Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, από τις 19.30, το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024, στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6). Η φετινή διοργάνωση, σε συνεργασία με το δημοφιλές γαλλικό περιοδικό Philosophie Magazine, καλεί το κοινό να στοχαστεί πάνω στο πολύ επίκαιρο θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης;». Είσοδος ελεύθερη και ταυτόχρονη μετάφραση.
«Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι να θέσει στοχευμένα και τεκμηριωμένα ερωτήματα γύρω από τις τεράστιες αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη: ποιες επιπτώσεις θα έχει στην αρχιτεκτονική; στη γεωπολιτική και στην τέχνη του πολέμου; στο περιβάλλον; στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην καλλιτεχνική δημιουργία, στον ελεύθερο χρόνο και στην εκπαίδευση; στα φαινόμενα της συνωμοσιολογίας και της παραπληροφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν τα deep fakes για τη διάδοση πλαστών βίντεο;
»Τέλος, θα εστιάσουμε σε ένα ερώτημα που σχετίζεται άμεσα με τη φιλοσοφία: τι εναπόκειται πλέον στη φυσική νοημοσύνη; Με άλλα λόγια, στο τεχνολογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με την εμφάνιση νέων εργαλείων για τη διαχείριση της πληροφορίας, η ανθρώπινη σκέψη θα πρέπει άραγε να επαναπροσδιορίσει τις ικανότητές της ή ακόμη και να αναπτύξει νέες;» γράφει στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Alexandre Lacroix, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Philosophie Magazine.
Το αναλυτικό πρόγραμμα την Παρασκευή 31-05-24
Στις 19.30: Εναρκτήρια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Ο Alexandre Lacroix συνομιλεί με δύο εισηγητές του φεστιβάλ, τη δημοσιογράφο και επίκουρη καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Βάλια Καϊμάκη και τον διευθυντή ερευνών στο CNRS, Mehdi Khamassi, και επιχειρεί να δώσει μερικούς εισαγωγικούς ορισμούς που θα τροφοδοτήσουν δύο βραδιές συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.
20.30. Διάλεξη: Η τεχνολογία θα μας μετατρέψει σε στρατιώτες;
Τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνικά δίκτυα, εγκεφαλικά εμφυτεύματα, δορυφόροι, metaverse... Η νέα τεχνολογία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα στην οποία πρωτοστατούν οι «BigTechs», οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες. Στη διάλεξή της η Asma Mhalla, ερευνήτρια και πολιτική επιστήμονας, θα διατυπώσει τον ανησυχητικό ισχυρισμό ότι οι υπερταχύτητες που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας μετατρέπουν τους χρήστες της νέας τεχνολογίας σε στρατιώτες και ο εγκέφαλός τους αποτελεί το απόλυτο πεδίο μάχης.
21.30. Διάλεξη: Τα ηθικά διλήμματα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Alexandre Lacroix, διευθυντής σύνταξης του Philosophie Magazine, θα εξετάσει πώς οι πολυάριθμες εφαρμογές των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης θέτουν ήδη σοβαρά ηθικά και κοινωνικά διλήμματα.
20.45. Παρουσίαση: Εφαρμογές και επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αρχιτεκτονική. Οι αρχιτέκτονες Philippe Morel και Αγγελος Χρόνης θα συζητήσουν σχετικά με τις εφαρμογές και τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αρχιτεκτονική.
21.30. Ποια η διακυβέρνηση των αλγορίθμων στη δημοκρατία; Συζήτηση μεταξύ της Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτριας Δικαίου, της Célia Zolynski, καθηγήτριας Δικαίου, και του Βαγγέλη Καρκαλέτση, διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Συντονίζει η Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, επίκουρη καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας