Δυσεπίλυτο παζλ συνεχίζει να αποτελεί για τους σεισμολόγους και τους ηφαιστειολόγους η συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τη μεγαλύτερη χθεσινή σεισμική δόνηση να φτάνει τα 5 Ρίχτερ αλλά να μη θεωρείται η κύρια. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί πρακτικά και επικοινωνιακά το φαινόμενο.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 R, ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές, προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ
Ενόσω οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν εάν θα σημειωθεί ισχυρότερος σεισμός που ενδεχομένως θα προκαλέσει και τσουνάμι ή εάν η ακολουθία θα αποκλιμακωθεί έπειτα με δονήσεις παρόμοιας έντασης. Χθες από τις 2 τα ξημερώματα ώς τις 3 το απόγευμα σημειώθηκαν άλλες 80 σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 5 Ρίχτερ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, το φαινόμενο δείχνει να μετατοπίζεται βορειοανατολικά προς την Αμοργό, έχοντας περάσει βορειοανατολικά της νήσου Ανύδρου στην περιοχή της Σαντορίνης. «Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές, προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου», τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας.
Ανακοίνωση ΕΚΠΑ
Εκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά στη σεισμική δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2024 ώς τον Φεβρουάριο, έχοντας εντοπίσει περισσότερους από 2.500 σεισμούς. Η Επιτροπή δεν αποκλείει με τη σειρά της ότι «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Η μικροσεισμική δραστηριότητα που άρχισε να εμφανίζεται στην Καλδέρα της Σαντορίνης από τον Ιούνιο έχει ενταθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας τα ανησυχητικά επίπεδα του διαστήματος 2011-2012. Και η περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, εμφανίζεται διαχρονικά περισσότερο δραστήρια σεισμικά. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Στις 26 Ιανουαρίου εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Εως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Εως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου ώρα 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου στις 14:17:41 και 4 στις Φεβρουαρίου στις 04:46:07 με μέγεθος 5 Ρίχτερ.
Ετσι, η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με ολοένα περισσότερους σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4, αν και πιθανώς να εμφανίζει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς (μεγάλο πλήθος σεισμών με παρόμοια μεγέθη), δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας