Δεν είναι μακριά οι εποχές του καλοκαιριού που συζητούσαμε για τον υπερτουρισμό στη Σαντορίνη, τη συστηματική επιβάρυνση στους κατοίκους και στις υποδομές του νησιού και την επιβολή εισιτηρίου στους επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια. Σήμερα κι έπειτα από 6 μήνες και την εμφάνιση μιας κάτι περισσότερο από αξιοπρόσεκτης σεισμικής ακολουθίας και ηφαιστειακής δραστηριότητας, το νησί θυμίζει εποχές... 2020, μόλις πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού και επιβλήθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας.
Αυτή τη χαρακτηριστική εικόνα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η Ι., επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε τουριστικά καταλύματα στο νησί, που παρά το σκηνικό φόβου δεν επιθυμεί να αποχωρήσει. Αρκετοί ξένοι εργάτες και εκπαιδευτικοί έχουν ήδη φύγει από το νησί, ωστόσο για ορισμένους δεν υπάρχει η συγκεκριμένη επιλογή, υπό τον φόβο για φθορές ή κλοπές στις περιουσίες τους.
«Είναι σαν να έχεις έρθει στην αρχή της πανδημίας το 2020. Η καλδέρα είναι άδεια, τα περισσότερα μαγαζιά έτσι κι αλλιώς ήταν κλειστά λόγω εποχής, έκλεισαν και κάποια άλλα», αναφέρει η 33χρονη. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και τώρα ζήτηση για τα καταλύματα, κυρίως από Ασιάτες τουρίστες που έρχονται για λίγες μέρες ώστε να δουν το νησί. «Μια τουρίστρια μου είπε “είμαστε από την Ταϊβάν, έχουμε κι εμείς πολλούς σεισμούς, τι να φοβηθώ;”» συνεχίζει η επιχειρηματίας.
Πάντως, πολύς κόσμος εξακολουθεί να «λαγοκοιμάται» κυρίως στα αυτοκίνητα. Ολοι όμως οι κάτοικοι περιγράφουν μια πάρα πολύ κουραστική για εκείνους κατάσταση και αίσθηση, με τη γη να τρέμει όλο το 24ωρο. «Δεν μπορούμε συνέχεια αυτό το πράγμα. Κάθε λίγα λεπτά η γη δονείται», αναφέρουν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι άνω των 70 ετών και έχουν βιώματα από τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Αρκετοί από τους ηλικιωμένους δηλώνουν σήμερα ότι δεν έχουν ακριβή ενημέρωση για το τι ακριβώς να κάνουν, ούτε είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα smartphones, ακόμα και τα μηνύματα του 112. Δεν λείπει και ο φόβος για τις κατολισθήσεις, ειδικά όσων χρειάζεται να μετακινηθούν αρκετές φορές την ημέρα με τα αυτοκίνητά τους. Μάλιστα, το ότι γνωρίζουν ότι ζουν σε ένα σεισμογενές και ηφαιστειογενές νησί δεν αμβλύνει τον φόβο τους.
Πέρα από την προφανή ανησυχία για ένα καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου, η Ι. μας λέει ότι σε δεύτερη φάση έρχεται και η ανησυχία για τη σεζόν, που ουσιαστικά αρχίζει σε μερικές εβδομάδες: «Η κινητικότητα ξεκινάει από τον Μάρτιο, άρα κοντή γιορτή. Αν όμως συνεχιστεί η αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει...» καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας