Τη διαδικασία που υποχρεώνει τους διαβητικούς να λαμβάνουν ινσουλίνη ανά τακτά διαστήματα επιχειρούν να αυτοματοποιήσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, πετυχαίνοντας ουσιαστικώς μόνον στο εργαστηριακό πεδίο.
Πρόκειται για πειραματική, προς το παρόν, συσκευή που σε ολοκληρωμένη σύνθεση θυμίζει φαρδύ περικάρπιο και τεχνολογικά θεωρείται προηγμένη καθώς διαθέτει αισθητήρα μέτρησης του σακχάρου στο αίμα, κύκλωμα μέτρησης και σύστημα χορήγησης ινσουλίνης. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση επιστήμης Nature.
Περικάρπιο υψηλής τεχνολογίας
Το περικάρπιο είναι κατασκευασμένο από το πολλά υποσχόμενο υλικό γραφένιο και συνοδεύεται από μια λεπτή ακίδα εμφυτευμένη κάτω από το δέρμα για την μέτρηση των διακυμάνσεων γλυκόζης στο αίμα.
Ο εξοπλισμός του συμπληρώνεται από ηλεκτρονικό σύστημα που μεταφράζει την μέτρηση του σακχάρου σε ψηφιακό «κατανοητό» σήμα ώστε να λάβει απόφαση χορήγησης. Το σύστημα ολοκληρώνεται με αντλία ινσουλίνης που θα απελευθερώσει την κατάλληλη στιγμή συγκεκριμένη ποσότητα, επίσης κάτω από το δέρμα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι τρεις αυτές αυτόνομες μονάδες συνδέονται μεταξύ τους ασύρματα. Η ζεύξη αυτή καταργεί μεν την λεπτή για την περίπτωση καλωδίωση επομένως και το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας λόγω καταστροφής της. Όμως είναι αναγκαίο να απαντηθεί τι ενδεχομένως θα συμβεί όταν το σύστημα λειτουργεί εντός ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Το υλικό γραφένιο, αν και ανακαλύφθηκε πολύ ενωρίτερα, κατασκευάσθηκε το 2004, είναι πολύ λεπτό «δικτύωμα» ατόμων άνθρακα. Θυμίζει κηρήθρα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και άγει το ηλεκτρικό ρεύμα και την θερμότητα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα συγκρτικά με άλλα υλικά ενών είναι σχεδόν διάφανες υλικό στο ορατό φως.
Όμως επειδή λόγω της δομής του είναι αδύνατον να «διαβάσει» αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία με μια στρώση άνθρακα οπότε και αποκτά ενδιαφέρουσες ηλεκτροχημικές ιδιότητες.
Με την λειτουργία του το λεγόμενο και «robopancreas» (όπως προσδιορίζεται το αυτοματοποιημένης λειτουργίας «πάγκρεας») θεωρείται πιθανό να υποκαθιστά το φυσικής προέλευσης όργανο που αδυνατεί να παράξει ινσουλίνη σε όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1, δηλαδή τον νεανικό διαβήτη.
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν είναι δεδομένο ότι η πειραματική συσκευή θα λειτουργήσει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 μέσα από τον κλειστό κύκλο μέτρηση γλυκόζης -ενεργοποίηση κυκλώματος-χορήγηση ουσίας (λειτουργία κλειστού βρόγχου στα συστήματα αυτόματου ελέγχου-ΣΑΕ).
Επομένως προς το παρόν ο διαβητικός τύπου 1 πρέπει να ενσωματωθεί στο «βρόγχο» ελέγχου, δηλαδή να συμμετέχει στην διαχείριση λειτουργίας της συσκευής η οποία σημαίνοντας «συναγερμό» τον προειδοποιεί για την διαταραχή ώστε ο ίδιος να χορηγήσει στον οργανισμό του την αναγκαία δόση ινσουλίνης.
Διαβήτης τύπου 2
Το πρόβλημα είναι ολιγότερο σύνθετο με την περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 ο οποίος συγκριτικά δεν είναι τόσο επικίνδυνο και κατά τεκμήριο περισσότερο κοινός.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πάγκρεας του ασθενή παράγει μεν ινσουλίνη όμως ποσοτικά απαιτείται η λεπτομερής ρύθμιση της.
Επομένως η συσκευή μπορεί να λειτουργεί χωρίς λάθος στον κύκλο μέτρηση-ενεργοποίηση-χορήγηση παρέχοντας στο συκώτι του ασθενή την ουσία μετφορμίνη η οποία το διευκολύνει να λειτουργήσει καλύτερα με την ινσουλίνη που ήδη υπάρχει στο αίμα.
Το υψηλής τεχνολογίας περικάρπιο μετράει τρεις παράγοντες, την μηχανική πίεση, την θερμοκρασία και την χημική σύσταση του ιδρώτα προκειμένου να ανιχνεύσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Κατά την διάρκεια των πειραμάτων μετρήθηκε σημαντική διαφορά χρόνου, της τάξεως των 15-20 λεπτών, ανάμεσα σε μια μεταβολή στάθμης γλυκόζης στο αίμα και την αντίστοιχη αλλαγή στην χημική σύνθεση του ιδρώτα. Όμως το διάστημα αυτό δεν θεωρείται κρίσιμο για το διαβήτη τύπου 2.
Πάντως ενώ μεν η συσκευή φαίνεται να λειτούργησε αποτελεσματικά σε πειραματόζωα δεν είχε τον ίδιο βαθμό επιτυχίας σε ανθρώπους.
Όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές για να καταστεί αποτελεσματική πρέπει το περιβραχιόνιο να είναι μεγάλο ενώ πρακτικά θεωρείται αδύνατον να ενσωματωθεί στο δέρμα ο τεράστιος αριθμός από τις μικροβελόνες για την χορήγηση της μετφορμίνης.
Μέχρι ενδεχομένως να τελειοποιηθεί η συσκευή ώστε να λειτουργήσει με επιτυχία είναι αρκετό να ενημερώνει τον διαβητικό σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του προκειμένου να λάβει αμέσως τα μέτρα του.
Να λειτουργήσει δηλαδή ως συσκευή που μόνον επιτηρεί και σημαίνει συναγερμό απαλλάσσοντας τον ασθενή από το άγχος των μετρήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας