Μια απ' τις χειρότερες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες κοντά στις ελληνικές ακτές σημειώθηκε το περασμένο 24ωρο, 42 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου. Ένα αλιευτικό σκάφος γεμάτο με πρόσφυγες και μετανάστες, που κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει απ' το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, βυθίστηκε-υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες- σε ένα απ' τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου και παρέσυρε στο θάνατο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενώ τρόμο προκαλούν οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων όσο περνούν οι ώρες.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των ελληνικών αρχών ήταν αργά το βράδυ της Τετάρτης 79 νεκροί και 104 διασωθέντες. Όμως άγνωστο παραμένει πόσοι ακριβώς ακόμα αγνοούνται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στο πλωτό φέρετρο επέβαιναν περίπου 750 άνθρωποι. Αυτό προκύπτει από τους ίδιους τους μετανάστες και αυτή την πληροφορία μετέδωσε και η Alarm Phone που είχε έρθει σε επαφή με το σκάφος που βυθίστηκε. Αν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί τότε μιλάμε περίπου 550 αγνοούμενους. Πολλοί εκφράζουν φόβους για πολύ κόσμο παγιδευμένο στα αμπάρια.
Συγκλονιστικές αλλά και ενδεικτικές είναι άλλωστε οι φωτογραφίες απ' το ασφυκτικά γεμάτο πλοιάριο ώρες πριν απ' τη βύθισή του. Ο ένας πάνω στον άλλο κυριολεκτικά είναι στοιβαγμένοι στα καταστρώματα του αλιευτικού και κάποιοι φαίνονται να έχουν σηκωμένα τα χέρια ψηλά, σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό νωρίς το βράδυ της Τετάρτης.
Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας και 30 απ' αυτούς στο νοσοκομείο της πόλης. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «μέχρι αργά το βράδυ είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας συνολικά 30 μετανάστες, οι οποίοι και νοσηλεύονται», αντιμετωπίζοντας κυρίως παθολογικής φύσεως προβλήματα.
Μεγάλη κινητοποίηση
Απ' τις πρώτες πρωινές ώρες στήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που παραμένει σε εξέλιξη, ενώ ενεργοποιήθηκε και το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Στην Καλαμάτα βρίσκεται επίσης κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να αξιολογήσει τις ανάγκες των διασωθέντων και να προσφέρει στήριξη στους επιζώντες και στις αρχές υποδοχής τους.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο και οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι αρχές είναι συνταρακτικοί. Αυτή η κατάσταση ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια, με ενίσχυση των ασφαλών και τακτικών μεταναστευτικών διαδρομών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.
Η εκδοχή του υπουργείου και τα αιχμηρά ερωτήματα της Alarm Phone
Απ' την άλλη πλευρά η Alarm Phone εξέδωσε μια πολύ αιχμηρή ανακοίνωση, θέτοντας ερωτήματα για τη στάση των ελληνικών αρχών. «Γιατί οι άνθρωποι στη θάλασσα φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν ελληνικές δυνάμεις;», διερωτάται η οργάνωση, επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν για τις πρακτικές απώθησης των ελληνικών αρχών.
Τριήμερο εθνικό πένθος
Σε κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους προχώρησε ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση, το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.
Λόγω της τραγωδίας κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί ανέβαλαν προγραμματισμένες τους εκδηλώσεις και μετά την κήρυξη του εθνικού πένθους είναι αμφίβολο το αν θα πραγματοποιηθεί το debate των πολιτικών αρχηγών, που είναι προγραμματισμένο για το βράδυ της Πέμπτης, 15 Ιουνίου. Για το θέμα αυτό καλείται να αποφασίσει η διακομματική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας