Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| NASA/JPL-Caltech/Microsoft

«Εικονικός» περίπατος στον πλανήτη Αρη

Όταν την δεκαετία του '80 δημοσιεύθηκε κείμενο περί ολογραφικής προβολής εικόνων και φιλμ στο χώρο θεωρήθηκε περίπου επιστημονική φαντασία. Όμως δεν απορρίφθηκε ως προοπτική καθώς το έως χθες επιστημονικά απραγματοποίητο συχνά είναι η αυριανή πραγματικότητα.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, επιστήμονες της NASA μπορούν πλέον να παρουσιάσουν ένα μακρινό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος τόσο κοντά μας και γύρω μας ωσάν να είμαστε εκεί.

Έστω και αν είναι μια κουκκίδα στον ουράνιο θόλο, ακόμη και για το μάτι που τον παρατηρεί μέσα από τηλεσκόπιο.

Παρουσιάζουν το περιβάλλον του πλανήτη Αρη σε τρισδιάστατη προβολή με τους ίδιους όχι σε ρόλο εξωτερικού παρατηρητή αλλά πρωταγωνιστή.

Με τον εαυτό τους να «ζει» εικονικά μέσα σε αυτό, συμμετέχοντας ως παρατηρητές, ξεναγοί και επισκέπτες φορώντας τα κατάλληλα γυαλιά. Είμαι μέσα στο σκηνικό και όχι απέναντι σε αυτό θα είναι η σκέψη όσων ενσωματωθούν για λίγο σε αυτή την «πραγματικότητα».

Για αυτήν την εξαιρετικής σημασίας επιτυχία εργάστηκαν ερευνητές της NASA (από το JPL- Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California), και της Microsoft προκειμένου να ταξιδέψουν οι ίδιοι ως ειδικοί αλλά και οι απλοί επισκέπτες στο Αρειανό τοπίο.

Νοητά μεν αλλά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι να γίνει πραγματικότητα η... «διακτίνιση» του Star Trek.

Βασιζόμενοι στο λογισμικό OnSight που δημιούργησε η Microsoft σε συνεργασία με την NASA διαμόρφωσαν την πλέον αληθοφανή εικονική περιήγηση στον Αρη με την ονομασία «Destination: Mars». Αναμένεται να έχει πολλαπλή χρησιμότητα για τους επιστήμονες, τον μελλοντικό προγραμματισμό επιπλέον εξερεύνησης και το κοινό.

Γιατί όχι και την προσέλκυση επενδύσεων για παραπέρα ερευνητικό έργο μέσω της πειθούς... μια τόσο ρεαλιστικής περιήγησης στο χώρο που επενδύονται τόσα χρήματα.

Φορούν τα ειδικά γυαλιά, περιστρέφουν το κεφάλι και βλέπουν ολογραφικά ότι «είδαν» οι κάμερες του ρομποτικού εξερευνητικού οχήματος, ότι επεξεργάστηκαν οι υπολογιστές και τελικώς ότι θα έβλεπαν οι ίδιοι ωσάν να ήταν εκεί. Μόνον που βρίσκονται στο γραφείο τους, χωρίς όμως να παρατηρούν εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή.

Οποιοσδήποτε φορέσει τα γυαλιά και «τρέξει» το πρόγραμμα κινείται γύρω από το ρομποτικό όχημα, προχωρεί μαζί του, παρατηρεί, στρέφει το κεφάλι όπου και οι κάμερες του, βιώνει και λαμβάνει όλη την αναγκαία πληροφορία για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον στο οποίο ποτέ δεν θα περπατήσει.

Και πιθανόν μαζί με όλα τα άλλα να φορτίζεται και συναισθηματικά για ένα κόσμο τόσο αλλιώτικο που όμως ανήκει στην διαστημική γειτονιά μας.

Σε τεχνικό επίπεδο ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια «απλή» ολογραφική προβολή αλλά για αυτό που σε ελεύθερη απόδοση θα έλεγε κανείς «μικτή» πραγματικότητα.

Ένα συνδυασμό και μια σύμμειξη εικονικού και πραγματικού κατά τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι η βιωματική επίσκεψη σε ένα τόσο διαφορετικό πλανήτη.

Μια σύνθεση εικόνων και πληροφοριών όπου συνυπάρχουν το πραγματικό περιβάλλον του Αρη αλλά και το περιβάλλον του θεατή-πρωταγωνιστή. Δημιουργείται έτσι ένας κόσμος όπου εικονικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα «αλληλεπιδρούν» για να συνθέσουν ενιαία εμπειρία με έντονη την αίσθηση της πραγματικότητας.

Εύλογο είναι βέβαια να διερωτηθεί κανείς για την αίσθηση του ανέμου, της ατμόσφαιρας, της θερμοκρασίας κλπ., αλλά αν και προς ώρας μάλλον απραγματοποίητο, τίποτε δεν αποκλείει στο μέλλον να προστεθεί στην εμπειρία κάτι ακόμη εξ ίσου εντυπωσιακό.

Το «μικτό» υλικό δεν είναι αποτέλεσμα μιας τεχνητής σύνθεσης που θα παρέπεμπε σε βιντεοπαιχνίδι, όπως ίσως θα φανταζόταν κανείς, αλλά στην επιστημονικά ακριβή δημιουργία «ζωντανού» περιβάλλοντος κατόπιν επεξεργασίας και συρραφής από χιλιάδες φωτογραφίες και δεδομένα που έχει στείλει στην γη το ρομποτικό όχημα.

Οι διαδρομές και οι λήψεις του ουσιαστικά έγιναν ένα «φιλμ» στο οποίο με τα κατάλληλα γυαλιά Hololens «εισέρχεται» ο ειδικός, ο ξεναγός του κοινού και οποιοσδηποτε θελήσει να γευτεί αυτή την μαγευτική εμπειρία. Θα είναι ένας «πραγματικός» περίπατος σε ένα από τα πλέον αφιλόξενα περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα.

Επιστήμονες και απλοί παρατηρητές θα παρατηρούν πλέον γύρω τους και κατά μια έννοια θα βιώνουν ότι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες σε μια αποστολή που χρονικά τοποθετείται με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα καθώς η αποστολή είναι εξαιρετικά δύσκολη, πανάκριβη και με μεγάλη διακινδύνευση...

Ξεναγός σε αυτή την ομολογουμένως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία θα είναι το καλοκαίρι (Destination: Mars) ένας από τους θρύλους του Διαστήματος. Ο Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (Buzz Aldrin), ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης τον Ιούλιο του 1969 μαζί με τον Νιλ Άρμστρονγκ στην θρυλική αποστολή Apollo 11. Ήταν 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου  όταν άνοιγε η θύρα της σεληνακάτου «Αετός»...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Εικονικός» περίπατος στον πλανήτη Αρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας