Μυστηριώδη περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αναφέρονται σε μικρά παιδιά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αποκλείσει τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας και διερευνούν τα αίτια της επιδημίας κρουσμάτων οξείας ηπατικής νόσου σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.
Μέχρι στιγμής κρούσματα οξείας ηπατίτιδας -μιας νόσου που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος- έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (74 από τον Ιανουάριο), στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία (3) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC απηύθυναν προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τους ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης. Εφιστούν προσοχή στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών που έχουν συμπτώματα ηπατίτιδας, τα οποία περιλαμβάνουν ίκτερο (κιτρινωπή απόχρωση του δέρματος), αποχρωματισμό των ούρων ή των κοπράνων, φαγούρα στο δέρμα, πυρετό, ναυτία και κοιλιακό άλγος.
Πώς ξεκίνησε στην Ευρώπη; Στις 5 Απριλίου, αξιωματούχοι Δημόσιας Υγείας στη Σκοτία κοινοποίησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 10 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εντός τριών ημερών είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολα τα παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα. Μέχρι τις 12 Απριλίου κανένα από τα παιδιά δεν είχε πεθάνει, αλλά ορισμένα ήταν σοβαρά άρρωστα. Επτά χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί από το περασμένο φθινόπωρο 9 περιστατικά ηπατίτιδας, σύμφωνα με το Aμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 2 από τα οποία υπέστησαν μεταμόσχευση ήπατος.
Τα παιδιά που νοσούν ήταν απολύτως υγιή, σύμφωνα με το ECDC. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους, ωστόσο ορισμένα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. «Το να βλέπουμε παιδιά με σοβαρή [ηπατίτιδα] χωρίς σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι πολύ σπάνιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας Παιδιού της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Covid-19 του υπουργείου Υγείας.
«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο», υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος και εξηγεί ότι εξετάζεται αν η νέα ηπατίτιδα προέρχεται από τοξικό παράγοντα - χημικό προϊόν, π.χ. σε τρόφιμο ή παιχνίδι, αν σχετίζεται με νέα μετάλλαξη αδενοϊού (υπάρχουν διάφοροι αδενοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους) ή με τη νόσηση με Covid-19. Για τον λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει πολλές παράλληλες μελέτες. Είναι μεταδοτική; Δεν το γνωρίζουμε, απαντάει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, αν οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, όπως είναι ο αδενοϊός, και είναι μεταδοτική, ή αν οφείλεται σε τοξικό παράγοντα, δηλαδή σε κάποιο χημικό προϊόν που καταναλώνουμε, και δεν είναι.
Προβληματίζει, μας λέει, το γεγονός ότι «χτυπάει» παιδιά. «Αν πλήττεται μια ομάδα του πληθυσμού και όχι άλλες, είτε αυτή εκτίθεται επιλεκτικά ή είναι ευάλωτη». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, η ηπατίτιδα με τον ίκτερο που προκαλεί δεν κρύβεται, δεν περνάει απαρατήρητη. «Αν έχουμε στην Ελλάδα, θα το εντοπίσουμε γρήγορα», προσθέτει. Να ανησυχούμε; Είναι η αρχή ενός φαινομένου, υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, το οποίο παρακολουθούμε στενά. Γιατροί και γονείς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θα ανησυχήσουμε αν χρειαστεί όταν έχουμε στοιχεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας