μικρό λιμάνι. Από εδώ περπατώντας το σύντομο μονοπάτι θα βγείτε στο απάνεμο ακρογιάλι της Βλυχάδας. Ανατολικά από τον Φάρο ξεχωρίζει η δημοφιλής παραλία Φασσολού που σκιάζεται από αρμυρίκια. Προς Νότο, πηγαίνοντας για το δημοφιλές θέρετρο του Πλατύ Γιαλού, θα συναντήσετε το εντυπωσιακό μοναστήρι της Χρυσοπηγής (1,5 χλμ.) που χτίστηκε πάνω σε έναν βράχο το 1650. Δίπλα διαγράφει το αμμουδερό της τόξο η λαμπερή αμμουδιά Αποκοφτό με τις παραλιακές ταβέρνες.
Ο κεντρικός ασφάλτινος δρόμος καταλήγει στο δημοφιλές θέρετρο Πλατύς Γιαλός με τις ταβέρνες, τα μπαράκια και τα ξενοδοχεία. Δίκαια η παραλία του θεωρείται η καλύτερη του νησιού.
Ανάμεσα σε Βαθύ και Πλατύ Γιαλό κρύβεται το απόμερο ακρογιάλι Φυκιάδα που προσεγγίζεται με χωματόδρομο και μονοπάτι.
Στον κλειστό όρμο Βαθύ θα φτάσετε από την Απολλωνία (9 χλμ.). Θα αφήσετε το όχημά σας σε έναν στενάχωρο δημοτικό χώρο στάθμευσης και θα περπατήστε περίπου 150 μέτρα έως την αμμουδιά και άλλα τόσα μέχρι την προβλήτα όπου δεσπόζει ο λευκός ναός των Ταξιαρχών.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού ξεχωρίζει το αλιευτικό καταφύγιο της Χερρονήσου με τις παραλιακές ψαροταβέρνες, τη μικροσκοπική παραλία και τα λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πηγαίνοντας προς Χερρόνησο θα γοητευτείτε με το άγριο τοπίο στο οποίο δεσπόζει η εκκλησία της Παναγιάς Πουλάτης. Από εδώ ακολουθώντας μονοπάτι θα καταλήξετε στο εντυπωσιακό βραχώδες ακρογιάλι Διαλισκάρι.
Βόρεια από τις Καμάρες, ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο και στη συνέχεια χωματόδρομο, θα καταλήξετε στην απόμερη παραλία Βρουλίδια όπου υπάρχουν καντίνα και εστιατόριο.
Πού θα μείνετε
Με μια καλή έρευνα θα βρείτε κάποιο κατάλυμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά.
● «Πανόραμα» τηλ. 22840 33567
● «Αλκυονίς» τηλ. 22840-33101
● «Ευφροσύνη» τηλ. 22840 71353
● «Irini Lemoni Apartments» τηλ. 22840 28937
● «Ανδρομέδα» τηλ. 2284032157
● «Studios Iviskos» τηλ. 22840 71152
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας