Παλλαϊκή απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών και για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς! Οι εργατικές διεκδικήσεις και η απαίτηση της κοινωνίας για απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους του σιδηροδρομικού εγκλήματος που τελέστηκε πριν από έναν χρόνο συνενώθηκαν στη χθεσινή μεγαλειώδη πορεία, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές.
Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας γέμισαν κόσμο και πλάι στο αίτημα για δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών προστέθηκαν ο αγώνας των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως και η αλληλεγγύη και η αμέριστη συμπαράσταση στον λαό της Παλαιστίνης. Σε μεταξύ τους συζητήσεις διαδηλωτές έκαναν λόγο για συμμετοχή ανάλογη με την περσινή πολύ μεγάλη κινητοποίηση για τα Τέμπη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι επί περίπου δυόμισι ώρες (από τις 12.00 ώς τις 14.30) περνούσαν συνεχώς μπροστά από τη Βουλή τα πολυπληθή μπλοκ των ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, του ΠΑΜΕ, φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η ανάγκη να συνεχιστεί ένας αγώνας «κοινωνικής αντιπολίτευσης» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ήταν ένα από όσα τονίστηκαν από πλευράς συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ, τον μεγαλύτερο συνδικαλιστικό φορέα που κάλεσε στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση. Αιχμηρή κριτική από συνδικαλιστές του Δημοσίου προς τη ΓΣΕΕ, «τη μεγάλη θεσμική απούσα» από τη χθεσινή απεργία.
«Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί μεταξύ άλλων οριζόντιες αυξήσεις 10% στους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, επαναφορά των «δώρων» (13ος-14ος μισθός), συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και άμεση στελέχωση όλων των κρίσιμων για την κοινωνία δημόσιων υπηρεσιών (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.).
Κοινωνική αντιπολίτευση
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ζητούν «αυξήσεις πραγματικές για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», καθώς αυτή τη στιγμή χορηγούνται «μισθοί-ντροπή σε νεοδιόριστους», όπως τόνισε κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης.
Οπως έχει τονίσει η ΑΔΕΔΥ, νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αμείβονται με 734 ευρώ μισθό και με 680 ευρώ οι νεοδιόριστοι νοσηλευτές, έχοντας να αντεπεξέλθουν σε ενοίκια της τάξης των 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή πλήθος δημόσιων υπηρεσιών μαστίζονται από υποστελέχωση. Ο κ. Μπράτης κάλεσε όλα τα κοινωνικά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς «όλοι χρειαζόμαστε τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξεκινάμε έναν αγώνα κοινωνικής αντιπολίτευσης» και η κυβέρνηση «θα νιώσει την ανάσα μας, όπως και με τους αγρότες και τους φοιτητές». «Μακάρι να ήταν εδώ και η τριτοβάθμια ομοσπονδία του ιδιωτικού τομέα. Θα προχωρήσουμε και χωρίς αυτήν» τόνισε ο κ. Μπράτης, με προφανείς αιχμές προς τη ΓΣΕΕ που δεν προχώρησε σε κήρυξη απεργίας τη χθεσινή μέρα, παρ’ ότι αμέτρητα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα είχαν πάρει απεργιακές αποφάσεις.
Βέλη εκτοξεύτηκαν και κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. που «ξεδιπλώνει πλήρως τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της», όπως τόνισε ο κ. Μπράτης, επισημαίνοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Η αλαζονεία δεν είναι καλός σύμβουλος. Αποδείχτηκε στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», θυμίζοντας τις εκλογικές ήττες της Ν.Δ. τον περασμένο Οκτώβριο.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μπράτης ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία των Τεμπών «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». «Δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα να ξεχαστεί. Δεν θα επιτρέψουμε καμία συγκάλυψη» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Βασ. Ζαβογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«Ηθελαν τον θάνατο του σιδηροδρόμου και οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπους, κυρίως νέους» τόνισε. «Η ιδιωτικοποίηση σκότωσε 57 παιδιά. Αυτή είναι που σκοτώνει στα νοσοκομεία και στους δήμους» τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Π. Βαϊνάς.

Το ΠΑΜΕ
Μεγαλειώδης ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που κατέληξε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η ουρά βρισκόταν ακόμα στα Προπύλαια, αριθμώντας τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών.
Βασικό σύνθημα που κυριάρχησε και γράφτηκε και στην άσφαλτο έξω από τα γραφεία της σιδηροδρομικής εταιρείας ήταν «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», με πολλούς συνδικαλιστές να αναφέρονται και στα πολυάριθμα εργατικά ατυχήματα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περνούν στα «ψιλά» των ειδήσεων. Συνολικά ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα σε όλη την Ελλάδα 35 εργατικά κέντρα και 22 ομοσπονδίες που δεν συσπειρώνονται απαραίτητα στο ΠΑΜΕ.
Οι φοιτητές φώναξαν πολλές φορές και το σύνθημα «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε, μικρέ» με αρκετούς να δηλώνουν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με το ότι έναν χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα στις μεταφορές και η έρευνα της Δικαιοσύνης δεν προχωρά με την ταχύτητα που πρέπει.
Μέλη του ΠΑΜΕ μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για μια πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση παρά την απεργία των ΜΜΜ, με τη συμμετοχή αρκετών νέων ανθρώπων και οικογενειών που εμφανίστηκαν πρώτη φορά πέρσι στον δρόμο και επανήλθαν με αφορμή τη μαύρη επέτειο, γεγονός που θεωρούν ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο για τις αυριανές διεκδικήσεις.
● Μετά τις συγκεντρώσεις σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια έξω από τη Βουλή, στα Προπύλαια και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων. Μικρές ομάδες αγνώστων προχώρησαν στη ρίψη μολότοφ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν στη χρήση βομβίδων κρότου-λάψης και χημικών, ενώ παρενέβη και η αύρα της ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 8 συλλήψεις και 15 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Κρήτης κ.ο.κ. Σε αρκετές επαρχιακές πόλεις οι συγκεντρώσεις των εργαζόμενων και των συνδικάτων ενώθηκαν με εκείνες των μαθητών και των φοιτητών, ενώ είδαμε να κατεβαίνουν και τρακτέρ με τους αγρότες που αυτές τις μέρες αφήνουν τα μπλόκα, αλλά δηλώνουν ότι δεν σταματούν τον αγώνα τους.
Ιδιαίτερα μεγάλη και με παλμό ήταν η συγκέντρωση της Λάρισας στην οποία καλούσαν το τοπικό Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς, που ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη των 57 θυμάτων στην πλατεία του ΟΣΕ. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», ενώ υψώθηκε πανό με τα ονόματα όσων χάθηκαν στο «προδιαγεγραμμένο έγκλημα».
Στη συγκέντρωση της Λάρισας βρέθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που μίλησε για έναν αγώνα να μη συγκαλυφθεί «το έγκλημα των Τεμπών, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση, στην έκρηξη και στον αθώο “χαμό” 57 ανθρώπινων ψυχών, τα περισσότερα παιδιά μας».
Αναφέρθηκε ακόμη στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών κ.ά. «Είμαστε όλοι ενωμένοι, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές σ’ αυτόν τον αγώνα. Συνεχίζουμε με πανελλαδικό μέτωπο αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για ριζοσπαστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων» κατέληξε.
Προσκλητήριο νεκρών και ενός λεπτού σιγή έξω από τη Βουλή
Φτάνοντας στο Σύνταγμα διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 νεκρών κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπως και τη λέξη «δολοφόνοι» με μαύρη μπογιά. Στη συνέχεια παρατάχθηκαν στο σημείο φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφε «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή που έληξε με την ιαχή «Αθάνατοι!».
«Παρών» από την αντιπολίτευση
Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε ραντεβού έξω από το υπουργείο Εργασίας, βρέθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με βουλευτές όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Καλλιόπη Βέττα. Ο Στ. Κασσελάκης εξαπέλυσε μάλιστα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η συγκάλυψη και η αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης.
Πίσω από το πανό «Δεν ξεχνάμε τίποτα, απαιτούμε δικαιοσύνη» συμμετείχε στο συλλαλητήριο -με προσυγκέντρωση στη Σταδίου- η Νέα Αριστερά με βουλευτές και στελέχη της όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης κ.λπ.
Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που σε δηλώσεις του εστίασε στο έγκλημα των Τεμπών: «Εναν χρόνο μετά η Ελλάδα πενθεί. Τα λόγια ανεπαρκή. Μπορεί οι δικές τους φωνές να σίγησαν, αλλά η δική μας φωνή δεν θα σταματήσει να ηχεί μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ενα εκατομμύριο υπογραφές ενάντια στην ατιμωρησία
Το ένα εκατομμύριο υπογραφές ξεπέρασε το ηλεκτρονικό ψήφισμα του συλλόγου συγγενών θυμάτων «Τέμπη 2023», που ζητά την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Οπως αναφέρει: «Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!». Μόνο χθες, ανήμερα της μαύρης επετείου, περισσότεροι από 175.000 υπέγραψαν το ψήφισμα. Οσοι-ες ενδιαφέρονται μπορούν να το υπογράψουν στο: http://tinyurl.com/3evx8chp
Σιωπηρή διαμαρτυρία του «Πειραιά για όλους/ες»
Σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους και Ολες» με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών.
Μέλη της παράταξης, φίλοι και δημότες της πόλης συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου κρατώντας στα χέρια μικρά πανό με τα ονόματα και τις ηλικίες των 57 θυμάτων, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι «τα 57 θύματα είχαν ονοματεπώνυμο, είχαν οικογένεια, είχαν όνειρα, είχαν σχέδια για το μέλλον. Οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε να μην ξεχαστούν ούτε τα ονόματα ούτε ο άδικος χαμός τους». «Στον αγώνα για δικαιοσύνη και δικαίωση οι οικογένειες δεν είναι μόνες τους. Εχουν δίπλα τους όλους και όλες εμάς τους απλούς πολίτες που σαν γροθιά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα τους και να απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες», σχολίασε η παράταξη.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας