Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της από τον τότε δήμαρχο Πειραιά Αρ. Σκυλίτση, η Ράλλειος Σχολή στεγάζεται πλέον σ' ένα σύγχρονο, καλαίσθητο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο ολοκληρώθηκε έπειτα από καθυστερήσεις, ματαιώσεις και αναβολές οκτώ χρόνων.
Το νέο σχολικό συγκρότημα, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν χθες, βρίσκεται σε ακίνητο έκτασης 7.633,01 τ.μ., αποτελείται από τρία κτίρια για τη στέγαση του Γυμνασίου, του Λυκείου και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 5.682,42 τ.μ., ενώ διαθέτει 29 αίθουσες διδασκαλίας και στις στέγες των κτιρίων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκές γεννήτριες συνολικής ισχύος 31,50 για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, που παρευρέθηκε στα εγκαίνια, ανακοίνωσε κι άλλες ευχάριστες ειδήσεις για την πόλη του Πειραιά και τους Πειραιώτες: Επιταχύνονται τα έργα του μετρό.
Για τον Μάρτιο του 2017 έχει δρομολογηθεί το έργο του τραμ, ενώ -όπως έκανε γνωστό- έχουν συμφωνήσει με την Περιφέρεια και τον δήμο για την υπογειοποίηση τμημάτων της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ, τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής (Λεύκα-Δραπετσώνα) σε ποδηλατοδρόμο και τη δημιουργία κλειστής αγοράς τροφίμων, ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας του Πειραιά.
Συμφωνία
Επίσης ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στην πρώην Ράλλειο Σχολή, στην πλατεία Κοραή.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε ότι με την καθοριστική παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υποδομών δόθηκε ένα τέλος στις καθυστερήσεις και στα προβλήματα δεκαετιών, ενώ σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε και χρηματοδότησε το έργο από το ΠΕΠ Αττικής με σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.
Επισήμανε ότι είναι ευκαιρία, αξιοποιώντας την εμπειρία της Ραλλείου, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες εκείνες που θα επιλύσουν και άλλες αντίστοιχες εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
Ως ένα «στολίδι» για την πόλη του Πειραιά, ίσως το «καλύτερο» από άποψης υποδομών δημόσιο σχολείο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, χαρακτήρισε το νέο κτίριο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Ιστορικό
Η ιστορική σχολή ιδρύθηκε το 1857 ως παρθεναγωγείο και απέκτησε σχολική στέγη στην πλατεία Κοραή χάρη στη δωρεά του τότε δημάρχου Λουκά Ράλλη. Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1971 επί χούντας και από τότε η σχολή περιπλανήθηκε σε διάφορα κτίρια της πόλης.
Το 2008 ξεκίνησε η προσπάθεια υλοποίησης του νέου κτιρίου της Ραλλείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στη συμβολή των οδών Πειραιώς, Λαμπράκη και Δωδεκανήσου. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά η σύμβαση λύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου. Το 2012 ακολούθησε νέα δημοπράτηση και έπειτα από σειρά νέων προβλημάτων και δυσκολιών, την άνοιξη του 2015, τα προβλήματα επιλύθηκαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας