Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| NASA/ Dennis Calaba

«Ανεμόπτερο-πτέρυγα» σε αποστολή αναγνώρισης στον Αρη

O συνδυασμός επιστημονικής έρευνας και συστηματικής παρατήρησης της Φύσης σχεδόν πάντα κατέληγε σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις κυρίως στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Εξαίρεση δεν αποτελούν τα συμβατικά αεροπλάνα, πολύ δε περισσότερο το σκάφος που προγραμματίζει η NASA να αποστείλει σε χαμηλή πτήση επάνω από πλανήτη Αρη μεταξύ του 2022 και 2024.

Το «ανεμόπετρο-πτέρυγα» θα αποτελεί φορτίο σε δορυφόρο τεχνολογίας CubeSat «συσκευασμένο» σε μικρού μεγέθους πακέτο μαζί το τζιπ που θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του για συστηματικές έρευνες.

Οι νανοδορυφόροι είναι νέας γενιάς διαστημοσυσκευές (εύκολα θα τους χαρακτήριζε κανείς ως δορυφόρους «τσέπης») που συνδυάζουν τις δυνατότητες των συμβατικών συν το χαμηλό κόστος σχεδίασης, κατασκευής και αποστολής τους.

Χρησιμοποιώντας αρκετούς στο διάστημα ή και σε σχηματισμό γύρω από ουράνια σώματα θα είναι εφικτή η δημιουργία δικτύου αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα τους, ένα «διαστημικό» ίντερνετ τοπικής και όχι μόνον κλίμακας.

Επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει την «μαμά« Φύση να έχει ενσωματώσει σε κατηγορίες πτηνών προηγμένες τεχνικές πτητικής ικανότητας (σε μεμονωμένη πτήση ή κατά σμήνη) σχεδιάζεται περίπου ως αντίγραφο τους το ανεμόπτερο-πτέρυγα που θα πετάξει κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα συμβατικό σκάφος αλλά για μια εδικής σχεδίασης ενιαία πτέρυγα με δυο ελαφρώς κεκλιμένα τμήματα, χωρίς άτρακτο και ουραίο πτερύγιο, και συμπεριφορά τροποποιούμενη ανάλογα με τις συνθήκες πτήσης.

Αξίζει μάλιστα να θυμηθούμε ότι για να διορθώσει την πορεία του ένας γλάρος δεν χρειάζεται ουραίο πτερύγιο αλλά μια συνδυασμένη κίνηση των πτερύγων και του σώματος τους που αναμφίβολα έχουν προηγμένη σχεδίαση και την κατάλληλη επικάλυψη για ελάχιστη τριβή στον αέρα.

Επισημαίνεται ότι ο παραλληλισμός του τρόπου πτήσης με τον γλάρο όχι μόνον δεν απέχει από την πραγματικότητα αλλά έχει εμπνεύσει τους παρατηρητικούς ερευνητές ανάμεσα στους οποίους και αυτούς που εργάζονται στο ερευνητικό κέντρο «Armstrong Flight Research Center» της NASA στην Καλιφόρνια.

Δοκιμαστικές πτήσεις

Το πειραματικό σκάφος-πτέρυγα, με την κωδική ονομασία Prandtl-D No.3 (Primary Research Aerodynamic Design to Lower Drag), θα δοκιμαστεί και πάλι το καλοκαίρι με την συμμετοχή και φοιτητών. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνον να παρατηρήσουν από κοντά το πείραμα αλλά και να κάνουν προτάσεις βελτίωσης του.

Οπως αναφέρεται η ειδική σχεδίαση της πτέρυγας (που δεν θυμίζει έλλειψη), σε αντίθεση με ότι ισχύει στις συμβατικές τεχνικές λύσεις, δημιουργεί προϋποθέσεις απρόσκοπτης πτήσης χωρίς να επιβραδύνει την κίνησης της η αντίσταση που προκαλούν τα μόρια του αέρα.

Αν και το σκάφος προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για αποστολή στον πλανήτη Αρη στα πλαίσια της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις ομάδες «Έρευνας και Ανάπτυξης» στην βιομηχανία είναι σίγουρο ότι θα ενσωματωθεί στην μελλοντική σχεδίαση των αεροπλάνων.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση καυσίμων έως και 30% με αντίστοιχη μείωση των παραγόμενων καυσαερίων, προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλα και δρομολογίων με χαμηλότερος κόστος.

Μέχρι τώρα οι αποστολές στον Αρη ήταν δυο κατηγοριών. Είτε ένα διαστημόπλοιο βρίσκονταν σε τροχιά γύρω του, είτε απελευθερωνόταν από το μητρικό σκάφος ρομποτικό διαστημικό τζιπ για προσεδάφιση και εξερεύνηση.

Το κενό έρχεται να συμπληρώσει η προσθήκη του ανεμόπτερου-πτέρυγας για πτήση πολύ κοντά σε συγκεκριμένες περιοχές της επιφάνειας του.

Η πτήση του θα σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το σκάφος με αυτοδιορθούμενη πορεία να περάσει επάνω από περιοχές του Αρη που συγκεντρώνουν πιθανότητες για μελλοντική αποστολή αστροναυτών.

Ο έλεγχος της καταλληλότητας τους θα γίνει με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που θα αποστείλει στη γη.

Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά μεγάλης αντοχής όπως για παράδειγμα τα ανθρακονήματα.

Αλλωστε οπως ισχύει σε κάθε τέτοια περίπτωση τα πειραματικά σκάφη βασίζονται στις πλέον προωθημένες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες για ειδική χρήση.   

Στην τελική φάση της δοκιμής αναμένεται να αφεθεί από ύψος 137.000 μέτρων και στην συνέχεια να ξεδιπλωθεί προκειμένου να αποκτήσει το σχήμα πτέρυγας περίπου στα 35.000 μέτρα στα πλαίσια προσομοίωσης της πτήσης σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του Αρη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ανεμόπτερο-πτέρυγα» σε αποστολή αναγνώρισης στον Αρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας