Η μη επανδρωμένη αποστολή ExoMars, η οποία είναι συνεργασία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της ρωσικής Roscosmos, ξεκίνησε σήμερα, με την εκτόξευση διαστημικού σκάφους που αναμένεται να φτάσει στον Άρη τον Οκτώβριο.
Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν
Σκοπός της αποστολής είναι να ερευνηθεί η ατμόσφαιρα του πλανήτη και να αναζητήσει πιθανά στοιχεία ζωής στον «κόκκινο πλανήτη».
Το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά και θα αναλύσει το μεθάνιο και τα άλλα αέρια ώστε να διαπιστωθεί από πού προέρχονται.
Σύμφωνα με τον Πάολο Φέρι, επικεφαλής του τομέα αποστολών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το μεθάνιο παράγεται ως αποτέλεσμα βιολογικής ή γεωλογικής δραστηριότητας και διαλύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.
«Δεν μπορεί να είναι παλαιότερο από 400 ετών, που δεν είναι τίποτα», είπε ο Φέρι, «συνεπώς, αν υπάρχει μεθάνιο, κάποια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ο Φέρι αναφέρει, επίσης, ότι το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ζωή στον Άρη, «δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει». Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη δεν έχει εξεταστεί ενδελεχώς.
Το διαστημικό σκάφος θα αναζητήσει στην επιφάνεια του Άρη ένα κατάλληλο σημείο όπου θα αποστείλει τον Μάρτιο του 2018 ένα όχημα, το Σκιαπαρέλι, για να αναζητήσει ενδείξεις ζωής.
Πάντως, σύμφωνα με τον Μαρκ ΜακΚάουγκριμ, ανώτερο επιστημονικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, «παραδόξως, αν βρεθούν ίχνη ζωής στον “κόκκινο πλανήτη”, τότε πράγματι θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά μήπως δεν πρέπει να τον επισκεφθούν οι άνθρωποι, κυρίως για λόγους ασφαλείας του πλανήτη».
«Θα φέρναμε πάνω του μικροοργανισμούς, οι οποίοι αν αναμειχθούν με αυτούς του Άρη, θα μπορούσε να προκληθεί καταστροφή».
Η προσγείωση οχήματος στον Άρη θεωρείται κάτι σχεδόν αδύνατο, καθώς ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν έχουν αποτύχει, όπως αυτή του «Beagle 2», που χάθηκε στη διάρκεια της διαδικασίας.
Το διαστημικό σκάφος θα φέρει επίσης έναν ραδιοπομπό κατασκευασμένο από τη NASA, που θα βοηθά στην αναμετάδοση σήματος και από άλλα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας