Συνεχίζονται οι δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με εκπροσώπους των μπλόκων της Θεσσαλίας να συνεδριάζουν χθες βράδυ στον Παλαμά με στόχο την αποτίμηση των κινητοποιήσεων και την οργανωμένη άνοδο στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.
Χθες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε σε πορεία με τρακτέρ στο Μεσολόγγι. Αυτή κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας όπου οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων επέδωσαν ψήφισμα. Αγροτική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Ναύπλιο, ενώ πολύ βορειότερα αγρότες του Εβρου έκλεισαν με τρακτέρ το Τελωνείο Κήπων για περίπου 3 ώρες.
Σήμερα οι αγρότες της Αχαΐας από τα μπλόκα της Κουρλαμπάς και του Σταυροδρομίου ετοιμάζονται να κατέβουν με μηχανοκίνητο κομβόι στο κέντρο της Πάτρας και στη συνέχεια να φτάσουν στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παρόντες στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι μελισσοκόμοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων να ζητά δέσμη μέτρων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το σοβαρό ολίσθημα περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων, επαναλαμβάνει μονότονα το αφήγημα περί διάθεσης για διάλογο, δηλώνοντας χθες ότι «βρίσκεται στην ίδια όχθη με τους αγρότες»! Η «Εφ.Συν.», μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για πρόσθετη αρωγή 5.000-10.000 ευρώ στους πληγέντες της Θεσσαλίας, απευθύνθηκε σε αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα μπλόκα, ώστε να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα σχετικά με το τι σκέφτονται για τις κυβερνητικές εξαγγελίες τις οποίες βλέπουν σε γενικές γραμμές ανεπαρκείς και... κατόπιν εορτής.
Παλαμάς
Ο χρόνος στον Παλαμά αφότου χτυπήθηκε από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» δείχνει να έχει παγώσει. Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα του Ε-65 στην Καρδίτσα μάς λένε ότι λίγα έχουν γίνει στην πραγματικότητα εδώ και 5 μήνες και περισσότερο ακούν εξαγγελίες παρά βλέπουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης.
«Είμαστε κάθε μέρα στα μπλόκα από την περασμένη Τετάρτη», λέει ο Γιώργος Κοκούλης (φωτ.), κτηνοτρόφος από τον Παλαμά. «Εχουμε δεχτεί χημικά και χτυπήματα από τα ΜΑΤ. Μέρα παρά μέρα το μεσημέρι κλείνουμε τον Ε-65 με τα πόδια. Θα προχωρήσουμε και σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καρδίτσας και θα ανέβουμε με πούλμαν στην έκθεση Agrotica. Στην αρχή βγήκε ο κ. Αυγενάκης και μας κορόιδευε, έτσι ξεσήκωσε πιο πολλούς.
»Μας έλεγε υποκινούμενους. Οσο για τα μέτρα, βγήκε και μας είπε ότι για 2 χρόνια αναστέλλεται η πληρωμή στο αγροτικό ρεύμα. Δηλαδή απλώς να τα φορτώσουμε παραπίσω, δεν είναι μέτρο αυτό. Εδώ και 5 μήνες αυτά που έχουμε λάβει δεν είναι τίποτα ουσιαστικά. Τα χωράφια και τα μαντριά είναι ακόμα διαλυμένα και στα ποτάμια συνεχίζουν να υπάρχουν σπασμένα αναχώματα. Μας έχουν δώσει τα 6.600 ευρώ της πρώτης αρωγής, που ούτε αυτά τα έχουν λάβει όλοι.
»Στις αποζημιώσεις για το βαμβάκι έχουμε λάβει προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα, δεν ξέρουμε τι θα λάβουμε τελικά. Ορισμένοι δεν έχουν πάρει ούτε τα χρήματα για τα ζώα που έχασαν. Εγώ είχα χάσει 140 πρόβατα. Αποζημιώθηκα για λιγότερα τελικά. Εδωσαν μια λίστα με 20 μέτρα από το 2019 μέχρι σήμερα. Τώρα έχουν κάνει κάτι; Αφήστε που με τη νέα ΚΑΠ λαμβάνουμε 30-40% μικρότερη ενίσχυση».
Πλατύκαμπος
Μετά την Κυριακή και το 24ωρο συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας το μπλόκο ενισχύεται με τη μέχρι στιγμής εικόνα να δείχνει περαιτέρω κλιμάκωση. Ακόμα και αγρότες προερχόμενοι πολιτικά από τον δεξιό χώρο βάλλουν κατά του Λευτέρη Αυγενάκη και ζητούν να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό, γιατί θεωρούν ότι δεν μεταφέρονται σωστά στο Μαξίμου τα αιτήματά τους.
«Το μπλόκο ενισχύεται σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και έρχονται περισσότερα τρακτέρ από τα γύρω χωριά της Λάρισας», λέει ο Γιάννης Κουκούτσης (φωτ.), πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατύκαμπου. «Θέλουμε να δούμε να γίνονται άμεσα εφαρμόσιμα τα όσα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
»Εχουμε το προηγούμενο με τη ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ. Είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο και το είδαμε να γίνεται τέλος Ιανουαρίου και κατόπιν κινητοποιήσεων. Επρεπε να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους για να γίνουν αυτά τα πράγματα; Μάλλον έπρεπε. Υπάρχουν πολλά ακόμα που είναι σε εκκρεμότητα. Δεν γνωρίζουμε το τελικό ποσό των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή, δεν μας το λένε ξεκάθαρα. Για παράδειγμα σε ΦΕΚ του Νοεμβρίου προβλέπονται αποζημιώσεις ύψους 201,4 ευρώ/ανά στρέμμα. Εχουμε λάβει ως προκαταβολή 140 ευρώ/στρέμμα. Εμείς ζητάμε 300 ευρώ/στρέμμα για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής. Μόνο έτσι θα αποζημιωθούμε πραγματικά για το 100% της ζημιάς.
»Το παραπάνω ποσό είναι για να πληρώσουμε τα έξοδα, όχι για να έχουμε εισόδημα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας... Επίσης ακούμε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή 5 μήνες. Θέλουμε αμεσότητα, ταχύτητα, οι 5 μήνες σε αυτή την κατάσταση που έχουμε βρεθεί είναι ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Κι όσον αφορά τις αποζημιώσεις 5-10 χιλιάδων ευρώ που ανακοινώθηκαν, να θυμίσουμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν λάβει ούτε τις πρώτες 2 χιλιάδες ακόμη. Καλό ακούγεται, αλλά και πάλι πρέπει να δούμε να γίνεται πράξη άμεσα. Μπαίνουμε ξανά στην άνοιξη, θα χρειαστεί να σπαρθούν ξανά κάποιες καλλιέργειες, όπως ψυχανθή και ρεβίθια, και οι αγρότες θα χρειαστούν ρευστότητα, από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;».

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί σε μαζική παρουσία στην Agrotica
Τον ξεσηκωμό των αγροτών σε όλη την Ελλάδα χαιρετίζει η ΠΕΜ, που μιλά για κυβερνητικά ημίμετρα και ζητά από τους αγρότες μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πάρουν απαντήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους.
Οπως αναφέρει: «Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, ο υπουργός Γεωργίας μάς είπε “υποκινούμενους”. Δεν κάναμε πίσω, φουντώσαμε τον αγώνα. Τώρα λέει ψέματα ότι “ακούει τα αιτήματα και δεν επιδιώκει την ένταση”. Γνωρίζουμε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και να απαντήσει στα υπομνήματά τους. Γιατί η πόρτα του υπουργείου δεν είναι ανοιχτή για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι ανοιχτή στους διάφορους “παράγοντες”, τακτικούς συνομιλητές της, που έχουν στόχο να διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα μας και να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση.
»Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα. Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Εχουμε μία και μόνο επιλογή. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, αυξάνουμε τώρα την αγωνιστική μας πίεση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας