Εκπαιδευτικοί, γονείς και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ ζητούν, 17 χρόνια μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ για την ίδρυση Εσπερινού Γυμνασίου στη Μύρινα της Λήμνου, να υλοποιηθεί!
Παράλληλα, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου ζητούν να είναι ο Αγιος Ευστράτιος ξεχωριστή περιοχή μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, παρότι το ΦΕΚ 1611/16-08-1999 ορίζει την ίδρυση Εσπερινού Γυμνασίου στην πόλη της Μύρινας, 17 χρόνια μετά τη δημοσίευσή του δεν έχει υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση, παρ’ ότι υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες αιτήσεις από υποψήφιους μαθητές και επομένως δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί άλλο η ίδρυσή του.
Σε ό,τι αφορά το νησί του Αγίου Ευστρατίου ως ξεχωριστή περιοχή μετάθεσης, αίτημα στο οποίο συνηγορεί και το Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) Λέσβου, το υπουργείο Παιδείας απέρριψε το αίτημα αυτό με τη δικαιολογία πρόσφατου νόμου για την ενοποίηση πολλών περιοχών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και στο όνομα της «αποτελεσματικότερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού».
Ομως -όπως φαίνεται από το αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου- η ενιαία περιοχή μετάθεσης Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου έδωσε το νομικό δικαίωμα στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου να τοποθετεί εκπαιδευτικούς στη Λήμνο και να τους στέλνει για συμπλήρωση ωραρίου στον Αγιο Ευστράτιο.
Τα δύο νησιά συνδέονται με καθημερινή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία (με ένα εξαιρετικά παλιό καραβάκι περίπου 10 μέτρων) που διαρκεί 3 ώρες!
Υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να πάει και να γυρίσει αυθημερόν και επομένως κάθε μετακίνηση προς τον Αγιο Ευστράτιο συνεπάγεται και έξοδα διανυκτέρευσης.
Τα τελευταία 2 χρόνια αναπληρωτής εκπαιδευτικός (και μάλιστα τρίτεκνος) τοποθετήθηκε σε ΕΠΑΛ της Λήμνου, στο οποίο υπηρετεί τρεις μέρες και τις άλλες δύο συμπληρώνει το ωράριό του στον Αγιο Ευστράτιο!
Αυτό συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος, καθώς πρέπει να διατηρεί στέγη και στα δύο νησιά και απίστευτη ταλαιπωρία με τις συνεχείς μετακινήσεις του. Επιπλέον, η ύπαρξη συνεχών απαγορευτικών απόπλου στο Βόρειο Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλάκις τον αποκλεισμό του σε ένα από τα δύο νησιά.
Πέρσι μάλιστα υπήρξε διάστημα που, λόγω ταυτόχρονων και συνεχόμενων απαγορευτικών, ακτοπλοϊκών απεργιών και απόσυρσης του εν λόγω καραβιού για επισκευές, ο εκπαιδευτικός αποκλείστηκε στον Αγιο Ευστράτιο με συνέπεια να μη μπορεί να έρθει στη Λήμνο και στο ΕΠΑΛ που υπηρετούσε για σχεδόν δύο μήνες! Επομένως -τονίζει η ΑΔΕΔΥ- «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται δύο νησιά της παραμεθορίου σαν να είναι δύο γειτονικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας