Η φεμινιστική συλλογικότητα Συνέλευση 8 Μάρτη καλεί σε ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση της φετινής 8 Μάρτη, με κεντρικό σύνθημα «Απεργία στο Σπίτι στη Δουλειά – Ιση Ζωή -Ισα Δικαιώματα». Η ανοιχτή συνέλευση θα γίνει την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, στις 11:30 π.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Πολυδύναμο Κέντρο της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59, 1ος όροφος).
Ακολουθεί το κείμενο για την φετινή 8 Μάρτη:
«8 Μάρτη 2025: παγκόσμια μέρα των γυναικών
Φεμινιστικό οξυγόνο για τη ζωή
Διαγράφουμε: Γυναικοκτονίες, σεξισμός, ανισότητα, γενοκτονία, επισφάλεια, θανατοπολιτικές.
Καθώς περπατάμε προς τη φετινή 8 Μάρτη σκεφτόμαστε ότι φέτος περισσότερο από ποτέ παίρνοντας έμπνευση από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για το έγκλημα των Τεμπών, θέλουμε να
διαδηλώσουμε για αξιοβίωτες ζωές και φεμινιστικό οξυγόνο, θέλουμε να αγωνιστούμε για τα «αυτονόητα» έμφυλα δικαιώματά μας, αυτά που κατακτήθηκαν μέσα από τους ιστορικούς αγώνες εκατομμυρίων γυναικών και τώρα αμφισβητούνται συθέμελα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από την Αμερική του Τραμπ μέχρι το Μεξικό των φτωχών ανθρώπων που σκοτώνονται στα σύνορα και από την γενοκτονία στη Παλαιστίνη μέχρι το έγκλημα των Τεμπών και το ναυάγιο της Πύλου, οι ζωές των γυναικών και των θηλυκοτήτων θεωρούνται ακόμη και τώρα κατώτερες από όλες τις άλλες.
Μισογυνικές και αντιφεμινιστικές ιδεολογίες και επικίνδυνοι βιολογισμοί επιστρατεύονται ενάντια στην ελευθερία των φύλων, των σεξουαλικοτήτων μας, με σκοπό να επιβάλουν το δόγμα του πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, έτσι ώστε για άλλη μια φορά οι γυναίκες να πληρώσουν το κόστος των κρίσεων, των πολέμων και του κοινωνικού κράτους που διαλύεται, με την απλήρωτη και εθελοντική εργασία τους σε όλους τους τομείς της ζωής.
Και όμως είναι οι γυναίκες που ξανά και ξανά βάζουν τα σώματα τους μπροστά για να υπερασπιστούν τη γη τους, το σώμα τους, την εργασία τους, τα παιδιά τους ζωντανά ή πεθαμένα, είναι αυτές που υπερασπίζονται τη ζωή, «μέχρι να μην μας ενώνει μόνο ο θάνατος».
Καθώς τελειώνει ο πρώτος μήνας του χρόνου δεν μπορούμε να μην κοιτάξουμε πίσω και να μην θυμηθούμε ότι το 2024 στην Ελλάδα, έκλεισε με 17 γυναικοκτονίες ενώ μετράμε ήδη την 1η γυναικοκτονία για το 2025.
Τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα κινδυνεύουν, με το δικαίωμα στην έκτρωση να αμφισβητείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι γυναίκες στην Παλαιστίνη δολοφονούνται ή φυλακίζονται όταν υπερασπίζονται τη γη και την ελευθερία τους. Απέναντι στις θανατοπολιτικές δεν εμπιστευόμαστε ποτέ και πουθενά κανένα μέτρο που ψηφίζεται για την δήθεν ασφάλειά μας. Όταν οι κυβερνήσεις μιλούν για ασφάλεια και δικαιοσύνη, ξέρουμε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αυστηροποίηση των ποινών και η αύξηση των φυλακών εις βάρος των πιο φτωχών και ευάλωτων, η αστυνόμευση και η καταστολή. Όταν εμείς μιλάμε για ασφάλεια, περιγράφουμε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, με ελευθερία και ισότητα όπου καμιά ποτέ και πουθενά δε θα είναι μόνη.
Καλούμε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να συντονίσει μαζί μας τη δράση του, να προτείνει ιδέες και δράσεις προς την 8η Μάρτη σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους, σχολεία και πανεπιστήμια, προκειμένου τη φετινή 8η Μάρτη να αναπνεύσουμε το φεμινιστικό οξυγόνο που τόσο χρειαζόμαστε.
Και τι είναι το φεμινιστικό οξυγόνο; Αυτό που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε ελεύθερες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας