Τα δημητριακά είναι μια πολύτιμη βοήθεια στο αδυνάτισμα. Ας μιλήσουμε για το καστανό ρύζι. Τα οφέλη του ρυζιού στην υγεία αφορούν την παροχή γρήγορης και άμεσης ενέργειας, την καλή λειτουργία του εντέρου, τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και την παροχή της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη). Απαραίτητη υπενθύμιση: η Β1 θεωρείται ουσιώδης βιταμίνη για τον μεταβολισμό του ατόμου.
Ειδικότερα λαμβάνει μέρος στις παρακάτω αντιδράσεις:
1) Ως συνένζυμο στον μεταβολισμό, η δραστική της μορφή είναι η διφωσφορική θειαμίνη. Στον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών η θειαμίνη απαιτείται για τη μετατροπή του πυροσταφυλικού οξέος σε acetyl-CoA, το οποίο μπαίνει στον κύκλο του Krebs και αποδίδει ενέργεια. Η οξειδωτική αποκαρβοξυλίωση (απομάκρυνση ρίζας CO2), που χαρακτηρίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, παίρνει επίσης μέρος στον κύκλο του Krebs και ειδικά στη μετατροπή του α-κετογλουταρικού οξέος σε ηλεκτρικό (σουκινικό) οξύ.
Επειδή το α-κετογλουταρικό οξύ είναι δυνατόν να προέλθει από πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, γι’ αυτό η θειαμίνη θεωρείται ότι έχει σχέση με τον μεταβολισμό των τριών θερμιδογόνων ουσιών.
2) Ως συνένζυμο στη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπη.
3) Στη λειτουργία των περιφερικών νεύρων.
4) Στις έμμεσες λειτουργίες (έμμεσα καθορίζει τη διατήρηση της όρεξης του ατόμου, του τόνου των μυών, τη φυσιολογική συμπεριφορά του).
Οι ολόκληροι κόκκοι ρυζιού είναι πλούσιοι σε θρεπτική αξία και συμβάλλουν στην υγεία ως εξής: αποτελούν σπουδαία ενεργειακή πηγή, είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, ενεργούν ως καύσιμο για το σώμα και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
Το καστανό ρύζι δεν περιέχει χοληστερίνη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, νιασίνη, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη και φυτικές ίνες.
Εχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο φτάνει στο έντερο σε αχώνευτη μορφή. Βοηθά στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηριδίων για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Ειδικά το μαύρο ρύζι έχει τα ίδια αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια, στα μύρτιλλα και στα μούρα Acai Berry.
Περιέχει ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικά) οι οποίες βρίσκονται στις τροφές που έχουν κόκκινο, μοβ ή μπλε χρώμα, όπως οι φράουλες, το κρεμμύδι, τα σταφύλια, το μαύρο λάχανο. Συμβάλλει στο να αποτραπεί η χρόνια δυσκοιλιότητα, αφού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Στο σημείο αυτό θα επιμείνω. Οταν άρχισα να δουλεύω με τα δημητριακά στις διατροφές μου, ακόμα κι εγώ αρχικά αναρωτιόμουν πώς θα αδυνάτιζαν οι θεραπευόμενοί μου, μια και στην κλασική διαιτολογία οι τόσοι υδατάνθρακες μόνο θερμιδογόνοι ήταν.
Αποδείχτηκε πως η εισαγωγή τους στα διαιτολόγια για το αδυνάτισμα ήταν μια αποτελεσματική κίνηση. Τα δημητριακά, οι σύνθετοι αυτοί ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες, ρύθμιζαν τη γλυκόζη στο αίμα. Χόρταιναν. Εκαναν τους αδυνατίζοντες να μην πεινούν.
Ενας από τους λόγους που οι παχύσαρκοι πεινούν συχνά και πολύ είναι επειδή διαθέτουν απορρυθμισμένο πάγκρεας. Ενα απορρυθμισμένο πάγκρεας καταλήγει συνήθως στην παχυσαρκία και στη δημιουργία του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αποτελεί προδιαβητικό στάδιο. (Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους τρεις βρίσκεται ήδη σε προδιαβητικό στάδιο χωρίς να το γνωρίζει.) Αραγε πώς καταλήγουμε στο μεταβολικό σύνδρομο;
Το να ακολουθεί κανείς την τυπικά υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες διατροφή (όπως άσπρο ψωμί, πατάτα, γλυκά, λευκό ρύζι και ζυμαρικά) σημαίνει ότι εξαναγκάζει τον οργανισμό του να παράγει συνεχώς μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να τα βγάλει πέρα με όλη αυτή τη γλυκόζη.
Με αυτό τον τρόπο σίτισης εισέρχεται κανείς σε έναν φαύλο κύκλο κι αυτό γιατί όσο πιο πολύ παχαίνει τόσο λιγότερο μπορούν τα κύτταρά του να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη. Η κατανάλωση υδατανθράκων πυροδοτεί την απελευθέρωση ινσουλίνης, αλλά τα κύτταρα δεν δέχονται να απορροφήσουν τη γλυκόζη που μεταφέρει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη».
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη φυσιολογική ισορροπία του (να ξεφορτωθεί τη γλυκόζη στα κύτταρα), ο οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να υπερνικήσει αυτή την αντίσταση. Επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί να εισάγει πολλή γλυκόζη στα κύτταρα για να καεί ως καύσιμο, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα.
Η ινσουλίνη μετατρέπει ένα μέρος του πλεονάζοντος σακχάρου σε λίπος. Παχαίνουμε και νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι, εν μέρει επειδή τα κύτταρα δεν παίρνουν τα καύσιμα που χρειάζονται και εν μέρει επειδή η πλεονάζουσα ινσουλίνη κατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Ο φαύλος κύκλος έγκειται στο εξής: παχαίνουμε πολύ εύκολα με λίγη τροφή.
Η μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη με «ευκαιρίες για ρύζι»: σπανακόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, γεμιστά, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, λαχανοντολμάδες. Αν κανείς αντικαταστήσει το λευκό ρύζι με καστανό, θα αντιμετωπίσει την παρακάτω δυσκολία: το καστανό ρύζι χρειάζεται περίπου σαράντα πέντε λεπτά βράσιμο, άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη συνταγή ήδη λίγο βρασμένο, ωστόσο θα αντλήσει πολύ σημαντικά οφέλη, όπως είναι η ενέργεια, η ενδυνάμωση, η θρέψη και ο κορεσμός. Αξίζει.
Το καστανό ρύζι οδηγεί στο αδυνάτισμα με έναν ήπιο και φυσικό τρόπο.
Ξέρετε ότι:
►1. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε προϊόν της φύσης. Οι θρεπτικές ουσίες των φυτών βοηθούν τα κύτταρά μας ώστε να λειτουργήσουν και οι ίνες τους μας βοηθούν να αποβάλλουμε ό,τι ανεπιθύμητο περισσεύει. Γι’ αυτό χρειάζεται να τρώμε ακατέργαστες τροφές.
►2. Οι τροφές που έχουν απογυμνωθεί από το θρεπτικό τους περιεχόμενο ή είναι πολύ επεξεργασμένες μοιάζουν περισσότερο με προϊόν εργαστηρίου παρά της φύσης. Τρώμε τροφές ολόκληρες, νωπές, ακατέργαστες και από οργανικές καλλιέργειες. Αυτές οι τροφές θα μας προσφέρουν δύναμη και θρεπτικές ουσίες.
►3. Τα ακατέργαστα δημητριακά (ρύζι καστανό, φαγόπυρο, κεχρί, κριθάρι) προσφέρουν άφθονη ενέργεια, καθώς και πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ίνες. Τα φρέσκα λαχανικά είναι χρυσωρυχείο βιταμινών, ενώ συνάμα αποτελούν τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνουν την αποβολή των άχρηστων ουσιών.
* Σύμβουλος διατροφής
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας