Τουλάχιστον τρία χρόνια θα διαρκέσει η διαστημική αποστολή JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) με στόχο την εκτεταμένη μελέτη του πλανήτη Δια και τριών από τους 67 γνωστούς έως σήμερα δορυφόρους του.
Ένας από τους στόχους της αποστολής είναι να διερευνηθεί η σύνθεση της ατμόσφαιρας του μεγαλύτερου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Για τις ανάγκες του εγχειρήματος θα αξιοποιηθεί το ιταλικής κατασκευής πρότζεκτ 3GM (Gravity & Geophysics of Jupiter and Galilean Moons).
Το σύστημα θα εκπέμπει δέσμη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με στόχο την επιφάνεια του Δια. Κατά την ανάκλαση τους πίσω το σύστημα θα μετρήσει το απειροελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην εκπομπή και την λήψη καθώς και τη γωνία λήψης τους προκειμένου να καταγραφούν συγκεκριμένες παράμετροι.
Επειδή οι απαιτήσεις για τις συγκεκριμένες μετρήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές θα χρησιμοποιηθεί η ακριβέστερη μονάδα μέτρησης χρόνου στο κόσμο που τυπικά αναφέρεται ως «ατομικό ρολόι» αλλά δεν βασίζεται στην πυρηνική φυσική.
Τέτοιας τεχνολογίας ρολόγια έχουν πρακτικά μηδενική απόκλιση γι αυτό και χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας μετρήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται ο έλεγχος και η διατήρηση της ακρίβειας στη συχνότητα εκπομπής των τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε βάσεις χρόνου που λειτουργούν ως μονάδες αναφοράς και στο παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης και γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης GPS.
Η αξιοπιστία του «ατομικού ρολογιού» εγκρίθηκε για πτήση από την ESA και αποτελεί το πρώτο επιστημονικό όργανο του Ισραήλ που θα ταξιδέψει στο διάστημα μακράν της τροχιάς γύρω από την γη και χρηματοδοτείται από το Ισραηλινό Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Το «ατομικό ρολόι» αναπτύχθηκε παράλληλα από την Ισραηλινή εταιρία AccuBeat μαζί με τον επικεφαλής ερευνητή Yohai Kaspi του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Η AccuBeat εξειδικεύεται στην σχεδίαση συσκευών εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας για χρήση στην αεροδιαστημική, τις τηλεπικοινωνίες, την έρευνα και τον στρατό.
Κατά την διάρκεια της πτήσης πλησίον των δορυφόρων Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ το «ατομικό ρολόι» με την εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια του θα συνεισφέρει στην έρευνα για υπό την επιφάνεια τους παλίρροιες.
Όπως αναφέρουν ερευνητές κατόπιν συστηματικών παρατηρήσεων έχουν εντοπισθεί διακυμάνσεις στην βαρύτητα ανακάλυψη που παραπέμπει στο γεγονός ότι η μεγάλη μάζα του Δια προκαλεί παλίρροιες στους ωκεανούς κάτω από την επικαλυμμένη με πάγο επιφάνεια τους.
Μετρώντας με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια τις συγκεκριμένες διακυμάνσεις οι επιστήμονες ελπίζουν να πληροφορηθούν πόσο μεγάλοι είναι αυτοί οι ωκεανοί, την σύνθεση τους ακόμη και αν θα ήταν πιθανό να φιλοξενήσουν ζωή.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και θα φθάσει στον πλανήτη Δια το 2030.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας