Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
racism
Dreamstime

Με θέμα τον δομικό ρατσισμό η 22η Στρογγυλή Τράπεζα του Κέντρου «Αντιγόνη»

Με θέμα την «Καταγραφή του θεσμικού πλαισίου και των πρακτικών δομικού ρατσισμού λόγω εθνικής καταγωγής και διερεύνηση μεθόδων αποτελεσματικής επίλυσης του προβλήματος» θα γίνει την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, η 22η ετήσια Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων του Κέντρου Αντιγόνη.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από τον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και πανεπιστημιακοί, μέλη μειονοτήτων και εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων, θα γίνει διαδικτυακά στην πλατφόρμα zoom [https://us06web.zoom.us/j/83128746746 ] (αριθμός συνάντησης: 83128746746, κωδικός: 621939) από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ., ενώ στο τέλος των δύο θεματικών ενοτήτων θα υπάρξει συζήτηση με το κοινό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : 

-Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.

-Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Κώστα Παϊτέρη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών και πρώην Δήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας Αττικής»

Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30) :

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Συντονίζει ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Γεωγραφικής και Κοινωνικής Ανάλυσης του Αγροτικού Χώρου στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :

1) «Διαπιστώσεις μέσα από την παρουσίαση της έκθεσης της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» για το Πρόγραμμα "Αντιμετώπιση του δομικού και θεσμικού ρατσισμού σε 8 κράτη μέλη της Ε.Ε." και σχολιασμός των συγκριτικών ευρημάτων του βασικού εταίρου M.P.G. (ομιλήτρια η Δικηγόρος κ. Βάσω Καρζή, συγγραφέας της Έκθεσης, και επιστημονική συνεργάτιδα της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ») 

2) «Φυλετικό προφίλ: θεσμικές και δομικές διακρίσεις απο τα όργανα επιβολής του νόμου με βάση εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά» (ομιλήτρια η κ. Τίνα Σταυρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και Αντιπρέδρος της Επιτροπής για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών).

3) «Ζητήματα διαρθρωτικών διακρίσεων σε βάρος των Ελλήνων Ρομά υπό το πρίσμα της Εθνικής Στρατηγικής 2021-2027»,  (ομιλητής ο Δρ. Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας / Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης των Ρομά 2021-2027)

4) «Προβλήματα δομικού ρατσισμού που προκύπτουν από δράσεις και συμπεριφορές της δημόσιας διοίκησης (Δήμοι, σχολεία, νοσοκομεία κλπ) απέναντι στους Ρομά » (ομιλητής ο κ. Γιάννης Μάντζας, πολιτικός επιστήμονας του ΑΠΘ και Ειδικός σύμβουλος σε θέματα Ρομά)

5) «Ρυθμίσεις και πρακτικές εφαρμογές του εργασιακού νομικού καθεστώτος που παράγουν άνιση και ρατσιστική μεταχείριση σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών εργατών» (ομιλητής ο κ. Αποστόλης Καψάλης, επίκουρος καθηγητής Εργασίας και Μετανάστευσης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.).

6) «Βιωματικές εμπειρίες από το διαχρονικό φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας κατά Αφρικανών μεταναστών στην Ελλάδα» (ομιλητής ο κ. Jean -Didier Totow, μετανάστης αφρικανικής καταγωγής και πρόεδρος της Κοινότητας Κογκό στην Ελλάδα)

7) «Πολιτικές ανισότητας και θρησκευτικών διακρίσεων σε βάρος των Μουσουλμάνων της Θράκης» (ομιλητής ο κ. Abdulhalim Dede (Αμπντουλχαλίμ Δεδέ), συνταξιούχος δημοσιογράφος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης)

Β΄ Ενότητα (20.30 -21.30)

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Συντονίζει η κ. Κατερίνα Πουρναρά, Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :

1) «Η καλή πρακτική της λειτουργίας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ως χρήσιμη εμπειρία για την καταπολέμηση του δομικού ρατσισμού» (ομιλήτρια η πολιτική επιστήμων κ. Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας)

2) «Παρουσίαση προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αναφορικά με τρόπους αντιμετώπισης του δομικού ρατσισμού λόγω εθνικής καταγωγής» (ομιλήτρια η Νομικός κ. Άννα Λύτρα, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη)

3) «Το θετικό παράδειγμα της ίδρυσης Παρατηρητηρίου για την υπεράσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων των Ρομά» (ομιλητής ο κ. Σπύρος Καρακαϊσης, πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον εθνικισμό και στις εθνικές συγκρούσεις από το Πανεπιστήμιο του Leiden)

4) «Η ρητορική μίσους ως υπόβαθρο για το δομικό ρατσισμό, ιδίως σε σχέση με τον προσφυγικό πληθυσμό» (ομιλήτρια η δικηγόρος και εκπαιδευτικός κ. Αγάπη Χουζουράκη, Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - ΕΣΠ).  

5) «Προτάσεις βέλτιστης κοινωνικής ένταξης από την εμπειρία πεδίου σχετικά με κοινότητες Ρομά» (ομιλητής ο κ. Χρήστος Ηλιάδης, μεταδιδάκτορας- ερευνητής, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας με ειδίκευση σε θέματα Ρομά)

Ακολουθεί συζήτηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με θέμα τον δομικό ρατσισμό η 22η Στρογγυλή Τράπεζα του Κέντρου «Αντιγόνη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας