Από σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να κλείνουν ραντεβού οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών, προκειμένου να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση, όπως είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέου, με το επιχείρημα ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από τον νέο κορονοϊό.
Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία και θα χορηγείται σε άτομα άνω των 12 ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όλοι οι ενήλικες πρέπει να λάβουν την ενισχυτική δόση στους επτά μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις, ή μετά τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Jonshon, ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος στα παιδιά της νησιωτικής Ελλάδας, προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο, άνοιξαν εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας. Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα:
Την ίδια ώρα, αν και παρατηρείται σταθεροποίηση με τάσεις αποκλιμάκωσης στη διασπορά των κρουσμάτων του πέμπτου πανδημικού κύματος, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σε σύνολο 20.107 νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίζονται 7.400 και 1.889 στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, 1.530 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στην Κρήτη, 686 στην Αχαΐα, 353 στον Έβρο, 332 στα Ιωάννινα, 340 στη Μαγνησία.
Χθες, ένεκα της συνεχόμενης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και των αμείωτων σκληρών δεικτών της πανδημίας, η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας