Τα αμφιλεγόμενα «μπόνους» κατατίθενται στη Βουλή, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν στους δρόμους ζητώντας πραγματικές αυξήσεις. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κομίζει αυξημένο προϋπολογισμό για τα λεγόμενα «πριμ παραγωγικότητας», ωστόσο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δημόσιο επιμένουν να ασκούν κριτική ότι οι πρόσθετες αμοιβές προορίζονται για λίγους και… εκλεκτούς.
Το νομοσχέδιο -που σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα- προβλέπει συνολική δαπάνη ύψους 40 εκατ. ευρώ ανά έτος (από 20 εκατ. που είχε προβλεφθεί αρχικά) για τα προς χορήγηση «μπόνους».
Αυτά τα ποσά θα κατανεμηθούν σε όσους υπαλλήλους υπηρεσιών πετυχαίνουν τους ετήσιους στόχους που τίθενται κάθε χρόνο από το υπουργικό συμβούλιο για κάθε υπουργείο και κατανέμονται από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων προς τις κατώτερες ιεραρχικά διοικητικές βαθμίδες.
Επομένως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα εφαρμοστούν για τους στόχους που θα τεθούν για το 2025 και η χορήγηση των «μπόνους» θα ξεκινήσει από το 2026.
Δικαιούχοι θα είναι τόσο υπάλληλοι όσο και υπηρεσίες, όπως ένα τμήμα ή μία διεύθυνση. Για παράδειγμα: μια υπηρεσία πετυχαίνει ή ξεπερνάει τον στόχο που έχει τεθεί. Το 40% του ποσού που αναλογεί στην υπηρεσία κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους της και το 60% κατανέμεται με βάση την προσφορά του κάθε υπαλλήλου προς την επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με όσα ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε κάθε δικαιούχο υπάλληλο το μπόνους θα είναι κατά ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου βασικού μισθού.
Ακόμη ένα παράδειγμα για το ύψος τους έχει ως εξής: λαμβάνοντας υπόψη ότι σε μελέτες της ΑΔΕΔΥ και των Ινστιτούτων της ο μέσος καθαρός μισθός στο Δημόσιο υπολογίζεται σε 1.050 ευρώ μηνιαίως, συνεπάγεται ετήσιο εισόδημα 12.600 ευρώ. Αρα το μπόνους θα είναι σε αυτήν την περίπτωση 1.890 ευρώ. Προφανώς και το «μπόνους» μπορεί να φτάσει και μεγαλύτερα ποσά (π.χ. τα 3.000 ευρώ σε υπαλλήλους ανώτερων μισθολογικών κλιμακίων), καθώς και μικρότερα…
Τα εν λόγω «πριμ» έχουν ήδη χορηγηθεί σε μια πρώτη «πιλοτική» -και προεκλογική- εφαρμογή το 2023. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο το μοντέλο των «μπόνους» παγιώνεται σε ετήσια βάση.
Σε κάθε περίπτωση τα μπόνους «δεν μπορούν να καλύψουν καμία μισθολογική ανάγκη» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Θα αφορούν πολύ συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, που δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να ξεπεράσει ένα ποσοστό 5% των δημοσίων υπαλλήλων» προσθέτει.
Οι δικαιούχοι υπάλληλοι θα επιλέγονται από τους προϊσταμένους της ανώτερης βαθμίδας, δηλαδή τον γενικό διευθυντή, αλλιώς τον διευθυντή. Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ επιμένουν να ασκούν σφοδρή κριτική σε αυτή την πτυχή, εστιάζοντας στο ότι στόχοι και παραγωγικότητα θα κρίνονται από προϊσταμένους που «κατά τεκμήριο ουδέποτε αξιολογήθηκαν, καθώς η πλειονότητα των θέσεων ευθύνης έχουν τα τελευταία χρόνια ανατεθεί με υπουργικές αποφάσεις, όχι με τη νόμιμη διαδικασία κρίσεων.
»Στην πραγματικότητα αυτό που εμφανίζεται ως αύξηση, ως σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα, δεν είναι παρά μια προσπάθεια να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης η οικονομική δυσπραγία των εργαζομένων στο Δημόσιο, δημιουργώντας πελατειακά δίκτυα» υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος.
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ για αξιοπρεπείς μισθούς στο Δημόσιο είναι οι αυξήσεις των μισθών κατά 10% (στο ύψος του πληθωρισμού σε βασικά αγαθά) και επαναφορά των «δώρων». Η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού έχει ζητηθεί από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρόσφατα και από τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με το συγκεκριμένο αίτημα να έχει συναντήσει την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης με τον ισχυρισμό ότι «θα εκτροχιαστεί» ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η «πραγματική αύξηση» που θα δώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ανακοινώσεών της για σύνδεση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τον αντίστοιχο μισθό στο Δημόσιο «είναι μια οριζόντια αύξηση 20 ευρώ, δηλαδή 12 ευρώ καθαρά.
Αυτό σημαίνει αύξηση 1% σε σχέση με τον μέσο μισθό των εργαζομένων στο Δημόσιο, πολύ κάτω από τον τρέχοντα πληθωρισμό και υποπολλαπλάσιος από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και στην ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για άλλη μια χρονιά -και πλέον συμπληρώνονται τρία χρόνια- η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών στο Δημόσιο» τονίζει το έμπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, θυμίζοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων «βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.».
«Σύντμηση» του χρόνου προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να «συντμηθεί» ο χρόνος προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και συγκεκριμένα ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκδοση μιας προκήρυξης ώς την ανάληψη υπηρεσίας του διοριστέου.
Μεταξύ άλλων στις διατάξεις του προβλέπει:
• Τη δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων δικαιολογητικών από το ΑΣΕΠ μέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων με Πανεπιστήμια, ΕΦΚΑ κ.λπ.
• Τη θέσπιση κωλύματος συμμετοχής για τρία χρόνια σε νέα διαγωνιστική διαδικασία για όσους διορίστηκαν αλλά δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους ή παραιτήθηκαν εντός 12 μηνών από την πρόσληψή τους.
• Την πλήρωση των θέσεων που έχουν εγκριθεί βάσει του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για τα έτη 2024 και 2025 από επιτυχόντες του 1ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού της ΑΑΔΕ.
• Την ενίσχυση με προσωπικό ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών μέσω της αυξημένης μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας, με την απαραίτητη δέσμευση της παραμονής στη θέση διορισμού για 10 χρόνια και στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα για επιπλέον 5 χρόνια.
• Τη λήψη ειδικής μέριμνας για την πρόταξη των ατόμων με πιστοποιημένη επ’ αόριστον αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας