H φαρμακευτική βιομηχανία κατασκεύασε ένα «κινούμενο» εργαστήριο-πλήρες φαρμακείο για κατά παραγγελία παρασκευή και διανομή σκευασμάτων σε ειδικές συνθήκες.
Η εν λόγω συσκευή έχει μέγεθος μικρού ψυγείου είναι αυτόνομη και με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να παρασκευάσει συγκεκριμένα φάρμακα οπουδήποτε και αν βρίσκεται.
Όπως αναφέρουν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης η ευχέρεια να παράξει μαζικά φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε κάθε κατηγορίας έκτακτη κατάσταση.
Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις άμεσης ανάγκης για χορήγηση φαρμάκων, όπως στην περίπτωση εκδήλωσης ασθένειας με πολλά θύματα ταυτόχρονα, σε κλινικές μονάδες, σε συνθήκες ατυχημάτων, ακόμη και στο ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της παραγωγής από φαρμακευτικές εταιρίες.
Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί για την πειραματική παρασκευή ουσιών για κλινικές μελέτες ή ακόμη και σε περιπτώσεις λιγότερο συνηθισμένων ασθενειών, με αντίστοιχα μείωση του κόστους.
Συμπληρώνει, δεν υποκαθιστά...
Η συσκευή αυτή δεν κατασκευάστηκε για να υποκαταστήσει ή και να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής φαρμάκων. Αντίθετα στόχος των δημιουργών της είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά ή και επικουρικά ως προς τη σημερινή βιομηχανία.
Στις φαρμακοβιομηχανίες, η παρασκευή φαρμάκων είναι πιθανόν να διαρκεί από εβδομάδες έως και μήνες.
Οι φαρμακευτικές ουσίες συνήθως συντίθενται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και στη συνέχεια προωθούνται σε άλλες, προκειμένου να αποκτήσουν μορφή σκευάσματος που μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς. Το σύστημα αυτό παράγει μεν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, όμως δεν έχει την ευελιξία να προσαρμοσθεί άμεσα σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης συγκεκριμένων σκευασμάτων που πρέπει να χορηγηθούν σε ευρεία κλίμακα εντός ελάχιστου χρόνου.
Επίσης ο καθιερωμένος τρόπος παραγωγής φαρμάκων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν μια από τις βιομηχανικές μονάδες σταματήσει να λειτουργεί οπότε διακόπτεται συνολικώς και η παρασκευή των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι φαρμακευτικοί κολοσσοί αποφεύγουν την αποκέντρωση της παραγωγής επιδιώκοντας οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους να βρίσκονται στην ίδια περιοχή για να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και άμεση αντίδραση σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
Χίλιες δόσεις σε ένα 24ωρο
Η εκστρατεία για την παραγωγή φαρμάκων μέσω «φορητών» μονάδων χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων (Defense Advanced Research Projects Agency-DARPA) με το ΜΙΤ να επιδιώκει την κατασκευή ενός πολύ πιο εύκολα μετακινούμενου «εργαστηρίου» παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Αυτά που παράγονται σήμερα και διατίθενται σε ολοκληρωμένη μορφή είναι μόνον τα Benadryl, lidocaine, Valium, and Prozac. Εντός 24ωρου υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης περίπου 1.000 δόσεων για κάθε σκεύασμα.
Στα αμέσως επόμενα στάδια εξέλιξης οι προσπάθειες των ερευνητών θα επικεντρωθούν τόσο στη μείωση του μεγέθους της μονάδας, όσο και στη δυνατότητά της να παράξει πολύ περισσότερα σκευάσματα, καθώς και σε διάθεση φαρμάκων περιορισμένης ζήτησης, σε εξατομικευμένη κλίμακα.
Σημαντική είναι και η προοπτική χρήση της και σε περιβάλλον σπιτιού, προς όφελος των χρονίως ασθενών. Στις πολλές περιπτώσεις αξιοποίησής της συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία της σε περιοχές όπου είναι αδύνατον να αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, όπως για παράδειγμα καταυλισμοί μεταναστών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας