Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως θεσπίστηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1991. Στις 25 Νοεμβρίου 1960 κατόπιν εντολής του δικτάτορα Ραφαήλ Τρουχίλο στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι τρεις αδελφές και αντιστασιακές αγωνίστριες Μιραμπάλ (Πάτρια, Μαρία, Αντωνία) βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.
Το 1981, στο Συνέδριο Φεμινιστριών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που διεξήχθη στην Κολομβία, προτάθηκε η επίσημη αναγνώριση της ημέρας και η ανάδειξη των αδελφών Μιραμπάλ σε σύμβολα γυναικείας χειραφέτησης και αντιδικτατορικής δράσης.
Ο ΟΗΕ -τον Ιούνιο του 2020- προειδοποίησε για μια νέα πανδημία: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με Διεθνή Αμνηστία, σε όλον τον κόσμο έχουν αυξηθεί οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών.
Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναφέρει πως 1/3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.
Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
- Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση - πορεία στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακόμα υπάρχει κάλεσμα για μικροφωνική συγκέντρωση στις 14:30 στη συμβολή Μπενάκη και Βαλτετσίου.
- Στη Θεσσαλονίκη, κάλεσμα για διαδήλωση στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 18:30 στην Καμάρα. Στις 15:30, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Έμφυλες Αναπαραστάσεις - Διερευνώντας το Φύλο» στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο.
- Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα, στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου.
- Στον Βόλο στις 11:00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
- Στην Κομοτηνή στις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
«Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συζητάμε, σε όλους τους τόνους, ένα φαινόμενο που, παρότι στηλιτεύεται και καταγγέλλεται, όχι απλώς παραμένει, αλλά και διογκώνεται. Γυναικοκτονίες, σωματική και ψυχική ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και trafficking, λεκτικές επιθέσεις, βιασμοί και παρενοχλήσεις στον δημόσιο χώρο, ακόμα και στα σχολεία. Τρομακτική αγριότητα κατά των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες, όπως συνέβη στην Ουκρανία, όπως είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει στην αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στο Ισραήλ. Για να μην αναφερθούμε στις πολλαπλές μορφές βίας κατά γυναικών και κοριτσιών ανά τον κόσμο, από τις δολοφονίες τους επειδή δεν φορούσαν μαντίλα, ως τους ακρωτηριασμούς, τους λιθοβολισμούς, τους γάμους σε παιδική ηλικία. Η βία ως έκφανση εξουσίας και ελέγχου, σωματικού, κοινωνικού, ηθικού.
»Χθες επισκέφθηκα τα γραφεία της υπηρεσίας της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης SOS εθνικής εμβέλειας, που απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί ή υφίστανται κάθε μορφής βία. Στον αριθμό 15900 απαντούν, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες τον χρόνο, φωνές που παρέχουν συμβουλές, παροτρύνσεις, προτάσεις για λύσεις, ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται μέσω της διεύθυνσης [email protected]. Καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δικτυωμένη με άλλους φορείς – συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες ΜΚΟ, γυναικείες οργανώσεις, υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, αστυνομικά τμήματα – έχει τη δυνατότητα, κατά περίπτωση, να παραπέμψει εκεί τις γυναίκες. Προσφέροντάς τους ένα παράθυρο διαφυγής από μια δυναστική, συχνά απειλητική καθημερινότητα. Καλώντας τες να σπάσουν τη σιωπή, και μαζί μ’ αυτήν τα ασφυκτικά δεσμά που τις καθηλώνουν σε συνθήκες καταπίεσης, εξευτελισμού και κινδύνου. Βοηθώντας τες να πάψουν να φοβούνται, να ντρέπονται, να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους, παραμένοντας έτσι παγιδευμένες σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Κι αυτό είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση της ασφάλειας, της ελευθερίας και της αυτονομίας τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας