Με τις αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας να είναι 9-11 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα εισερχόμαστε στο δεύτερο κύμα καύσωνα ενώ σε λίγες ημέρες ακολουθεί και τρίτο.
Ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, απαντώντας σε ερώτηση για του που οφείλονται οι θερμοκρασίες ρεκόρ υποστήριξε (ΕΡΤ) ότι δεν οφείλονται όλα στηνκλιματική αλλαγή. «Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση συχνότητας τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασης τους που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης».
Όπως είπε αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή σίγουρα έχει συντελέσει ώστε να έχουμε αυτήν την κατάσταση όπου έχουμε πολύ θερμές αέριες μάζες σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο.
Αντίστοιχος σε διάρκεια καύσωνας δεν έχει ξανασυμβεί
«Όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας» τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Περιγράφοντας πώς εξελίσσεται ο καύσωνας σε σχέση με την θλιβερή επέτειο του ’87 εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες.
«Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε λέγοντας ότι αναμφίβολα είναι ο πιο έντονος καύσωνας.
Σχολιάζοντας το «καμίνι» που έχει μετατραπεί η χώρα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, αλλά αντίθετα να μας προβληματίζει γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος την επόμενη δεκαετία.
Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου με το κύμα ακραίας ζέστης
Με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει:
Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας