Ο γνωστός Αμερικανός επιστήμονας του ΜΙΤ Ray Tomlinson έφυγε από τη ζωή στα 74 του, όμως μας άφησε κληρονομιά μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής ζωής: την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα σε υπολογιστές που, ανεξαρτήτως απόστασης, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δικτύου.
Αν και δεν υπάρχει αυτό που θα έλεγε κανείς τυπική επιβράβευση για την δημιουργία του ο ταλαντούχος και ταπεινοφρόνων Ray Tomlinson πιστώνεται πλήρως την δημιουργία του μέσα από τα διαδοχικά βήματα που έκανε στο προγραμματισμό για να καταλήξει στην τελική εφαρμογή να στείλει πρώτα στον εαυτό του το γραπτά μηνύματα.
Στη συνέχεια, αφού βεβαιώθηκε ότι το πρόγραμμα του λειτουργούσε κανονικά, έστειλε μια σειρά από παρόμοια μηνύματα στους συνεργάτες του, προκειμένου να εξοικειωθούν με την αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μέσω δικτύου. Το απλό τότε σύμβολο @ που επελέγη για να διαχωρίσει τον χρήστη από τον υπολογιστή του έγινε ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο στοιχείο για την καθημερινή επικοινωνία εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
Μέχρι τότε οι επιστήμονες μπορούσαν να ανταλλάξουν μηνύματα μόνον εάν χρησιμοποιούσαν τον ίδιο υπολογιστή, καθώς η έννοια της δικτύωσης μεταξύ υπολογιστικών μηχανών ήταν ουσιαστικώς ανύπαρκτη.
Πριν από 45 χρόνια οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η χρήση του e-mail η πληροφορική ήταν ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο με υπολογιστές που κόστιζαν τότε 3.000-4.000 δολάρια, καταλάμβαναν πολύ μεγάλους χώρους και συνήθως ανήκαν σε εταιρίες ή κυβερνητικές υπηρεσίες. Επειδή ήταν λίγοι οι ειδικοί τους χρησιμοποιούσαν με διαμοιρασμό χρόνου.
Το μοναδικό δίκτυο που λειτουργούσε τότε ήταν το γνωστό ARPNAET (Advanced Research Projects Agency Network), πρόδρομο του σημερινού ίντερνετ και ανήκε στον αμερικανικό οργανισμό προηγμένων ερευνών για τον στρατό DARPA (US Defense Advanced Research Projects Agency).
Σήμερα η χρήση του ίντερνετ και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων που ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω κάθε τεχνολογικού μέσου, από τον επιτραπέζιο υπολογιστή έως τα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες. Γι αυτό και αξίζει να θυμόμαστε πάντα τον Ray Tomlinson.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας