Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| Courtesy of Empatica

Ρολόι-βραχιόλι προειδοποιεί για επιληψία και στρες

Η τεχνολογία παράγει τόσα γκάτζετ ώστε οι περισσότεροι θεωρούν ότι προορίζονται αποκλειστικά για καταναλωτική χρήση. Όμως ένα ιατρικό «ρολόι-βραχιολάκι» μπορεί να σώσει τη ζωή όσων υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις και να επιτηρεί τα επίπεδα τους στρες καθώς και άλλων σημαντικών για την υγεία παραγόντων.

Η «φορετή» συσκευή έχει μοντέρνα εμφάνιση, ονομάζεται Embrace, κατασκευάζεται από την εταιρία Empatica και αναμένεται να αποτελέσει ένα απολύτως ιατρικό όργανο ευρείας χρήσης χωρίς οποιαδήποτε σχέση με τα καταναλωτικά αγαθά της κατηγορίας που οπτικά και μόνον ανήκει.

Τα δυο ακαταμάχητα χαρακτηριστικά του για όσους υποφέρουν από επιληψία είναι η λήψη συνδυασμού δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η αυτόματη ασύρματη ειδοποίηση για παροχή βοήθειας και η αποθήκευση τους για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση.

Δυο από σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με την επερχόμενη κρίση και αναλόγως συνεκτιμώνται είναι η «ηλεκτροδερμική δραστηριότητα» (EDA) και η μέτρηση της κίνησης.

Στις εργασίες για την ανάπτυξη της συμμετείχε ο καθηγητής στο περίφημο Media Lab του ΜΙΤ, συνιδρυτής της εταιρίας και επικεφαλής επιστήμονας ερευνητής Rosalind Picard.

Η επιληψία σε αριθμούς και επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο υποφέρουν από κρίσεις επιληψίας περί τα 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Επιπλέον τα ειδικά κέντρα εκτιμούν ότι ανά 1.000 άτομα ένα χάνει την ζωή του εξαιτίας «ξαφνικού μη αναμενόμενου θανάτου λόγω της επιληψίας» (sudden unexpected death in epilepsy-SUDEP).

Είναι πιθανόν να συμβεί μερικά λεπτά μετά το τέλος της κρίσης και μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της αναπνοής, εισρόφησης υγρού στους πνεύμονες κλπ. Επομένως γίνεται για μια ακόμη φορά φανερό ότι σε άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να έχει προβλεφθεί η παροχή άμεσης βοήθειας ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων.

Σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα το «ρολόι-βραχιόλι» θεωρείται ότι θα προσθέσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Το κυριότερο είναι να ειδοποιήσει τον κάτοχο του για την επερχόμενη κρίση ώστε να λάβει τα μέτρα του. Ο «συναγερμός» προκύπτει από την συνεκτίμηση δεδομένων που αναλύει στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του σχετικά με το στρες. Εαν παρά τη μηχανική ενημέρωση με δόνηση, δεν είναι σε θέση να αντιδράσει τότε ειδοποιούνται μέσω σύνδεσης Blutooth αλλά και κλήσης σε συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνων όσα άτομα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η κλήση κινδύνου γίνεται αυτόματα με απλό τρόπο όπως για παράδειγμα με την αναπαραγωγή του ονόματος από το ακουστικό του κινητού που επέχει θέση σήματος κινδύνου. Όπως έχει διαπιστωθεί σε περιπτώσεις έγκαιρης ειδοποίησης και άμεσης παροχής βοήθειας από εξειδικευμένα άτομα μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος θανάτου του ασθενή.

Μέτρηση του στρες

Ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια συσκευή θα είναι χρήσιμη αποκαλύπτοντας τα επίπεδα του στρες σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού συμπεριλαμβανόμενων γονέων και δασκάλων. Στη δεύτερη περίπτωση η μέτρηση σε γενικές γραμμές θα είναι χρήσιμη όταν υπάρχει ανάγκη ιατρικής παρέμβασης στα συναισθήματα του παιδιού που βρίσκεται κάτω από συνθήκες πίεσης ή ακόμη και και στο ενδεχόμενο να υπάρχουν πιθανότητες αυτισμού σε πρώιμο στάδιο.

Όμως και σε γενικότερη κλίμακα, η μέτρηση του στρες είναι ένας σημαντικός δείκτης που προειδοποιεί καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή σε χρόνια βάση είναι γνωστό ότι σχετίζεται με προβλήματα στην καρδιά και μεταξύ άλλων προκαλεί παχυσαρκία και σάκχαρο.

Η τεχνολογία της συσκευής

Τεχνολογικά η συσκευή αν και εξωτερικά δείχνει μοντέρνα και απλή τεχνολογικά είναι εξαιρετικά προηγμένη. Στην κάτω όψη της διαθέτει αισθητήρες που μετρούν τον καρδιακό παλμό και την μεταβολή του μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, την θερμοκρασία και την κίνηση.

Επίσης συμπεριλαμβάνεται η «ηλεκτροδερμική δραστηριότητα» (EDA) που είναι γνωστή ως αγωγιμότητα του δέρματος και θεωρείται πολύ σημαντική πληροφορία. Ακόμη μπορεί να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τον ύπνο τους και τις απλές αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο.

Ο συνδυασμός των δεδομένων αυτών σαφώς και υπερέχει των συσκευών που μετρούν μόνον την παράμετρο της κίνησης για τις περιπτώσεις επιληψίας. Οι μετρήσεις λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο και αν χρειασθεί υπάρχει δυνατότητα αποστολής τους για ιατρική αξιολόγηση, ενώ προβλέπεται και η περίπτωση να αναπτυχθούν σχετικές εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.

Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αν το «ρολόι-βραχιολάκι» θεωρηθεί ένα μικρό εργαστήριο τοποθετημένο στον καρπό του χεριού που λειτουργεί αυτόνομα, ειδοποιεί τον κάτοχο του, τον περίγυρο του, το υπολογιστικό νέφος της εταιρίας, γιατρούς κλπ.

Το σημαντικό για την τεχνογνωσία της εταιρίας είναι ότι ήδη σε παγκόσμια κλίμακα ερευνητές χρησιμοποιούν για εξειδικευμένες παρατηρήσεις παλαιότερη επιστημονική εκδοχή της συσκευής με τον κωδικό Ε4 που επίσης είναι «φορετή» στον καρπό του χεριού.

Στις δυνατότητες της Ε4 συμπεριλαμβάνεται η επιτήρηση σημάτων για την μελέτη της επιληψίας, καθώς και άλλων νευρολογικών και ψυχιατρικών δεδομένων. Επίσης λαμβάνονται δεδομένα και για άλλες μεγάλες κατηγορίες όπως ο αυτισμός, το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες και οι μετα-τραυματικές διαταραχές.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες οι συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων αυτών των δεδομένων θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις θεωρείται ότι συμβάλει αποτελεσματικά στην διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν από τις σοβαρές κρίσεις επιληψίας. Το σημαντικότερο βέβαια για τον ψυχισμό τους είναι ότι πλέον δεν θα νοιώθουν μόνοι και αβοήθητοι καθώς κάποιος θα είναι έτοιμος να σπεύσει σε βοήθεια τους.

Ως προς την προστασία της ιδιωτικότητας και των σοβαρών προσωπικών δεδομένων μένει να αποδειχθεί στην πράξη με ποιο τρόπο θα γίνει εφικτό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρολόι-βραχιόλι προειδοποιεί για επιληψία και στρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας