Αυτά τα μικρά λιμανάκια του Σαρωνικού με τα παλιοκαιρίτικα χρώματα, τα παραλιακά ταβερνάκια και τα καφέ που κοιτούν κατάματα τη θάλασσα, τις καθαρές κοντινές παραλίες και φυσικά την εύκολη πρόσβαση, μας συντονίζουν αμέσως στους καλοκαιρινούς ρυθμούς τους.
Αίγινα, Πέρδικα
Το λιμάνι της Αίγινας απέχει μόλις μία ώρα από τον Πειραιά. Στη συνέχεια θα πάρετε είτε το αστικό λεωφορείο είτε κάποιο ταξί, ή θα χρησιμοποιήσετε το δικό σας μεταφορικό μέσο και το πολύ σε 15 λεπτά (9 χλμ.) ακολουθώντας μια όμορφη παραλιακή διαδρομή θα καταλήξετε στην Πέρδικα.
Πρόκειται για το πιο συμπαθητικό λιμανάκι του νησιού παρ’όλο που τελευταία έχει μετατραπεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο και κατακλύζεται από θαλαμηγούς και κότερα. Ωστόσο, αυτή την εποχή το μικρό χωριό θα σας κερδίσει µε την ησυχία του και την υπέροχη θαλασσινή φύση που το περιβάλλει.
Ο οικισμός είναι χτισμένος σε μια άκρη κλειστού όρμου, αντίκρυ από την ερημική κατάφυτη νησίδα Μονή και υπήρξε για αιώνες το κατεξοχήν ψαράδικο χωριό της Αίγινας.
Στην Πέρδικα, παρ’ όλη την έντονη ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων, κατάφεραν να διασωθούν αρκετά από τα παλιά πέτρινα λαϊκά σπίτια, κυρίως γύρω από τον ναό του Αγίου Σώστη.
Πάνω από το λιμάνι, στον πλακόστρωτο πεζόδρομο, αραδιασμένες στη σειρά οι δημοφιλείς ψαροταβέρνες και τα καφέ γίνονται από εδώ και πέρα, κάθε χρόνο, το δημοφιλές καλοκαιρινό στέκι κατοίκων και επισκεπτών, όπου συχνά επικρατεί το αδιαχώρητο. Αξίζει να περπατήσετε χαλαρά μέχρι την απέναντι ακτή όπου βρίσκονται οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του γερμανικού πυροβολείου που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησίμευαν για την εποπτεία του θαλάσσιου περάσματος ανάμεσα στην Αίγινα, στα Μέθανα και στην Πελοπόννησο.
Η τοποθεσία αυτή φημίζεται για το ομορφότερο ίσως ηλιοβασίλεμα του νησιού. Για τις πρώτες σας βουτιές προτιμήστε τις κοντινές παραλίες Κλίµα και Σαρπά (θα σας κατατοπίσουν οι πινακίδες στην είσοδο του χωριού).
Για μια σύντομη περιπλάνηση με το αυτοκίνητο μπορείτε να ανεβείτε ώς το κοντινό χωριό Σφεντούρι µε την υπέροχη θέα σε όλη τη δυτική ακτή της Αίγινας, του Αγκιστριού, του Πόρου και των παράλιων της Αργολίδας.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ζητήστε από τους ντόπιους να σας δείξουν το μονοπάτι που θα σας φέρει στην κορυφή του βουνού όπου δεσπόζει ο Προφήτης Ηλίας, στις αρχαίες εγκαταστάσεις του Ελλάνιου Δία, αλλά και στον αρχαίο Ελαιώνα. Μόνο όρεξη για περπάτημα να έχετε...
Μέθανα, Βαθύ
Οπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, τα Μέθανα μπορεί να ξεγελούν στον χάρτη και να μοιάζουν με νησί, όμως, καθώς μια στενή λωρίδα γης τα συνδέει με την αντικρινή στεριά, είναι φανερό πως πρόκειται για χερσόνησο στην οποία μπορείς φτάσεις οδικώς!
Προτείνουμε πρώτα να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα των Μεθάνων, να δείτε τις ιαματικές πηγές και να περπατήσετε στην προκυμαία. Στη συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε τη μεσόγεια διαδρομή που περνά από το παραδοσιακό Μεγαλοχώρι με την εξαίσια θέα στον κόλπο των Μεθάνων και την αντικρινή ακτή της Τροιζινίας.
Από εδώ θα κατηφορίσετε εύκολα προς το υπήνεμο λιμανάκι Βαθύ (6,5 χλμ. από το λιμάνι των Μεθάνων) που είναι ένα από το πιο ενδιαφέροντα ψαροχώρια του Σαρωνικού κόλπου με συμπαθητικά ταβερνάκια και ανάλογο σκηνικό.
Τον Αύγουστο παρατηρείται κυριολεκτικά το αδιαχώρητο, όμως αυτήν την εποχή είναι βέβαιο πως θα απολαύσετε τη διαμονή σας και την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού ψαράδικου οικισμού, χωρίς συνωστισμούς και υπέρμετρες φασαρίες.
Η κοντινή παραλία στο Βαθύ είναι η Μαγούλα που βρέχεται από τα νερά του κόλπου της Επιδαύρου. Θα τη βρείτε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο για Στενό. Πραγματοποιώντας την παραλιακή διαδρομή θα επισκεφτείτε τη θέση Παλαιόκαστρο, όπου κοντά στη βοτσαλωτή ακτή, σε αντικρινό ύψωμα, εντοπίζεται η ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων η οποία χρονολογείται από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.).
Εξορμώντας πάλι από το Βαθύ θα προσεγγίσετε το χωριό Καημένη ή Καμένη Χώρα (3,5 χλμ.). Εντυπωσιακά είναι τα σπίτια του οικισμού που βρίσκονται χτισμένα πλάι σε μαύρους όγκους στερεοποιημένης λάβας. Στη συνέχεια μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τους ηφαιστειακούς κρατήρες πραγματοποιώντας μια ενδιαφέρουσα πεζοπορική διάσχιση μέσα από το πευκοδάσος.
Αγκίστρι, Μύλοι
Το δεύτερο λιμάνι του νησιού είναι οι Μύλοι ή Μεγαλοχώρι, που συνδέεται με ασφάλτινο δρόμο με τη Σκάλα, το άλλο λιμάνι του Αγκιστριού. Στο Μεγαλοχώρι, ο πυρήνας του παλιού οικισμού απλώνεται γύρω από τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τη μητρόπολη του νησιού (1885), ρυθμού βασιλικής με τρούλο, χτισμένη από ντόπιο πωρόλιθο.
Πριν από μερικά χρόνια το μικρό αγκυροβόλιο του Μεγαλοχωρίου ήταν ιδανικό για να δένουν οι ντόπιοι τις ψαρόβαρκές τους και αποτελούσε ένα από τα πιο παραδοσιακά σημεία του Σαρωνικού κόλπου. Το 2006 ξεκίνησαν έργα επέκτασής του για τις ανάγκες του τουρισμού, ώστε το λιμάνι να εξυπηρετεί πλέον και μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής. Ακολούθησαν εκβραχισμοί και η επιμήκυνση της τσιμεντένιας προβλήτας για να μπορούν να δένουν με ασφάλεια ταχύπλοα και θαλαμηγοί.
Σιγά σιγά η αυθεντική τοπιογραφία του Αγκιστριού άλλαξε ριζικά, αφού με τα νέα λιμάνια ήρθε και η ανάπτυξη που διακαώς επιζητούσαν οι νησιώτες. Παρ’ όλα αυτά οι Μύλοι διατηρούν ακόμα κάποια απομεινάρια από την παλιά νησιώτικη προσωπικότητά τους και σίγουρα παραμένουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του μικρού νησιού.
Στον δρόμο για Σκάλα θα βρείτε μια καλή αμμουδερή παραλία με ρηχά ζεστά νερά και εστιατόρια που απέχουν ελάχιστα από τη θάλασσα. Στο Μετόχι, το πιο όμορφο χωριό του Αγκιστριού που εντοπίζεται ανάμεσα στους Μύλους και στη Σκάλα, αλλά βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα, μπορείτε να πάτε ακόμη και με τα πόδια (2 χλμ.) για να απολαύσετε στη διαδρομή την υπέροχη θέα και την καταπράσινη φύση.
Επίσης από τους Μύλους ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο (2,5 χλμ.) θα φτάσετε χωρίς κόπο στους πευκόφυτους ορμίσκους της Δραγονέρας (Μικρή και Μεγάλη Δραγονέρα) όπου θα έρθετε με δικό σας μεταφορικό μέσο. Η ακτή είναι στρωμένη με βότσαλο και άμμο, ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλλονται βραχάκια. Υπάρχει ένα beach-bar, αλλά και δυστυχώς αρκετά σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι εποχούμενοι φυσιολάτρες!
Διαμονή
● «Angelina Aegina Boutique Escape» τηλ. 22970-61446
● «Perdika Mare Guesthouse» τηλ. 22970-61449
● «Villa Rodanthos» τηλ. 22970-61400
● «Φλοίσβος» τηλ. 22970-91010
● «Λιμανάκι» τηλ. 22980-92948
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας