Ο φόβος για μια μεγάλη σεισμική δόνηση, η μαζική φυγή και η οργή για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε αεροπορικά εισιτήρια περιγράφουν το κλίμα στη Σαντορίνη και στα κοντινά νησιά του Αιγαίου την ώρα που η γη εξακολουθεί να τρέμει στις μικρές ανατολικές Κυκλάδες. Μέσα σε 5 μέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 560 σεισμοί στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού -στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Ανύδρου- εκ των οποίων τουλάχιστον 200 είναι άνω των 3 Ρίχτερ, ενώ χθες σημειώθηκε ο μεγαλύτερος, μεγέθους 4,9, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ζημιές σε κανένα νησί.
Χθες ανακοινώθηκε και η παράταση των έκτακτων μέτρων από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώς το Σαββατοκύριακο, την ώρα που η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου (που θα ξανασυνεδριάσει αύριο) και οι επιστήμονες παραμένουν σχετικά καθησυχαστικοί, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, διαβεβαιώνοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν είναι ηφαιστειακή. Οι περισσότεροι σεισμολόγοι, γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι επισημαίνουν ότι πιθανότατα η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, αν και ορισμένοι σημειώνουν πως «το αν είναι ηφαιστειο-τεκτονική ή αμιγώς τεκτονική η ακολουθία είναι ένα θέμα που θέλει πολλή και προσεκτική ανάλυση» (Χαράλαμπος Κράνης, αν. καθηγητής δυναμικής, τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, news247.gr).
Τα 7,7 R του 1956
Το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού όπως της Σαντορίνης το 1956 με τα 7,7 Ρίχτερ φαντάζει -σύμφωνα με τους επιστήμονες- απίθανο, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σεισμός μεγέθους 5-6 Ρίχτερ το επόμενο διάστημα, όπως υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε σε έντονη προσεισμική ακολουθία. Τέτοιες ακολουθίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και περίπου 4 μήνες».
Οσο για τα ηφαίστεια, ως γνωστόν, αντιθέτως με τους σεισμούς, προειδοποιούν πριν από μια έκρηξη, με το χρονικό διάστημα να ποικίλλει από μερικές μέρες μέχρι αρκετές εβδομάδες.
Τα σχολεία πάντως σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα για προληπτικούς λόγους, ενώ αρκετά σχολικά κτίρια σε αυτά τα νησιά φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού. Παράλληλα ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας συστήνει τη διακοπή όλων των οικοδομικών εργασιών σε όλη την επαρχία Θήρας «για όσες μέρες παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα».
Παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, τις τελευταίες δύο μέρες καταγράφεται ένα μαζικό κύμα αποχωρήσεων εργαζομένων, επισκεπτών και κατοίκων ειδικά από τη Σαντορίνη, με μποτιλιαρίσματα στον δρόμο για το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Μέχρι χθες είχαν αποχωρήσει περίπου 9.000 άτομα από το νησί, εκ των οποίων 2.000 με αεροπλάνο και οι υπόλοιποι με πλωτά μέσα.
Οσοι καταφτάνουν από τη Σαντορίνη περιγράφουν ένα κλίμα φόβου μέρα-νύχτα, με τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις να είναι ιδιαίτερα αισθητές, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για την ξαφνική αισχροκέρδεια στα εισιτήρια. «Πλήρωσα 250 ευρώ. Θέλω να γυρίσουν και τα παιδιά μου που είναι καθηγητές. Φοβήθηκα πάρα πολύ αυτές τις μέρες», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» μια ηλικιωμένη κάτοικος. Οσους από τους αφιχθέντες συναντήσαμε χθες σε ένα μίνι οδοιπορικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και το λιμάνι του Πειραιά, όλοι μιλούν για μια απαράδεκτη ξαφνική αύξηση τιμών στα εισιτήρια, με ορισμένους να ετοιμάζονται να προσφέρουν ακόμα και 500 ευρώ για ένα αεροπορικό εισιτήριο. Οι ουρές στο λιμάνι της Σαντορίνης είναι ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί, με ορισμένους να τον αποδίδουν σε ελλιπή ή αποσπασματική ενημέρωση. Για παράδειγμα, οι κατολισθήσεις στη Θηρασιά δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο καθώς είχαν συμβεί και στις 27 Απριλίου του 2024. Ενδεικτικό της τεράστιας ζήτησης είναι το γεγονός πως ενώ συνήθως τέτοια εποχή ένα αεροπορικό πήγαινε-έλα στη Σαντορίνη κοστίζει 60-80 ευρώ, τώρα οι τιμές ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 200 ευρώ.
Το «αόρατο χέρι της αγοράς»
Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας προκάλεσαν τα άμεσα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης. Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Υποδομών-Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Νικητιάδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Τάσος Νικολαΐδης) αναφέρουν: «Η Νέα Δημοκρατία αφήνει ξανά το «αόρατο χέρι της αγοράς» να εκτοξεύει τις τιμές. Μπορεί να κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους, αλλά κουβέντα δεν είπε για πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων, ούτε ασκεί πίεση για τη μείωση του κόστους. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρέμβει άμεσα σε αυτό το θέμα με πίεση στις εταιρείες για τη συγκράτηση των τιμών, φροντίζοντας παραλλήλως την αύξηση των πτήσεων και των δρομολογίων».
Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ερώτηση 14 βουλευτών, οι οποίοι αναφέρουν ότι «οι τιμές για ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών φτάνουν αυτή τη στιγμή τα 300 ευρώ! Οι επιβάτες δικαιολογημένα καταγγέλλουν αισχροκέρδεια, καθώς φαίνεται πως οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την έκτακτη συνθήκη και την ανάγκη των πολιτών για άμεση αναχώρηση. Η κυβέρνηση οφείλει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την ασφαλή, ομαλή και οικονομική μετακίνηση των πολιτών και επισκεπτών της Σαντορίνης που επιθυμούν την αναχώρησή τους από το νησί».
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης των δύο επιτροπών, δήλωσε: «Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη από χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ώς έναν βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάμε σε κορύφωση του φαινομένου. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, ίσως και μερικές εβδομάδες». O ίδιος τόνισε πως «φαίνεται ότι έχουμε την ενεργοποίηση ρηγμάτων τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Ούτως ή άλλως δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Εχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού».
♦ Στην έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου «Κissamos» από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά προχώρησε χθες η Attica Group. Το πλοίο είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 9 χθες το βράδυ από το Ηράκλειο Κρήτης, θα προσέγγιζε το λιμάνι της Θήρας στις 00.30-01.00 και αναμενόταν να αφιχθεί στον Πειραιά στις 7.30 το πρωί σήμερα. «Ο Ομιλος Attica παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφόσον χρειαστεί θα προβεί σε νέες τροποποιήσεις δρομολογίων για την ενίσχυση της σύνδεσης της Σαντορίνης με τον Πειραιά» σημειώνει η εταιρεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας